898/877/3-103_fd_0115_1.jpg

Minimalistické Japonsko

17.02.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Ze Země vycházejícího slunce k nám do Evropy doputovaly nejen rozličné technické vychytávky, ale také pozoruhodná a přitom jednoduchá kuchyně. Zveme vás na malou ochutnávku.

Kuřecí miso polévka

4 porce příprava: 15 minut

* 1 kuřecí prso bez kůže
* 2 lžíce oleje
* 6 hub šitake
* 1 l kuřecího vývaru
* 100 g rýžových nudlí
* 1 hrst fazolových výhonků
* 2 lžíce hnědé miso pasty
* sůl a pepř
* 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

Kuřecí prso nakrájejte na nudličky. Ve větším hrnci rozehřejte olej a maso na něm za stálého míchání orestujte dozlatova. Pak přidejte nakrájené houby a opékejte ještě 2 minuty. Přilijte vývar, přiveďte k varu, vhoďte nudle a pomalu vařte téměř doměkka. Přisypte výhonky a ještě asi minutu povařte. Nakonec polévku odstavte z plotýnky a vmíchejte miso pastu. Dochuťte solí a pepřem, rozdělte do misek a ozdobte nasekaným čerstvým koriandrem.

Křupavé steaky s omáčkou teriyaki

4 porce příprava: 20 minut

* 3 lžíce hladké mouky
* sůl a pepř
* 4 hovězí steaky (svíčková)
* 1 větší vejce
* 75 g panko strouhanky
* 2 lžíce teriyaki omáčky
* 1 lžička plátků mandlí

Smíchejte mouku se špetkou soli a pepře a obalte v ní steaky. Vejce rozšlehejte a maso v nich namočte. Nakonec ho pečlivě obalte v panko strouhance. Takto připravené steaky smažte ze všech stran 4 minuty ve vyšší vrstvě oleje nebo ve fritovacím hrnci. Nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte s teriyaki omáčkou posypanou plátky mandlí.

Smažená zelenina v křehkém kabátku

6 porcí příprava: 20 minut

* 1 malá dýně
* 1 velký lilek
* 6 topinambur
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl
* 2 bílky
* 2 lžíce sójové omáčky
* 75 g panko strouhanky

Zeleninu nakrájejte na větší kousky, z dýně odstraňte semínka. Smíchejte mouku a špetku soli a kousky zeleniny v ní obalte. Bílky ušlehejte se sójovou omáčkou, namočte do nich zeleninu a obalte ve strouhance. Smažte ve vyšší vrstvě oleje nebo ve fritovacím hrnci. Položte na papírové utěrky, které vstřebají tuk, a podávejte ideálně ihned.

Sójový dezert s kakaovými boby

6 porcí příprava: 20 minut + odležení

* 150 g krupicového cukru
* 1 litr neslazeného sójového nápoje
* 4 lžíce drcených kakaových bobů + na ozdobu
* 50 g čerstvého zázvoru
* 2 stonky citronové trávy
* 6 plátků želatiny

Cukr nasypte do kastrolu, přilijte sójový nápoj a na mírném plameni míchejte, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu a vmíchejte 4 lžíce drcených bobů, strouhaný zázvor a citronovou trávu. Odstavte z plotýnky a nechte stát asi 10 minut. Mezitím zalijte želatinu studenou vodou. Když změkne, slijte přebytečnou tekutinu a vmíchejte želatinu do ochuceného sójového nápoje. Pak přeceďte do jiné nádoby, rozdělte do skleniček, nechte vychladnout a dejte na 4 hodiny do chladničky. Před podáváním ozdobte drcenými kakaovými boby.

Lososové špízy teriyaki

4 porce příprava: 25 minut

* 4 lžíce sójové omáčky
* 4 lžíce rýžového vína mirin
* 1 lžíce krupicového cukru
* 4 steaky z lososa
* 1 strouhané bílé ředkve
* pažitka na ozdobu

Do kastrůlku nalijte sójovou omáčku s vínem a přidejte cukr. Pomalu vařte a míchejte, až se cukr rozpustí. Pak vařte ještě asi minutu. Maso nakrájejte na menší kousky a potřete ho omáčkou. Nechte asi 15 minut odležet. Zbylou omáčku nechte stranou na dokončení. Předehřejte gril a maso napíchejte na navlhčené špejle. Grilujte asi minutu z každé strany. Na talíře naaranžujte špízy a přidejte strouhanou ředkev zakápnutou zbylou omáčkou. Ozdobte nasekanou pažitkou.

Kuřecí yakitori s rýží a zeleninou miso

4 porce příprava: 75 minut

* 6 lžic sójové omáčky
* 4 lžíce rýžového vína mirin
* 2 lžíce krupicového cukru
* 3 lžíce miso pasty
* 2 kuřecí stehenní řízky
* 300 g japonské nebo sushi
* rýže
* 1 pórek
* 2 cm čerstvého zázvoru
* 1 malá mrkev
* 2 střední kedlubny
* 1 malá cuketa
* 2 lžíce oleje
* 1 lžička kukuřičné mouky
* sůl

Do kastrůlku dejte 4 lžíce sójové omáčky, rýžové víno a lžíci cukru. Na mírném plameni míchejte, až se cukr rozpustí, a pak vařte ještě minutu. Sundejte z plotýnky a vmíchejte 1 lžíci miso pasty. Do směsi naložte kuřecí maso nakrájené na kostky a nechte marinovat asi půl hodiny. Mezitím propláchněte rýži, zalijte ji 360 ml studené vody a přiveďte k varu. Pak zmírněte teplotu a vařte asi 18 minut. Odstavte, zakryjte pokličkou a nechte dojít. Pórek a zázvor nakrájejte na nudličky, mrkev, cuketu a kedlubnu na kostky. Na pánvičce s rozpáleným olejem restujte pórek, zázvor a mrkev asi 5 minut, vmíchejte kedlubnu a cuketu, zalijte troškou vody a přiveďte k varu.

Zmírněte plamen a pomalu vařte do změknutí. Pak vmíchejte zbytek sójové omáčky a cukru. Ve dvou lžičkách vody rozmíchejte lžičku kukuřičné mouky a vmíchejte k zelenině. Jakmile tekutina zhoustne, sejměte pánvičku z hořáku a vmíchejte zbylou miso pastu. Dochuťte solí a zakryjte pokličkou. Rozehřejte gril nebo nastavte troubu na grilovací režim, napíchejte maso na čtyři navhlčené špejle a grilujte je 3 minuty ze všech stran. Podle chuti osolte. Rýži nakypřete lžící a rozdělte ji do čtyř misek, zalijte omáčkou se zeleninou a navrch položte špízky.

Fotogalerie

879/877/3-100_fd_0115_1.jpg 883/877/3-101_fd_0115_11.jpg 887/877/3-101_fd_0115_12.jpg 891/877/3-102_fd_0115_1.jpg 895/877/3-102_fd_0115_3.jpg 899/877/3-103_fd_0115_1.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Dokonalý mazanec? 5 jednoduchých triků, jak na něj!

27.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Bez pravého mazance by to na Velikonoce nebylo ono. Poradíme vám několik způsobů, které vám pomůžou udělat právě ten váš mazanec.

Velikonoční nádivka: Špenátová, kapustová i s kopřivou

27.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

S blížícími se Velikonoci je načase začít dělat nádivku. Zkuste nádivky na několik způsobů, nejen oblíbenou kopřivovou, ale i brokolicovou nebo cuketovou!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut? Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut?
Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce! Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce!
Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout? Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web