590/644/4-066.jpg

Muži v kuchyni aneb Jídla podle mužské chuti

05.10.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Víkend ryze v mužském stylu může být provoněn masem, houbami a domácími polévkami.

Pálivá mexická polévka

4 porce, příprava: 80 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 500 g hovězího masa (kližka, přední)
* sůl a pepř
* 1 lžíce sladké mleté papriky
* 500 g brambor typu B
* 2 červené papriky
* 1 l hovězího vývaru
* chilli papričky
* 1 plechovka nakládané kukuřice
* 1 plechovka nakládaných fazolí
* plocholistá petrželka
* sůl a pepř
* zakysaná smetana
* 1 balení nachos

Na oleji orestujte nasekanou cibuli a česnek, přidejte na kousky nakrájené maso, osolte a opepřete. Restujte, dokud maso nezměkne a nepustí šťávu, podle potřeby podlijte troškou vody. Zasypte sladkou paprikou, přidejte nakrájené brambory a papriky a zalijte vývarem. Vařte do změknutí brambor. Poté vsypejte nasekané chilli papričky, slitou kukuřici a fazole. Po 5 minutách vaření dochuťte petrželkou, solí a pepřem. Podávejte se smetanou a s nachos.


Kuřecí eintopf se zeleninou

4 porce, příprava: 70 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 200 g anglické slaniny
* 5 stroužků česneku
* 4 mrkve
* 2 stonky řapíkatého celeru
* 200 g žampionů
* 4 šalotky
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 100 ml bílého vína
* 8 kuřecích paliček
* 8 kuřecích křídel
* sůl a pepř
* 500 ml kuřecího vývaru
* 500 g malých brambor typu A
* hrst petrželky

Na oleji osmažte nakrájenou cibuli a slaninu. Přidejte stroužky česneku, kolečka mrkve a celeru, žampiony, orestujte. Vmíchejte rozpůlené šalotky, rajčatový protlak, víno a redukujte. Přidejte maso, osolte, opepřete a orestujte. Vmíchejte brambory se slupkou a podlijte vývarem. Přiklopte a pečte v troubě při 180 °C 30 minut. Odklopte a pečte dozlatova ješte 20 minut.


Houbová frittata s rajčaty

4 porce, příprava: 25 minut

* 100 g másla
* 4 šalotky
* 4 stroužky česneku
* 100 g choriza
* 300 g hlívy ústřičné
* 100 g žampionů
* sůl a pepř
* 20 vajec
* 4 stonky řapíkatého celeru
* 200 g cherry rajčátek
* hrst zelených oliv
* hrst nasekané petrželky

Na polovině másla orestujte nahrubo nasekanou šalotku s česnekem, přidejte na plátky nakrájené chorizo, hlívu a žampiony, osolte a opepřete. Restujte asi 5 minut. V míse mezitím vyšlehejte vejce, osolte a opepřete. Do máslem vymazané zapékací formy nalijte polovinu vajec a rozložte nakrájený řapíkatý celer, orestovanou směs hub, přidejte pokrájená rajčátka a olivy, zalijte zbytkem vajec a posypte nasekanou petrželkou. Pečte zakryté alobalem v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.

Náš TIP: Využijte, co les houbaři v sezoně dá – nyní hřiby, lišky, křemenáče či bedly, později třeba ryzce pravé.


Rybí švédská polévka

4 porce, příprava: 45 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 3 šalotky
* 3 stroužky česneku
* 1 petržel
* 1 mrkev
* 2 stonky řapíkatého celeru
* 1 menší cuketa
* sůl a pepř
* špetka šafránu
* 1 lžička kari koření
* 200 ml bílého vína
* 1,2 l rybího vývaru
* 200 ml smetany 33%
* šťáva z poloviny citronu
* 3 lžíce olivového oleje
* 600 g tresky
* 8 krevet
* kopr na ozdobu

V hrnci rozehřejte olivový olej, orestujte na menší kousky nakrájenou šalotku, česnek, petržel, mrkev a celer. Cuketu ideálně dopředu nasolte a chvilku nechte potit. Poté ji nakrájejte na menší kousky a přidejte do hrnce. Dochuťte šafránem a kari. Zalijte vínem a redukujte, přidejte vývar a vařte 15 minut. Rozmixujte, vmíchejte smetanu a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Filety tresky a vyloupané krevety osolte, opepřete a orestujte ze všech stran na oleji. Podávejte s polévkou a koprem.

Fotogalerie

579/644/4-067.jpg 583/644/4-068.jpg 587/644/4-069.jpg 591/644/4-066.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Čerstvé ryby téměř bez tuku? Ochutnejte klasiku českých vod!

23.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by se tu ryby nejedly vůbec. Právě naopak, české sladkovodní ryby můžete mít navíc čerstvé a za dobrou cenu.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy? Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web