449/310/4-24orechy.jpg

Ořechy: Jak na ně?

16.12.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Nejčastěji skloňovanou vánoční surovinou jsou bezpochyby „lískáče“, „vlašáky“, mandle a spol. Nabízíme vám pár praktických tipů do kuchyně.

Blanšírované mandle

Zbavit mandle slupek je hračka. Zalijte je v misce vroucí vodou a nechte 1 minutu odstát (při delším spaření by zbytečně ztratily křupavost). Potom je propláchněte ledovou vodou a osušte papírovou utěrkou. Mandle pak jednu po druhé chyťte mezi palec a ukazováček a „vystřelte“ je ze slupky. V mžiku je oloupáno a pak můžete s mandlemi pracovat dále – strouhat, sekat nebo namlít.

Loupání lískových ořechů

Zatímco mandle oloupete pomocí horké vody, na lískové ořechy zase platí pečení. Troubu rozehřejte na 200 °C. Ořechy nasypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 7 minut. Nasypte je na utěrku a třením o sebe oloupejte.

Kokos a mléko

Nejen kokosové cukroví je nejlepší zapíjet domácím kokosovým mlékem! 100 g čerstvého či strouhaného kokosu zalijte v mixéru 250 ml pitné vody a mixujte dohladka. Pak stačí přecedit přes bílé plátno a pochoutka je na světě. Při pečení nebo vaření jej můžete používat místo klasického mléka.

Vlašské ořechy

Oloupat vlašské ořechy lze jen začerstva při vyloupnutí ze slupky. „Vlašáky“ ovšem obsahují velký podíl tuku a snadno žluknou. Uchovávejte je proto zásadně v temnu, ideálně v ledničce nebo mrazáku v uzavřené plastové krabičce či mikrotenovém sáčku s uzávěrem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

450/310/4-24orechy.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Čerstvé ryby téměř bez tuku? Ochutnejte klasiku českých vod!

23.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by se tu ryby nejedly vůbec. Právě naopak, české sladkovodní ryby můžete mít navíc čerstvé a za dobrou cenu.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy? Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web