898/877/3-103_fd_0115_1.jpg

Minimalistické Japonsko

17.02.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Ze Země vycházejícího slunce k nám do Evropy doputovaly nejen rozličné technické vychytávky, ale také pozoruhodná a přitom jednoduchá kuchyně. Zveme vás na malou ochutnávku.

Kuřecí miso polévka

4 porce příprava: 15 minut

* 1 kuřecí prso bez kůže
* 2 lžíce oleje
* 6 hub šitake
* 1 l kuřecího vývaru
* 100 g rýžových nudlí
* 1 hrst fazolových výhonků
* 2 lžíce hnědé miso pasty
* sůl a pepř
* 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

Kuřecí prso nakrájejte na nudličky. Ve větším hrnci rozehřejte olej a maso na něm za stálého míchání orestujte dozlatova. Pak přidejte nakrájené houby a opékejte ještě 2 minuty. Přilijte vývar, přiveďte k varu, vhoďte nudle a pomalu vařte téměř doměkka. Přisypte výhonky a ještě asi minutu povařte. Nakonec polévku odstavte z plotýnky a vmíchejte miso pastu. Dochuťte solí a pepřem, rozdělte do misek a ozdobte nasekaným čerstvým koriandrem.

Křupavé steaky s omáčkou teriyaki

4 porce příprava: 20 minut

* 3 lžíce hladké mouky
* sůl a pepř
* 4 hovězí steaky (svíčková)
* 1 větší vejce
* 75 g panko strouhanky
* 2 lžíce teriyaki omáčky
* 1 lžička plátků mandlí

Smíchejte mouku se špetkou soli a pepře a obalte v ní steaky. Vejce rozšlehejte a maso v nich namočte. Nakonec ho pečlivě obalte v panko strouhance. Takto připravené steaky smažte ze všech stran 4 minuty ve vyšší vrstvě oleje nebo ve fritovacím hrnci. Nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte s teriyaki omáčkou posypanou plátky mandlí.

Smažená zelenina v křehkém kabátku

6 porcí příprava: 20 minut

* 1 malá dýně
* 1 velký lilek
* 6 topinambur
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl
* 2 bílky
* 2 lžíce sójové omáčky
* 75 g panko strouhanky

Zeleninu nakrájejte na větší kousky, z dýně odstraňte semínka. Smíchejte mouku a špetku soli a kousky zeleniny v ní obalte. Bílky ušlehejte se sójovou omáčkou, namočte do nich zeleninu a obalte ve strouhance. Smažte ve vyšší vrstvě oleje nebo ve fritovacím hrnci. Položte na papírové utěrky, které vstřebají tuk, a podávejte ideálně ihned.

Sójový dezert s kakaovými boby

6 porcí příprava: 20 minut + odležení

* 150 g krupicového cukru
* 1 litr neslazeného sójového nápoje
* 4 lžíce drcených kakaových bobů + na ozdobu
* 50 g čerstvého zázvoru
* 2 stonky citronové trávy
* 6 plátků želatiny

Cukr nasypte do kastrolu, přilijte sójový nápoj a na mírném plameni míchejte, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu a vmíchejte 4 lžíce drcených bobů, strouhaný zázvor a citronovou trávu. Odstavte z plotýnky a nechte stát asi 10 minut. Mezitím zalijte želatinu studenou vodou. Když změkne, slijte přebytečnou tekutinu a vmíchejte želatinu do ochuceného sójového nápoje. Pak přeceďte do jiné nádoby, rozdělte do skleniček, nechte vychladnout a dejte na 4 hodiny do chladničky. Před podáváním ozdobte drcenými kakaovými boby.

Lososové špízy teriyaki

4 porce příprava: 25 minut

* 4 lžíce sójové omáčky
* 4 lžíce rýžového vína mirin
* 1 lžíce krupicového cukru
* 4 steaky z lososa
* 1 strouhané bílé ředkve
* pažitka na ozdobu

Do kastrůlku nalijte sójovou omáčku s vínem a přidejte cukr. Pomalu vařte a míchejte, až se cukr rozpustí. Pak vařte ještě asi minutu. Maso nakrájejte na menší kousky a potřete ho omáčkou. Nechte asi 15 minut odležet. Zbylou omáčku nechte stranou na dokončení. Předehřejte gril a maso napíchejte na navlhčené špejle. Grilujte asi minutu z každé strany. Na talíře naaranžujte špízy a přidejte strouhanou ředkev zakápnutou zbylou omáčkou. Ozdobte nasekanou pažitkou.

Kuřecí yakitori s rýží a zeleninou miso

4 porce příprava: 75 minut

* 6 lžic sójové omáčky
* 4 lžíce rýžového vína mirin
* 2 lžíce krupicového cukru
* 3 lžíce miso pasty
* 2 kuřecí stehenní řízky
* 300 g japonské nebo sushi
* rýže
* 1 pórek
* 2 cm čerstvého zázvoru
* 1 malá mrkev
* 2 střední kedlubny
* 1 malá cuketa
* 2 lžíce oleje
* 1 lžička kukuřičné mouky
* sůl

Do kastrůlku dejte 4 lžíce sójové omáčky, rýžové víno a lžíci cukru. Na mírném plameni míchejte, až se cukr rozpustí, a pak vařte ještě minutu. Sundejte z plotýnky a vmíchejte 1 lžíci miso pasty. Do směsi naložte kuřecí maso nakrájené na kostky a nechte marinovat asi půl hodiny. Mezitím propláchněte rýži, zalijte ji 360 ml studené vody a přiveďte k varu. Pak zmírněte teplotu a vařte asi 18 minut. Odstavte, zakryjte pokličkou a nechte dojít. Pórek a zázvor nakrájejte na nudličky, mrkev, cuketu a kedlubnu na kostky. Na pánvičce s rozpáleným olejem restujte pórek, zázvor a mrkev asi 5 minut, vmíchejte kedlubnu a cuketu, zalijte troškou vody a přiveďte k varu.

Zmírněte plamen a pomalu vařte do změknutí. Pak vmíchejte zbytek sójové omáčky a cukru. Ve dvou lžičkách vody rozmíchejte lžičku kukuřičné mouky a vmíchejte k zelenině. Jakmile tekutina zhoustne, sejměte pánvičku z hořáku a vmíchejte zbylou miso pastu. Dochuťte solí a zakryjte pokličkou. Rozehřejte gril nebo nastavte troubu na grilovací režim, napíchejte maso na čtyři navhlčené špejle a grilujte je 3 minuty ze všech stran. Podle chuti osolte. Rýži nakypřete lžící a rozdělte ji do čtyř misek, zalijte omáčkou se zeleninou a navrch položte špízky.

Fotogalerie

879/877/3-100_fd_0115_1.jpg 883/877/3-101_fd_0115_11.jpg 887/877/3-101_fd_0115_12.jpg 891/877/3-102_fd_0115_1.jpg 895/877/3-102_fd_0115_3.jpg 899/877/3-103_fd_0115_1.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Pohodové Vánoce? Naplánujte si pečení dopředu!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Každoročně si slibujete klidné Vánoce v dokonale uklizeném bytě, u pohádek a s několika druhy cukroví? Nestresujte se a naplánujte si s námi pečení dopředu!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web