406/538/4-044_img_4869.jpg

Nudle nejsou jen pasta

27.06.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Těstoviny milujeme. Ve všech podobách. Nechte se unést jejich harmonickými kombinacemi, které nabízí mezinárodní kuchyně.

Těstoviny s ančovičkami a brokolicí

4 porce, příprava: 20 minut

* 300 g těstovin
* sůl a pepř
* 3 lžíce olivového oleje
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 1 brokolice – klasická a s dlouhým stonkem
* 8 nakládaných ančoviček
* drcený hřebíček
* 40 g strouhanky
* 40 g parmazánu

Těstoviny uvařte ve větším množství osolené vody na skus. Na olivovém oleji orestujte nasekanou šalotku s česnekem. Přidejte hlavičky brokolice, scezené ančovičky, drcený hřebíček a krátce duste, dokud brokolice nezměkne. Smíchejte s uvařenými těstovinami. Dochuťte solí, pepřem, zasypejte strouhankou a nastrouhaným parmazánem.


Zapečená kolínka se šunkou a žampiony

4 porce, příprava: 50 minut

* 50 g másla
* 300 ml smetany 33%
* 100 g parmazánu
* 2 žloutky
* 600 g kolínek
* 2 šalotky
* 250 g šunky v celku
* 250 g žampionů
* sůl a pepř
* hrst sušeného tymiánu
* 1 lžíce mleté papriky

Na polovině rozehřátého másla při nízké teplotě povařte smetanu, vmíchejte nastrouhaný parmazán a odstavte.

Za občasného míchání nechte vychladnout a poté vmíchejte žloutky. Těstoviny uvařte podle návodu na skus. Mezitím na zbylém másle orestujte nasekanou šalotku, na kostičky nakrájenou šunku a na plátky nakrájené žampiony. Dochuťte solí, pepřem, vmíchejte tymián, mletou papriku a uvařené těstoviny. Vymažte zapékací formu, vložte do ní těstoviny a zalijte smetanovou směsí. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 30 minut.


Králík s nudlemi na marocký způsob

4 porce, příprava: 45 minut

* 1 králík
* 400 g rýžových nudlí
* 50 g loupaných mandlí
* 50 g rozinek
* 4 cibule
* 1 lžička strouhaného zázvoru
* špetka šafránu
* plocholistá petrželka
* 1 l králičího nebo zeleninového vývaru
* 50 g másla
* 3 lžíce oleje
* sůl a pepř

Ve velkém hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a 20 g másla, ze všech stran dozlatova zprudka orestujte naporcovaného, osoleného a opepřeného králíka.

Na zbývajícím másle a oleji orestujte nasekanou cibuli, asi 5 minut (nesmí příliš zhnědnout). Potom přidejte králíka, oloupané mandle, rozinky, nastrouhaný zázvor, šafrán a polovinu nasekané petrželky. Duste při nižší teplotě doměkka, podle potřeby podlévejte vývarem. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s nudlemi uvařenými podle návodu.


Paella se slávkami a sépiovými kroužky

4 porce, příprava: 30 minut

* 400 g těstovinové rýže
* 5 lžic olivového oleje
* 2 šalotky
* 2 řapíky celeru
* sůl a pepř
* 200 ml bílého vína
* 200 ml zeleninového vývaru
* 1 kg slávek
* 800 g sépiových kroužků
* 1 cibule
* 2 hřebíčky
* hrst petrželky
* 1 citron

Těstovinovou rýži uvařte podle návodu na skus. Na oleji orestujte nasekanou šalotku spolu s řapíkatým celerem, osolte, opepřete a podlijte vínem. Nechte odpařit alkohol a poté přidejte vývar, očištěné slávky a poduste asi 3 až 5 minut, dokud se slávky neuvaří a neotevřou. Slávky vyjměte a vývar sceďte. Na oleji zprudka orestujte osolené, opepřené a v oleji a citronu naložené sépiové kroužky. Na zbylém olivovém oleji orestujte cibulku, přidejte uvařenou rýži, hřebíček a podlijte trochou scezeného vývaru z mušlí. Přidejte nasekanou petrželku, slávky, sépiové kroužky, dochuťte citronem a prohřejte.


Polévka s hovězím masem a nudlemi

4 porce, příprava: 30 minut

* 2 lžíce oleje
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 zralá rajčata
* 1 kulička nového koření
* 3 cm dlouhý kořen zázvoru
* 2 lžíce octa
* 2 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce krupicového cukru
* 1–2 saláty (zelí)
* pak choi
* udon nudle
* 1 l hovězího vývaru
* 250 g hovězího na polévku
* 1 jarní cibulka
* hrst čerstvého koriandru
* sůl

Na pánvi na oleji orestujte nasekanou cibuli, česnek, přidejte blanšírovaná, oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata. Vmíchejte nové koření, oloupaný a nastrouhaný zázvor, ocet, sójovou omáčku, dochuťte cukrem a solí. Vařte 5 minut. Přidejte na plátky nakrájené pak choi a nudle, zalijte vývarem a vařte 3 minuty. Za stálého míchání na jiné pánvi na oleji orestujte plátky masa. Přesuňte ho do misek, zalijte polévkou a dochuťte lístky koriandru a jarní cibulkou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

383/538/4-045_img_4929.jpg 387/538/4-046_img_4877.jpg 391/538/4-047_img_4964.jpg 395/538/4-048_img_4913.jpg 403/538/4-049_img_4995.jpg 407/538/4-044_img_4869.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Burger, nebo růže? 13 tipů, jak servírovat avokádo!

23.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Většina z nás jej nakrájí na kousky, použije do salátu nebo jako hlavní ingredienci do populárního mexického guacamole. Food blogerka Colette Dike, autorka blogu Food Deco, začala servírovat avokádo do tvaru spirál, růží i burgerů. Zkrátka tak, aby bylo dokonale fotogenické.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí? Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí?
5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku 5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku
Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web