109/669/4-istock_493934936.jpg

Není vývar jako vývar aneb 7 kroků k nejlepšímu výsledku

31.01.2017 | Redakce | Gourmet

Zeleninový, slepičí, nebo hovězí? Ať tak či tak, vývar je základ všech poctivých polévek, omáček i jídel, kterým dodá tu správnou chuť. Naučte se ho připravovat správně a dosáhněte toho nejlepšího možného výsledku!

1. Čerstvost na prvním místě

Na začátek je potřeba říct, že nezáleží na tom, jestli se vrhnete na masový nebo zeleninový vývar, základ je u všech stejný - čerstvost. Zeleninu používejte vždy čerstvou, stejně tak maso i kosti je potřeba vyvařit co nejdříve.

2. Zelenina, základ úspěchu

Kořenová zelenina, jako je mrkev, celer, cibule a petržel, se většinou přidává i do masového vývaru společně s kořením a bylinkami. Vybírejte opravdu kvalitní a před táhnutím vývaru ji vždy pečlivě umyjte. Pokud máte doma bio zeleninu, můžete vývar připravit ze samotných a opět důkladně očištěných slupek.

3. Vše, co jste nespotřebovali, patří do vývaru

Poctivý vývar nemusí být pouze o kořenové zelenině a velkých kusech masa. Využijte zbytky, jako jsou již zmíněné slupky, zbytky pórku, kosti a odřezky kuřecího. Zkrátka vše, co se dá vyvařit.

4. Vybírejte správné koření

Výslednou chuť ovlivňuje mimo jiné i koření. Do kvalitního vývaru patří nové koření, bobkový list, několik kuliček pepře a přidat můžete i jalovec.

5. Nejdřív na pánev a pak teprve do hrnce

Pokud máte pocit, že už teď to začíná být složité, ničeho se nebojte. Pravidla vývaru si osvojíte okamžitě. Dalším ze 7 nejdůležitějších kroků je tepelná úprava masa i zeleniny. Čisté suroviny dejte na rozpálenou pánev s troškou oleje - maso nechte zatáhnout a zeleninu zezlátnout. Pokud se trochu připálí, nic se neděje, vývar získá dokonalou chuť!

6. Vývar nevaříme, vývar táhneme

Zeleninu i maso dejte do hrnce, přidejte koření a zalijte. Přiveďte k varu a v momentě, kdy začne voda vřít, stáhněte na minimum. Vývar nechte takzvaně „táhnout“ několik hodin, klidně i přes noc. Oblíbená je i příprava v tlakovém hrnci, která celý proces značně urychlí.

7. Hotový vývar a jeho skladování

Voňavý vývar přeceďte a přelijte do hrnce nebo sklenic. Skladujte v lednici a spotřebujte nejpozději do 4 dnů nebo dejte zmrazit.

Fotogalerie

110/669/4-istock_493934936.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

6 tipů, jak připravit originální Pho

25.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Oblíbený vietnamský vývar s plochými rýžovými nudlemi, které mají stejný název jako polévka. Takže pokud uvidíte další alternativy vietnamských polévek, jejichž název obsahuje Pho, znamená to, že se můžete těšit na tyto rýžové nudle. Vietnamská kuchyně září krásnou zelenou barvou díky koriandru a jiným bylinkám, které k ní neodmyslitelně patří.

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web