Napříč asijskou kuchyní: Sushi, pho i jarní závitky
F.O.O.D.
|
9. 3. 2017
Gourmet
Ochutnejte exotické jídlo z různých částí Asie, jako jsou Japonsko, Thajsko a Vietnam. Každá země má svoji specifickou chuť a kouzlo. Která osloví právě vás?
Oblíbené japonské rolky, tak jak je známe, se staly populární teprve nedávno. Suši se původně připravovalo z kvašených ryb a nikoli z čerstvých, jak jsme zvyklí dnes. Pod označením “suši“ si nejčastěji vybavíme rolky maki - rýže obalená v mořské řase s náplní z ryb nebo zeleniny. Dalšími oblíbenými variantami jsou třeba nigiry - kousky ryb nebo zeleniny položené na kusu rýže. Pokud máte rádi čerstvé ryby a chcete si užít jejich chuť, doporučujeme dát si sašimi, tenké plátky čerstvých ryb.
Kdo neochutnal tuto vyhlášenou vietnamskou polévku, jako by nebyl. Základem je silný masový vývar s voňavým kořením, tenké plátky hovězího nebo kuřecího a ploché rýžové nudle. Nebylo by to Pho, kdybychom si ho nevylepšili trochou citronu a chilli papričkami.
Skvělá a neodolatelná polévka s kokosovým mlékem. Kuřecí maso ve vývaru krásně změkne a limetky s chilli jsou zkrátka úžasná kombinace. Kdo si nepotrpí na pálivá jídla, může si dát polévku “na sladko” třeba s ananasem.
Další vietnamská klasika. Skvělé a lehké letní jídlo vás potěší při parném dni, ale i jako malá večeře kdykoliv po celý rok. Náplň můžete neustále obměňovat a improvizovat a závitky vás tak nikdy nepřestanou bavit.