Nejčastěji skloňovanou vánoční surovinou jsou bezpochyby „lískáče“, „vlašáky“, mandle a spol. Nabízíme vám pár praktických tipů do kuchyně.
Blanšírované mandle
Zbavit mandle slupek je hračka. Zalijte je v misce vroucí vodou a nechte 1 minutu odstát (při delším spaření by zbytečně ztratily křupavost). Potom je propláchněte ledovou vodou a osušte papírovou utěrkou. Mandle pak jednu po druhé chyťte mezi palec a ukazováček a „vystřelte“ je ze slupky. V mžiku je oloupáno a pak můžete s mandlemi pracovat dále – strouhat, sekat nebo namlít.
Loupání lískových ořechů
Zatímco mandle oloupete pomocí horké vody, na lískové ořechy zase platí pečení.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Ořechy nasypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 7 minut. Nasypte je na utěrku a třením o sebe oloupejte.
Kokos a mléko
Nejen kokosové cukroví je nejlepší zapíjet domácím kokosovým mlékem! 100 g čerstvého či strouhaného kokosu zalijte v mixéru 250 ml pitné vody a mixujte dohladka. Pak stačí přecedit přes bílé plátno a pochoutka je na světě. Při pečení nebo vaření jej můžete používat místo klasického mléka.
Vlašské ořechy
Oloupat vlašské ořechy lze jen začerstva při vyloupnutí ze slupky. „Vlašáky“ ovšem obsahují velký podíl tuku a snadno žluknou. Uchovávejte je proto zásadně v temnu, ideálně v ledničce nebo mrazáku v uzavřené plastové krabičce či mikrotenovém sáčku s uzávěrem.