376/676/4-profimedia_0194462409.jpg

Naučte se tu nejlepší svíčkovou! Tipy od našich maminek a babiček

14.03.2017 | Redakce | Gourmet

Základ české kuchyně a tradice, která se dědí z generace na generaci. Řeč je o svíčkové, zdánlivě jednoduché omáčce z kořenové zeleniny. Naučte se ji krok za krokem podle tipů našich maminek a babiček tak, jak se má správně dělat.

1. Výběr masa aneb není svíčková jako svíčková

Maso je základ! Originální hovězí svíčková se používá jenom zřídka, jelikož se jedná o nejkvalitnější a tedy nejdražší část hovězího masa. Nejčastěji se nahrazuje hovězí kýtou, ale použít můžete i králičí maso. Než se do svíčkové pustíte, zajděte si k osvědčenému řezníkovi a nechte si poradit.

2. Opékejte zprudka a na sádle

Maso je potřeba připravit a zároveň myslet na to, že receptů na svíčkovou je nespočet. V některých rodinách se maso plní špekem, který dodá na šťavnatosti, ale ze všeho nejdůležitější je čerstvost, opečenost a původ masa. Před dušením je nutné maso svázat potravinářským provázkem a zprudka opéct na sádle, kterým nešetřete, aby se maso nepřipálilo. Jakmile se vytvoří horní vrstva a maso se zatáhne, přendejte ho do hrnce, zalijte vývarem a dopřejte mu několik hodin pod pokličkou.

3. Dochucení jako nezbytnost

Zeleninu je potřeba dochutit kořením, které dodává omáčce tu správnou chuť. Na svíčkovou se používá divoké koření, tedy pepř, bobkový list, nové koření a tymián. Správný říz dodá hořčice, ocet a jako největší tajemství považují naše maminky a babičky kousek špeku. Napíchat ho můžete jak do masa, tak přidat nakrájený na kostičky k zelenině.

4. Jemná omáčka podávaná s knedlíky

Svíčková musí být jemná, to aby ladila s brusinkami, citronem a šlehačkou. Správnou hustotu jí dodá najemno nakrájená cibule a domácí jíška (kupované se vyhýbejte obloukem). A pokud si dáte práci s domácími knedlíky, docílíte toho nejlepšího možného výsledku. Protože domácí chutná nejlépe!

Fotogalerie

365/676/4-profimedia_0190622823.jpg 369/676/4-istock_502090865_1.jpg 373/676/4-istock_149301360.jpg 377/676/4-profimedia_0194462409.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

7 dipů k hranolkám i chipsům: Tomatový, smetanový i z avokáda

01.05.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Přemýšlíte, čím ochutit hranolky nebo brambory k obědu? Dipy jsou velice rychlé a dají se připravit na několik způsobů!

České buchty: 5 náplní, které si zamilujete

01.05.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Leckterá babička či maminka dokáže upéct ty nejlepší voňavé buchty. Zkuste je upéct taky s výbornou makovou, tvarohovou nebo i dokonce mrkvovou náplní.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak? Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web