454/677/4-istock_515787184.jpg

Medvědí česnek: Jak ho poznat a co z něj připravit

20.03.2017 | Redakce | Gourmet

Nastává sezóna medvědího česneku, který se začíná objevovat ihned s příchodem jara. Vykouzlit z něj můžete skvělé pomazánky, pesto i velikonoční nádivku. Stačí vědět, kde roste a jak ho poznat. A to nejlepší? Je zadarmo!

Kdy nastává období sběru medvědího česneku?

Tato zelená rostlinka se probouzí z dlouhého zimního spánku a její období nastává právě teď! Je to jedna z prvních jarních rostlin, které v přírodě naleznete od konce března do poloviny května. Začíná se objevovat také v obchodech, ale když vyrazíte na jarní procházku do přírody, můžete ho mít zadarmo.

Medvědí česnek: Kde ho najít?

Nejčastěji se vyskytuje v listnatých lesích na stinných a vlhkých místech. Roste v opravdu hojném množství a téměř vždy ho naleznete blízko potoka.

Jak poznat medvědí česnek?

Zdánlivě nenápadné zelené listy se nejvíce podobají konvalinkám. Rozdíl je v listech, které má medvědí česnek matné, a vůbec nejlépe jej poznáte podle typické štiplavé vůně.

Co z něj připravit?

Medvědí česnek je nejlepší zpracovat tak, jak jste ho natrhali, tedy ještě čerstvý. Skvěle doplní chuť klasické nádivky a za zmínku stojí i pesto z medvědího česneku. Pokud jste si donesli domů větší množství, doporučujeme medvědí česnek nasekat na kousky a zmrazit. Svou vůni i štiplavou chuť naopak ztrácí během sušení.

Fotogalerie

447/677/4-istock_497779958.jpg 451/677/4-istock_639768946.jpg 455/677/4-istock_515787184.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

6 tipů, jak připravit originální Pho

25.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Oblíbený vietnamský vývar s plochými rýžovými nudlemi, které mají stejný název jako polévka. Takže pokud uvidíte další alternativy vietnamských polévek, jejichž název obsahuje Pho, znamená to, že se můžete těšit na tyto rýžové nudle. Vietnamská kuchyně září krásnou zelenou barvou díky koriandru a jiným bylinkám, které k ní neodmyslitelně patří.

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web