376/676/4-profimedia_0194462409.jpg

Naučte se tu nejlepší svíčkovou! Tipy od našich maminek a babiček

14.03.2017 | Redakce | Gourmet

Základ české kuchyně a tradice, která se dědí z generace na generaci. Řeč je o svíčkové, zdánlivě jednoduché omáčce z kořenové zeleniny. Naučte se ji krok za krokem podle tipů našich maminek a babiček tak, jak se má správně dělat.

1. Výběr masa aneb není svíčková jako svíčková

Maso je základ! Originální hovězí svíčková se používá jenom zřídka, jelikož se jedná o nejkvalitnější a tedy nejdražší část hovězího masa. Nejčastěji se nahrazuje hovězí kýtou, ale použít můžete i králičí maso. Než se do svíčkové pustíte, zajděte si k osvědčenému řezníkovi a nechte si poradit.

2. Opékejte zprudka a na sádle

Maso je potřeba připravit a zároveň myslet na to, že receptů na svíčkovou je nespočet. V některých rodinách se maso plní špekem, který dodá na šťavnatosti, ale ze všeho nejdůležitější je čerstvost, opečenost a původ masa. Před dušením je nutné maso svázat potravinářským provázkem a zprudka opéct na sádle, kterým nešetřete, aby se maso nepřipálilo. Jakmile se vytvoří horní vrstva a maso se zatáhne, přendejte ho do hrnce, zalijte vývarem a dopřejte mu několik hodin pod pokličkou.

3. Dochucení jako nezbytnost

Zeleninu je potřeba dochutit kořením, které dodává omáčce tu správnou chuť. Na svíčkovou se používá divoké koření, tedy pepř, bobkový list, nové koření a tymián. Správný říz dodá hořčice, ocet a jako největší tajemství považují naše maminky a babičky kousek špeku. Napíchat ho můžete jak do masa, tak přidat nakrájený na kostičky k zelenině.

4. Jemná omáčka podávaná s knedlíky

Svíčková musí být jemná, to aby ladila s brusinkami, citronem a šlehačkou. Správnou hustotu jí dodá najemno nakrájená cibule a domácí jíška (kupované se vyhýbejte obloukem). A pokud si dáte práci s domácími knedlíky, docílíte toho nejlepšího možného výsledku. Protože domácí chutná nejlépe!

Fotogalerie

365/676/4-profimedia_0190622823.jpg 369/676/4-istock_502090865_1.jpg 373/676/4-istock_149301360.jpg 377/676/4-profimedia_0194462409.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

6 tipů, jak připravit originální Pho

25.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Oblíbený vietnamský vývar s plochými rýžovými nudlemi, které mají stejný název jako polévka. Takže pokud uvidíte další alternativy vietnamských polévek, jejichž název obsahuje Pho, znamená to, že se můžete těšit na tyto rýžové nudle. Vietnamská kuchyně září krásnou zelenou barvou díky koriandru a jiným bylinkám, které k ní neodmyslitelně patří.

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy? Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web