449/310/4-24orechy.jpg

Ořechy: Jak na ně?

16.12.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Nejčastěji skloňovanou vánoční surovinou jsou bezpochyby „lískáče“, „vlašáky“, mandle a spol. Nabízíme vám pár praktických tipů do kuchyně.

Blanšírované mandle

Zbavit mandle slupek je hračka. Zalijte je v misce vroucí vodou a nechte 1 minutu odstát (při delším spaření by zbytečně ztratily křupavost). Potom je propláchněte ledovou vodou a osušte papírovou utěrkou. Mandle pak jednu po druhé chyťte mezi palec a ukazováček a „vystřelte“ je ze slupky. V mžiku je oloupáno a pak můžete s mandlemi pracovat dále – strouhat, sekat nebo namlít.

Loupání lískových ořechů

Zatímco mandle oloupete pomocí horké vody, na lískové ořechy zase platí pečení. Troubu rozehřejte na 200 °C. Ořechy nasypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 7 minut. Nasypte je na utěrku a třením o sebe oloupejte.

Kokos a mléko

Nejen kokosové cukroví je nejlepší zapíjet domácím kokosovým mlékem! 100 g čerstvého či strouhaného kokosu zalijte v mixéru 250 ml pitné vody a mixujte dohladka. Pak stačí přecedit přes bílé plátno a pochoutka je na světě. Při pečení nebo vaření jej můžete používat místo klasického mléka.

Vlašské ořechy

Oloupat vlašské ořechy lze jen začerstva při vyloupnutí ze slupky. „Vlašáky“ ovšem obsahují velký podíl tuku a snadno žluknou. Uchovávejte je proto zásadně v temnu, ideálně v ledničce nebo mrazáku v uzavřené plastové krabičce či mikrotenovém sáčku s uzávěrem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

450/310/4-24orechy.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jak správně uvařit luštěniny a kde je použít?

22.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Hrách, fazole nebo čočka? Luštěniny nejsou jenom nuda na talíři a pokud víte, jak je správně připravit, vzniknou z nich opravdu lahodná jídla. Inspirujte se redakcí časopisu F.O.O.D. a zařaďte luštěniny alespoň dvakrát týdně do svého jídelníčku, jsou zdravé!

20 kuchařských přešlapů, které vás pobaví

22.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Občas se každému z nás stane, že se jídlo nepovede podle očekávání a fotky, kterou jsme si vysnily v kuchařce nebo v receptu na internetu. Takové momenty jsou náročné, ale věřte, že v tom nejste sami! Podívejte se na 20 kuchařských přešlapů a zasmějte se s námi.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

6 věcí z milostného života, které nikdy nedávejte na sociální sítě 6 věcí z milostného života, které nikdy nedávejte na sociální sítě
Blanka Milfaitová: Cestuje po světě a stále vaří marmelády i pro Buckinghamský palác Blanka Milfaitová: Cestuje po světě a stále vaří marmelády i pro Buckinghamský palác
Zatočte s rýmou pomocí Sinupretu! Zatočte s rýmou pomocí Sinupretu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web