590/644/4-066.jpg

Muži v kuchyni aneb Jídla podle mužské chuti

05.10.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Víkend ryze v mužském stylu může být provoněn masem, houbami a domácími polévkami.

Pálivá mexická polévka

4 porce, příprava: 80 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 500 g hovězího masa (kližka, přední)
* sůl a pepř
* 1 lžíce sladké mleté papriky
* 500 g brambor typu B
* 2 červené papriky
* 1 l hovězího vývaru
* chilli papričky
* 1 plechovka nakládané kukuřice
* 1 plechovka nakládaných fazolí
* plocholistá petrželka
* sůl a pepř
* zakysaná smetana
* 1 balení nachos

Na oleji orestujte nasekanou cibuli a česnek, přidejte na kousky nakrájené maso, osolte a opepřete. Restujte, dokud maso nezměkne a nepustí šťávu, podle potřeby podlijte troškou vody. Zasypte sladkou paprikou, přidejte nakrájené brambory a papriky a zalijte vývarem. Vařte do změknutí brambor. Poté vsypejte nasekané chilli papričky, slitou kukuřici a fazole. Po 5 minutách vaření dochuťte petrželkou, solí a pepřem. Podávejte se smetanou a s nachos.


Kuřecí eintopf se zeleninou

4 porce, příprava: 70 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 200 g anglické slaniny
* 5 stroužků česneku
* 4 mrkve
* 2 stonky řapíkatého celeru
* 200 g žampionů
* 4 šalotky
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 100 ml bílého vína
* 8 kuřecích paliček
* 8 kuřecích křídel
* sůl a pepř
* 500 ml kuřecího vývaru
* 500 g malých brambor typu A
* hrst petrželky

Na oleji osmažte nakrájenou cibuli a slaninu. Přidejte stroužky česneku, kolečka mrkve a celeru, žampiony, orestujte. Vmíchejte rozpůlené šalotky, rajčatový protlak, víno a redukujte. Přidejte maso, osolte, opepřete a orestujte. Vmíchejte brambory se slupkou a podlijte vývarem. Přiklopte a pečte v troubě při 180 °C 30 minut. Odklopte a pečte dozlatova ješte 20 minut.


Houbová frittata s rajčaty

4 porce, příprava: 25 minut

* 100 g másla
* 4 šalotky
* 4 stroužky česneku
* 100 g choriza
* 300 g hlívy ústřičné
* 100 g žampionů
* sůl a pepř
* 20 vajec
* 4 stonky řapíkatého celeru
* 200 g cherry rajčátek
* hrst zelených oliv
* hrst nasekané petrželky

Na polovině másla orestujte nahrubo nasekanou šalotku s česnekem, přidejte na plátky nakrájené chorizo, hlívu a žampiony, osolte a opepřete. Restujte asi 5 minut. V míse mezitím vyšlehejte vejce, osolte a opepřete. Do máslem vymazané zapékací formy nalijte polovinu vajec a rozložte nakrájený řapíkatý celer, orestovanou směs hub, přidejte pokrájená rajčátka a olivy, zalijte zbytkem vajec a posypte nasekanou petrželkou. Pečte zakryté alobalem v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.

Náš TIP: Využijte, co les houbaři v sezoně dá – nyní hřiby, lišky, křemenáče či bedly, později třeba ryzce pravé.


Rybí švédská polévka

4 porce, příprava: 45 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 3 šalotky
* 3 stroužky česneku
* 1 petržel
* 1 mrkev
* 2 stonky řapíkatého celeru
* 1 menší cuketa
* sůl a pepř
* špetka šafránu
* 1 lžička kari koření
* 200 ml bílého vína
* 1,2 l rybího vývaru
* 200 ml smetany 33%
* šťáva z poloviny citronu
* 3 lžíce olivového oleje
* 600 g tresky
* 8 krevet
* kopr na ozdobu

V hrnci rozehřejte olivový olej, orestujte na menší kousky nakrájenou šalotku, česnek, petržel, mrkev a celer. Cuketu ideálně dopředu nasolte a chvilku nechte potit. Poté ji nakrájejte na menší kousky a přidejte do hrnce. Dochuťte šafránem a kari. Zalijte vínem a redukujte, přidejte vývar a vařte 15 minut. Rozmixujte, vmíchejte smetanu a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Filety tresky a vyloupané krevety osolte, opepřete a orestujte ze všech stran na oleji. Podávejte s polévkou a koprem.

Fotogalerie

579/644/4-067.jpg 583/644/4-068.jpg 587/644/4-069.jpg 591/644/4-066.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Cukroví podle čtenářů: 5 sladkých receptů, které musíte vyzkoušet

05.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vybrali jsme pro vás lahodných 5 receptů na vánoční cukroví, podle kterých pravidelně pečete. Nechybí sladká klasika v podobě vanilkových rohlíčků, ani čokoládové pralinky, které můžete darovat nejenom k Vánocům.

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Pacientů s HIV stále přibývá: V Praze hrozí epidemie! Jak se nemoci vyhnout? Pacientů s HIV stále přibývá: V Praze hrozí epidemie! Jak se nemoci vyhnout?
Vánoce podle feng-šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda Vánoce podle feng-šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda
Co se zásnubním prstenem, když ze svatby sejde? Co se zásnubním prstenem, když ze svatby sejde?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web