328/651/4-025.jpg

Milujeme divočinu

17.10.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

S podzimem přichází do naší kuchyně i jedno z nejlibovějších mas, zvěřina. Kdo by si nedal, když se rozvoní svíčková z jelena nebo kančí řízečky?

Trhaná daňčí plec

4 porce, příprava: 12 hodin naložení + 12 hodin pečení

* 1 kg daňčí plece
* 4 lžíce třtinového cukru
* 4 lžíce soli
* 2 lžíce sladké papriky
* 2 lžičky černého pepře
* 5 kuliček jalovce
* 2 lžíce sušeného tymiánu
* 1 lžíce kajenského pepře
* 2 lžičky semínek koriandru
* 800 g brambor typu B
* 200 ml smetany (33%)
* 30 g másla
* 1 žloutek
* sůl

Maso pečlivě odblaňte a naložte do směsi z nadrceného koření. Přendejte do hrnce, přiklopte a nechte v chladu odležet ideálně 12 hodin. Poté slijte šťávu z masa do menší nádoby a pomalu pečte přiklopené při 110 °C asi 12 hodin. Podle potřeby podlévejte šťávou. Jakmile je maso měkké, roztrhejte ho pomocí vidliček na jemné proužky. Podávejte s bramborovým pyré. Uvařené brambory rozmačkejte, přidejte máslo, prohřátou smetanu a vyšlehejte na kaši. Na závěr vmíchejte žloutek a dochuťte solí.


Řízečky z kančí panenky

4 porce, příprava: 40 minut

* 1 kg kančí panenky
* 2 stroužky česneku
* 1 hrst sušeného tymiánu
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* 2 vejce
* 1 lžíce bílého jogurtu
* hladká mouka a strouhanka na obalení
* sádlo na smažení
* 600 g nových brambor
* pažitka
* máslo

Maso nakrájejte na malé řízečky, potřete je směsí z tymiánu, propasírovaného česneku a oleje. Osolte je, opepřete a obalte v hladké mouce, ve vyšlehaném vejci s jogurtem a nakonec ve strouhance. Řízečky smažte na sádle ze všech stran dozlatova. Podávejte s uvařenými bramborami s pažitkou a máslem.


Pečená srnčí kýta na česneku

4 porce, příprava: 75 minut

* 1 kg srnčí kýty
* 100 g špeku
* 1 palice česneku
* 2 lžíce másla
* sůl a pepř

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY:

* 500 g brambor typu B
* 1 lžička soli + do vody
* 1 vejce
* 250 g hrubé mouky

ŠPENÁT:

* 400 g mraženého listového špenátu
* 2 lžíce olivového oleje
* 3 šalotky
* 1 vejce
* sůl a pepř

Maso prošpikujte, zprudka orestujte na pánvi ze všech stran. Přendejte do pekáčku, přidejte máslo, zbylý špek a česnek. Pečte přiklopené v předehřáté troubě při 180 °C do změknutí masa, asi 60 minut. Podle potřeby podlijte vodou. Uvařené brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Smíchejte se solí, vejcem a postupně přidávejte mouku tak, aby těsto příliš nelepilo. Nechte jej chvilku odpočinout a pak vytvarujte 3 menší knedlíky. Vařte je v osolené vodě 15 až 20 minut podle velikosti. Poté nakrájejte na plátky. Mezitím si orestujte na oleji na plátky nakrájenou šalotku, přidejte špenát, osolte, opepřete a nakonec zahustěte vejcem. Maso podávejte s bramborovými knedlíky a špenátem.


Svíčková z jeleního masa

4 porce, příprava: 90 minut + 12 hodin naložení

* 1 kg jelení svíčkové
* 2 mrkve
* 1 petržel
* čtvrtka celeru
* 2 plátky citronu
* 1 bobkový list
* 3 kuličky nového koření
* 4 kuličky pepře
* 0,5 hrsti šalvěje
* 5 kuliček jalovce
* 2 lžíce octa
* smetana (33%) na zjemnění omáčky
* 3 lžíce másla
* 3 lžíce třtinového cukru
* sůl a pepř

KNEDLÍKY:

* 4 housky
* 250 ml mléka
* 250 g polohrubé mouky
* 2 vejce
* citron
* brusinky a šlehačka na terč

Jelení svíčkovou naložte přes noc do vychladlého uvařeného láku z mrkve, petržele, celeru, citronu, octa a koření. Maso z láku vyjměte, zeleninu sceďte a orestujte na másle, přidejte maso a orestujte ho tak, aby se zatáhlo. Poté jej podlijte lákem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C do změknutí, asi 75 minut. Podle potřeby podlévejte lákem. Po upečení maso vyjměte a zeleninu spolu s lákem, bez koření, rozmixujte na omáčku. Přidejte smetanu a prohřejte. Na zbylém másle zkaramelizujte cukr a doslaďte jím omáčku, ochuťte solí a citronem. Knedlíky připravte z na kostičky nakrájených housek, přidejte mléko, mouku, špetku soli, žloutky a nakonec našlehaný sníh z bílků. Promíchejte, přendejte na strečovou fólii, zabalte a uválejte knedlíky. Zavažte okraje a vařte ponořené ve vodě 15 minut, otočte a pak ještě 15 minut. Vyndejte, propíchejte párátkem a naporcujte nití. Nakrájené maso podávejte s knedlíky, omáčkou a terčem z plátku citronu, brusinek a šlehačky.


Roláda z kančího masa

4 porce, příprava: 75 minut

* 4 plátky kančí kýty (800 g)
* 16 plátků anglické slaniny
* 4 žloutky
* 40 g loupaných mandlí
* 100 g sušených švestek
* 2 lžíce oleje na smažení
* 600 g brambor typu B
* 100 g anglické slaniny v celku
* 4 jarní cibulky
* 100 g másla

Plátky masa osolte, opepřete a na vrchní část rozložte plátky slaniny, pomažte je žloutkem, posypte nasekanými mandlemi a pokrájenými sušenými švestkami. Maso zarolujte, zavažte pevně provázkem a zprudka orestujte ze všech stran dozlatova na pánvi. Přendejte do pekáčku, navrch dejte plátky másla, přiklopte a pečte v předehřáté troubě při 180 °C do změknutí masa, asi 60 minut. Podle potřeby podlijte vodou. Oloupané uvařené brambory rozšťouchejte a smíchejte s osmaženou cibulkou a slaninou nakrájenou na kostičky a orestovanou na másle, osolte, opepřete.

Fotogalerie

313/651/4-022.jpg 317/651/4-023.jpg 321/651/4-024.jpg 325/651/4-026.jpg 329/651/4-025.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Burger, nebo růže? 13 tipů, jak servírovat avokádo!

23.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Většina z nás jej nakrájí na kousky, použije do salátu nebo jako hlavní ingredienci do populárního mexického guacamole. Food blogerka Colette Dike, autorka blogu Food Deco, začala servírovat avokádo do tvaru spirál, růží i burgerů. Zkrátka tak, aby bylo dokonale fotogenické.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí? Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí?
5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku 5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku
Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web