026/979/magdalena_b.jpg

Magdalena dobromila rettigová - nejslavnější česká hospodyně

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

Se jménem Magdalena Dobromila Rettigová je neodmyslitelně spjata proslulá Domácí kuchařka. Kniha receptů, podle které vařily naše babičky a prababičky.

Tuto kuchařku zná mnoho generací všech hospodyněk, protože dlouhou dobu byla jediná česky psaná kuchařka v našich zemích. Magdalena se ale rozhodla, že nebude dívky vychovávat pouze pomocí literatury, ale i prakticky. Začala zvát mladé dívky k sobě domů a učila je vařit podle svých receptů. Společně kuchtily spousty honosných a náročných jídel. Je logické, že vše nemohly sníst, proto se u Rettigů objevovaly téměř každý den návštěvy, které si nemohly vynachválit dobrůtky paní domácí. A to je přece ta nejlepší reklama. Magdalena takto vyučila téměř 2 000 dívek.

Ačkoliv Domácí kuchařce neupíráme její význam, mnohé recepty jsou v dnešní době nepoužitelné a to z mnoha důvodů. Kdybyste si totiž chtěli uvařit něco podle paní Dobromily, strávili byste u plotny více než polovinu dne. Recepty jsou bohužel i velmi nezdravé a finančně náročné. Ve většině předpisů nechybí ono klasické vraž do toho 14 žloutků a přimíchej 2 loty čerstvého másla.

Někteří pánové se možná několikrát zasnili nad tím, jaké by to bylo báječné mít doma takovou pilnou hospodyňku jako byla paní Rettigová. Ale pánové pozor! Její manžel si prý několikrát posteskl: Kdybych dostal aspoň trochu kloudné polívky. Ale to panička samé novoty i z bramborové nati, pořád zkouší a vymýšlí.

A jako lahůdka na závěr - Ukázka z Domácí kuchařky M.D.Rettigové:

Rejžové knedlíčky v dobrý polívce

Uvař 2 loty dobře vyprané rejže v sladké smetaně tak, aby z ní hustá kaše byla. Nech jí vychladnout. Utři zatím na míse lot nového másla a lot hovězího tuku, dej tu kaši do toho, vraž do toho 3 žloutky, dobře to utří, dej k tomu kávovou lžičku rejžové mouky, okořeň květem - vyšoulej kouličky, pak je do vařící hovězí polívky zavařuj. Mohou se tyto knedlíčky do rozpáleného přepouštěného másla klásti, dozlatova usmažit a pak pod polívku dát.

Fotogalerie

027/979/magdalena_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Burger, nebo růže? 13 tipů, jak servírovat avokádo!

23.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Většina z nás jej nakrájí na kousky, použije do salátu nebo jako hlavní ingredienci do populárního mexického guacamole. Food blogerka Colette Dike, autorka blogu Food Deco, začala servírovat avokádo do tvaru spirál, růží i burgerů. Zkrátka tak, aby bylo dokonale fotogenické.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test řasenek v ceně od 250 do 450 korun: Která je nejlepší? Velký test řasenek v ceně od 250 do 450 korun: Která je nejlepší?
Vodka s klobásou nebo sprej na astma: Jaké šílené diety lidé drží? Vodka s klobásou nebo sprej na astma: Jaké šílené diety lidé drží?
Gastrický bypass - jednoduchá operace, která zachraňuje životy Gastrický bypass - jednoduchá operace, která zachraňuje životy
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web