332/561/4-022.jpg

Lákavá pečeně z trouby

18.07.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Pevná křupavá kůrka, šťavnaté křehké maso a přitom bez velké práce. K vynikající pečeni nepotřebujete speciální náčiní ani kuchařské zkušenosti. Stačí ji dobře ochutit a průběžně podlévat.

Jarní kuřátka s jablky

4 porce, příprava: 80 minut

* 4 jarní kuřátka
* 4 jablka
* 100 g anglické slaniny (8 plátků)
* sůl a pepř
* rozmarýn
* 100 g anglické slaniny v celku
* 2 šalotky
* 100 g másla
* 1 citron

Očištěná kuřátka naplňte měsíčky jablek obalenými v anglické slanině. Kuřátka osolte, opepřete a přidejte rozmarýn. Vložte do pekáčku spolu s nakrájenou slaninou, šalotkou, zbylými jablky a máslem. Pečte v troubě při 180 °C dozlatova, asi 60 minut. Podávejte s citronem.

Náš TIP: Nemusíte vždy shánět jarní kuřátka, na dobrou pečínku vám mohou stačit baculatá stehýnka kuřat z volného chovu. Jen počítejte s jejich kratším pobytem v troubě.


Hovězí pečeně se zeleninou

4–5 porcí, příprava: 210 minut

* 1 kg hovězí pečeně
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* hrst tymiánu
* 3 mrkve
* 200 ml hovězího vývaru
* 200 ml červeného vína
* 600 g brambor typu B
* 30 g másla
* 100 g anglické slaniny
* 3 jarní cibulky

Hovězí pečeni osolte, opepřete a na rozpáleném oleji orestujte ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Vyjměte a ve výpeku orestujte nasekanou červenou cibuli. Přidejte nasekaný česnek, tymián, nakrájené mrkve, podlijte polovinou vývaru a červeným vínem, provařte. Vraťte maso, přiklopte a vložte do trouby, pečte za občasného podlévání do změknutí (asi 120 minut). Uvařte brambory.

Na másle orestujte nadrobno nakrájenou anglickou slaninu, přidejte nasekané jarní cibulky, osolte, opepřete, přidejte brambory a rozšťouchejte.


Pečený králík s citronovou omáčkou

4 porce, příprava : 80 minut

* 1 králík
* 70 g špeku
* mletý černý pepř
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 větvičky rozmarýnu
* 1 citron
* 300 ml králičího vývaru
* 200 ml 33% smetany
* hrst zelené petrželky
* 100 g másla
* sůl

Troubu rozehřejte na 180 °C. Králíka naporcujte, prošpikujte špekem, osolte, opepřete, přidejte nasekanou cibuli, česnek, rozmarýn, na plátky nakrájený citron a za průběžného podlévání vývarem pečte do změknutí (asi 60 minut). Králíka vyjměte z výpeku, vyndejte také rozmarýn a citron, přidejte smetanu a nasekanou petrželku, omáčku dochuťte solí a pepřem.

NÁŠ TIP: Nejlepší příloha ke králíkovi? Nadýchaný houskový knedlík a hlávkový salát, připravený podle starých českých kuchařek.


Filety z platýse s olivami

4 porce, příprava: 40 minut

* 4 filety platýse (po asi 400 g)
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 100 g mix oliv
* 50 g másla

Troubu rozehřejte na 180 °C. Filety osolte a opepřete, zastříkněte olivovým olejem a dejte péct spolu s olivami a máslem (asi 20 minut). Během pečení podlévejte výpekem z olivového oleje s máslem.

Fotogalerie

321/561/4-023.jpg 325/561/4-024.jpg 329/561/4-025.jpg 333/561/4-022.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Medvědí česnek: 7 lahodných receptů, které fungují i proti nemoci

30.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Období medvědího česneku je právě teď, a proto by byla škoda ho promeškat! Možná vás překvapí, kolik skvělých jídel si můžete připravit, ať už se rozhodnete pro polévku, omeletu nebo pesto z medvědího česneku.

Šunka jako hlavní ingredience: Plněné rolky i italská focaccia

29.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Šunka chutná nejlépe s poctivým máslem na čerstvém chlebu. Jak ale dokazují následující recepty, ani s kreativnějším přístupem se nemusíte strachovat o výsledek. Vepřová šunka s vysokým podílem masa je totiž potěšení samo o sobě!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 věcí, které na něm nikdy nezměníte. A ani byste se o to neměla snažit 10 věcí, které na něm nikdy nezměníte. A ani byste se o to neměla snažit
Nejlepší mazanec: 5 receptů, podle kterých ho zvládne každý Nejlepší mazanec: 5 receptů, podle kterých ho zvládne každý
Proč jste single? Panny jsou vybíravé, Střelci se bojí nudy! Proč jste single? Panny jsou vybíravé, Střelci se bojí nudy!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web