Ochutnejte tradiční vánoční pečivo z kynutého těsta
F.O.O.D.
|
10. 1. 2017
Gourmet
Kynuté těsto, spousta sušeného ovoce, hromada sladké ořechové vůně... Taky si bez těchto chutí nedovedete představit Vánoce? Česká vánočka je na našich vánočních stolech tradicí a italský sladké chléb panettone je nutností v italských domácnostech. Navíc oba dva recepty mají hodně společného a jejich pečení je na Vánoce rituál.
Předchůdcem dnešní vánočky je tzv. calta, staročeské vánoční pečivo, které mělo podobu nepleteného bochníku a na českém území se peklo už ve 14. století. Vánočka má svým tvarem připomínat malého Ježíška zabaleného v peřince, je proto symbolem nového života a plodnosti.
Panettone je sladký italský chléb, původem z Milána. Chleby můžete po upečení zakapat medem a posypat ořechy s ovocem nebi je jen zasněžit moučkovým cukrem. Do těsta se také přidává kandovaný pomeranč a může být i s čokoládou. Italové ale preferují klasiku s ovocem a ořechy.