Nevěříme, že by se vám do vánočního repertoáru nevešlo ještě pár křehkých, voňavých a ne úplně všedních receptů na vánoční cukroví! Nejsou snad sladké?
Cukrové devatero
* Až na výjimky je lépe cukroví péci ve zhruba týdenním předstihu a nechat takzvaně rozležet – těsto zvláční a cukroví bude i křehčí.
* Pro skutečně luxusní cukroví je nepostradatelná pravá vanilka. Její tobolky, lidově lusky, se prodávají v uzavřených obalech. Po využití semínek a dřeně vložte kůru do cukru či ji v něm rozmixujte.
* Pravé máslo nic nenahradí, ale při použití rostlinného tuku jsou některé druhy pečiva křehčí.
* Ořechy a mandle jsou mnohem výraznější, když je předem nasucho opražíte a zbavíte vnitřní slupky.
* Zajímavé chuti docílíte použitím celozrnné mouky různých druhů, i u tradičního předpisu můžete až třetinu běžné mouky nahradit celozrnnou.
* Pečicí papír nebo nověji silikonové podložky jsou při pečení cukroví jedinečným pomocníkem.
* Pečivo dávejte vždy do předem vyhřáté trouby a pečete-li horkým vzduchem, který vytváří stejnoměrnější teplotu v celém prostoru trouby, snižte udanou teplotu až o 20 °C.
* Výrazná koření, jako je hřebíček či badyán, používejte vždy velmi jemně mletá a jen špetku.
* Špetka soli ve sladkých těstech není bez významu, chuť všech dalších surovin v cukroví velmi zvýrazní.