Březnové číslo jsme kromě Velikonoc zasvětili domácí kuchyni. A uznejte sami, že tři ingredience - brambory, mák a švestky - jsou prostě naše. Vyzkoušejte Terezin recept.
Bramborové šišky s mákem a švestkami
4 porce - příprava: 60 minut
* 6 středních brambor typu B
* asi hrnek celého máku
* 1/2 hrnku hrubé mouky
* 1/2 hrnku krupice
* 2 vejce
* sůl
* 300 g švestek (mražených nebo kompotovaných)
* podle chuti moučkový cukr a máslo k podávání
Brambory den předem uvařte ve slupce. Oloupejte je a prolisujte nebo nastrouhejte. Přidejte mák, mouku, krupici a vejce.
Vypracujte hladké těsto (množství mouky a krupice se může trochu lišit podle mokrosti brambor a velikosti vajec).
Když se těsto přestane lepit, vytvarujte z něj malé šištičky. Vařte je v osolené vodě 2 až 3 minuty, dokud nevyplavou. Sceďte.
Švestky rozvařte s moučkovým cukrem, aby šťáva zesirupovatěla. Šišky podávejte přelité horkými švestkami, s moučkovým cukrem a přepuštěným máslem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. Autorkou receptu je Tereza Buranská.