Naučte se tu nejlepší svíčkovou! Tipy od našich maminek a babiček
Redakce
|
13. 3. 2017
Gourmet
Základ české kuchyně a tradice, která se dědí z generace na generaci. Řeč je o svíčkové, zdánlivě jednoduché omáčce z kořenové zeleniny. Naučte se ji krok za krokem podle tipů našich maminek a babiček tak, jak se má správně dělat.
1. Výběr masa aneb není svíčková jako svíčková
Maso je základ! Originální hovězí svíčková se používá jenom zřídka, jelikož se jedná o nejkvalitnější a tedy nejdražší část hovězího masa. Nejčastěji se nahrazuje hovězí kýtou, ale použít můžete i králičí maso. Než se do svíčkové pustíte, zajděte si k osvědčenému řezníkovi a nechte si poradit.
2. Opékejte zprudka a na sádle
Maso je potřeba připravit a zároveň myslet na to, že receptů na svíčkovou je nespočet. V některých rodinách se maso plní špekem, který dodá na šťavnatosti, ale ze všeho nejdůležitější je čerstvost, opečenost a původ masa. Před dušením je nutné maso svázat potravinářským provázkem a zprudka opéct na sádle, kterým nešetřete, aby se maso nepřipálilo. Jakmile se vytvoří horní vrstva a maso se zatáhne, přendejte ho do hrnce, zalijte vývarem a dopřejte mu několik hodin pod pokličkou.
3. Dochucení jako nezbytnost
Zeleninu je potřeba dochutit kořením, které dodává omáčce tu správnou chuť. Na svíčkovou se používá divoké koření, tedy pepř, bobkový list, nové koření a tymián. Správný říz dodá hořčice, ocet a jako největší tajemství považují naše maminky a babičky kousek špeku. Napíchat ho můžete jak do masa, tak přidat nakrájený na kostičky k zelenině.
4. Jemná omáčka podávaná s knedlíky
Svíčková musí být jemná, to aby ladila s brusinkami, citronem a šlehačkou. Správnou hustotu jí dodá najemno nakrájená cibule a domácí jíška (kupované se vyhýbejte obloukem). A pokud si dáte práci s domácími knedlíky, docílíte toho nejlepšího možného výsledku. Protože domácí chutná nejlépe!