433/694/2-71.jpg

Lahodné rubíny

15.10.2012 | Eva Všetíčková | Gourmet

Blízké příbuzné naší brusinky nebo klikvy – americké brusinky mají velmi příjemnou jemně nakyslou chuť a mimořádné léčivé účinky. V sušené podobě jsou dostupné po celý rok a využití najdou jak v sladké, tak i slané kuchyni. Přesvědčte se o tom sami.

Americké brusinky, cranberries (Vaccinium macrocarpon), s českým botanickým názvem klikva velkoplodá, jsou blízké příbuzné naší brusinky, ale v mnoha znacích se liší. Zralé plody totiž dosahují rozměrů olivy a uvnitř mají více šťavnaté dužniny. Bez nadsázky se o nich dá tvrdit, že jsou nejúčinnějším antioxidantem ze všech druhů prodávaného ovoce.

Přírodní látky v nich obsažené dokážou účinně bránit bakteriím v usazování se na sliznicích vnitřních orgánů lidského těla. Nejvíce se proto využívají při předcházení infekčním bakteriálním onemocněním, hlavně močových cest.


Žemlovka s brusinkami

Polévka z červeného zelí s uzenými kachními prsíčky

Vegetariánská roláda se špaldou, fetou a brusinkami

Chlebíčky s brusinkami


Know-how: Americká brusinka je, podle zahradnických serverů jednou z nejprodávanějších rostlin. Plazivý, pokryvný a na pohled velmi atraktivní keřík je stoprocentně mrazuvzdorný a po zasazení do rašelinné půdy a polostínu dává každý rok bohatou úrodu rubínově červených plodů.
Roste volně v severoamerické přírodě, ve velkém se také pěstuje v deseti státech na severu USA, ale při zachování vhodných podmínek je možné se z jeho úrody těšit i v našich přírodních podmínkách. Sklizeň probíhá od září do listopadu.

Fotogalerie

418/694/2-73.jpg 422/694/2-75.jpg 426/694/2-76.jpg 430/694/2-77.jpg 434/694/2-71.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Burger, nebo růže? 13 tipů, jak servírovat avokádo!

23.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Většina z nás jej nakrájí na kousky, použije do salátu nebo jako hlavní ingredienci do populárního mexického guacamole. Food blogerka Colette Dike, autorka blogu Food Deco, začala servírovat avokádo do tvaru spirál, růží i burgerů. Zkrátka tak, aby bylo dokonale fotogenické.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test řasenek v ceně od 250 do 450 korun: Která je nejlepší? Velký test řasenek v ceně od 250 do 450 korun: Která je nejlepší?
Vodka s klobásou nebo sprej na astma: Jaké šílené diety lidé drží? Vodka s klobásou nebo sprej na astma: Jaké šílené diety lidé drží?
Gastrický bypass - jednoduchá operace, která zachraňuje životy Gastrický bypass - jednoduchá operace, která zachraňuje životy
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web