406/538/4-044_img_4869.jpg

Nudle nejsou jen pasta

27.06.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Těstoviny milujeme. Ve všech podobách. Nechte se unést jejich harmonickými kombinacemi, které nabízí mezinárodní kuchyně.

Těstoviny s ančovičkami a brokolicí

4 porce, příprava: 20 minut

* 300 g těstovin
* sůl a pepř
* 3 lžíce olivového oleje
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 1 brokolice – klasická a s dlouhým stonkem
* 8 nakládaných ančoviček
* drcený hřebíček
* 40 g strouhanky
* 40 g parmazánu

Těstoviny uvařte ve větším množství osolené vody na skus. Na olivovém oleji orestujte nasekanou šalotku s česnekem. Přidejte hlavičky brokolice, scezené ančovičky, drcený hřebíček a krátce duste, dokud brokolice nezměkne. Smíchejte s uvařenými těstovinami. Dochuťte solí, pepřem, zasypejte strouhankou a nastrouhaným parmazánem.


Zapečená kolínka se šunkou a žampiony

4 porce, příprava: 50 minut

* 50 g másla
* 300 ml smetany 33%
* 100 g parmazánu
* 2 žloutky
* 600 g kolínek
* 2 šalotky
* 250 g šunky v celku
* 250 g žampionů
* sůl a pepř
* hrst sušeného tymiánu
* 1 lžíce mleté papriky

Na polovině rozehřátého másla při nízké teplotě povařte smetanu, vmíchejte nastrouhaný parmazán a odstavte.

Za občasného míchání nechte vychladnout a poté vmíchejte žloutky. Těstoviny uvařte podle návodu na skus. Mezitím na zbylém másle orestujte nasekanou šalotku, na kostičky nakrájenou šunku a na plátky nakrájené žampiony. Dochuťte solí, pepřem, vmíchejte tymián, mletou papriku a uvařené těstoviny. Vymažte zapékací formu, vložte do ní těstoviny a zalijte smetanovou směsí. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 30 minut.


Králík s nudlemi na marocký způsob

4 porce, příprava: 45 minut

* 1 králík
* 400 g rýžových nudlí
* 50 g loupaných mandlí
* 50 g rozinek
* 4 cibule
* 1 lžička strouhaného zázvoru
* špetka šafránu
* plocholistá petrželka
* 1 l králičího nebo zeleninového vývaru
* 50 g másla
* 3 lžíce oleje
* sůl a pepř

Ve velkém hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a 20 g másla, ze všech stran dozlatova zprudka orestujte naporcovaného, osoleného a opepřeného králíka.

Na zbývajícím másle a oleji orestujte nasekanou cibuli, asi 5 minut (nesmí příliš zhnědnout). Potom přidejte králíka, oloupané mandle, rozinky, nastrouhaný zázvor, šafrán a polovinu nasekané petrželky. Duste při nižší teplotě doměkka, podle potřeby podlévejte vývarem. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s nudlemi uvařenými podle návodu.


Paella se slávkami a sépiovými kroužky

4 porce, příprava: 30 minut

* 400 g těstovinové rýže
* 5 lžic olivového oleje
* 2 šalotky
* 2 řapíky celeru
* sůl a pepř
* 200 ml bílého vína
* 200 ml zeleninového vývaru
* 1 kg slávek
* 800 g sépiových kroužků
* 1 cibule
* 2 hřebíčky
* hrst petrželky
* 1 citron

Těstovinovou rýži uvařte podle návodu na skus. Na oleji orestujte nasekanou šalotku spolu s řapíkatým celerem, osolte, opepřete a podlijte vínem. Nechte odpařit alkohol a poté přidejte vývar, očištěné slávky a poduste asi 3 až 5 minut, dokud se slávky neuvaří a neotevřou. Slávky vyjměte a vývar sceďte. Na oleji zprudka orestujte osolené, opepřené a v oleji a citronu naložené sépiové kroužky. Na zbylém olivovém oleji orestujte cibulku, přidejte uvařenou rýži, hřebíček a podlijte trochou scezeného vývaru z mušlí. Přidejte nasekanou petrželku, slávky, sépiové kroužky, dochuťte citronem a prohřejte.


Polévka s hovězím masem a nudlemi

4 porce, příprava: 30 minut

* 2 lžíce oleje
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 zralá rajčata
* 1 kulička nového koření
* 3 cm dlouhý kořen zázvoru
* 2 lžíce octa
* 2 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce krupicového cukru
* 1–2 saláty (zelí)
* pak choi
* udon nudle
* 1 l hovězího vývaru
* 250 g hovězího na polévku
* 1 jarní cibulka
* hrst čerstvého koriandru
* sůl

Na pánvi na oleji orestujte nasekanou cibuli, česnek, přidejte blanšírovaná, oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata. Vmíchejte nové koření, oloupaný a nastrouhaný zázvor, ocet, sójovou omáčku, dochuťte cukrem a solí. Vařte 5 minut. Přidejte na plátky nakrájené pak choi a nudle, zalijte vývarem a vařte 3 minuty. Za stálého míchání na jiné pánvi na oleji orestujte plátky masa. Přesuňte ho do misek, zalijte polévkou a dochuťte lístky koriandru a jarní cibulkou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

383/538/4-045_img_4929.jpg 387/538/4-046_img_4877.jpg 391/538/4-047_img_4964.jpg 395/538/4-048_img_4913.jpg 403/538/4-049_img_4995.jpg 407/538/4-044_img_4869.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Pohodové Vánoce? Naplánujte si pečení dopředu!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Každoročně si slibujete klidné Vánoce v dokonale uklizeném bytě, u pohádek a s několika druhy cukroví? Nestresujte se a naplánujte si s námi pečení dopředu!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web