449/310/4-24orechy.jpg

Ořechy: Jak na ně?

16.12.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Nejčastěji skloňovanou vánoční surovinou jsou bezpochyby „lískáče“, „vlašáky“, mandle a spol. Nabízíme vám pár praktických tipů do kuchyně.

Blanšírované mandle

Zbavit mandle slupek je hračka. Zalijte je v misce vroucí vodou a nechte 1 minutu odstát (při delším spaření by zbytečně ztratily křupavost). Potom je propláchněte ledovou vodou a osušte papírovou utěrkou. Mandle pak jednu po druhé chyťte mezi palec a ukazováček a „vystřelte“ je ze slupky. V mžiku je oloupáno a pak můžete s mandlemi pracovat dále – strouhat, sekat nebo namlít.

Loupání lískových ořechů

Zatímco mandle oloupete pomocí horké vody, na lískové ořechy zase platí pečení. Troubu rozehřejte na 200 °C. Ořechy nasypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 7 minut. Nasypte je na utěrku a třením o sebe oloupejte.

Kokos a mléko

Nejen kokosové cukroví je nejlepší zapíjet domácím kokosovým mlékem! 100 g čerstvého či strouhaného kokosu zalijte v mixéru 250 ml pitné vody a mixujte dohladka. Pak stačí přecedit přes bílé plátno a pochoutka je na světě. Při pečení nebo vaření jej můžete používat místo klasického mléka.

Vlašské ořechy

Oloupat vlašské ořechy lze jen začerstva při vyloupnutí ze slupky. „Vlašáky“ ovšem obsahují velký podíl tuku a snadno žluknou. Uchovávejte je proto zásadně v temnu, ideálně v ledničce nebo mrazáku v uzavřené plastové krabičce či mikrotenovém sáčku s uzávěrem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

450/310/4-24orechy.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Cukroví podle čtenářů: 5 sladkých receptů, které musíte vyzkoušet

05.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vybrali jsme pro vás lahodných 5 receptů na vánoční cukroví, podle kterých pravidelně pečete. Nechybí sladká klasika v podobě vanilkových rohlíčků, ani čokoládové pralinky, které můžete darovat nejenom k Vánocům.

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle! Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle!
Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli
Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web