837/154/2-profimedia_0090785294.jpg

Křidýlko, nebo stehýnko?

05.03.2012 | F.O.O.D. | Gourmet

Upřímně řečeno, tuhle otázku jsme si ani nekladli, protože všechny uvedené recepty jsou skvělé. Řešili jsme spíš druh použité drůbeže – kuře, krůta, nebo snad delikátní perlička? Všechny nabízejí světlé i tmavé maso, ale hlavně vynikající chuť!

Ano, drůbež je zdravá – za předpokladu, že byla chována ve zdravém prostředí a že s ní bylo zacházeno slušně. Dnes se drůbež plošně chová ve velkovýkrmnách a je živena především zrninami a krmnými směsmi – tento způsob zajišťuje dostatek oblíbeného drůbežího masa i jeho standardní kvalitu a zjednoduší veterinární kontrolu. K přirozenému způsobu chovu má ovšem trochu daleko.

Proto je stále oblíbenější drůbež z malých chovů a v biokvalitě, která je k mání na farmářských trzích a v obchodech se zdravou výživou. Její vyšší cena je vyvážena vysokou kvalitou masa a jeho výraznou chutí. Ekochov zajišťuje slepicím volný výběh, chov ve voliérách s hřady, snáškovými hnízdy, krmítky, napáječkami, trusníkem a plochou umožňující hrabání a zohledňuje samozřejmě i fakt, že slepice je všežravec. Přírodní způsob krmiva včetně hmyzu, listí, lupení a bobulí je běžný. Větší ekochov drůbeže u nás zajišťuje například ekofarma Abatis a Bioranch Pavla Kýra.

Průměrná spotřeba kuřecího masa je u nás 27 kg na hlavu a na rok, což je o 7 kg více než evropský průměr. Při této spotřebě je jasné, že většina kuřat u nás pochází z takzvaných klecových chovů, které nejsou zcela kompatibilní s přirozenými návyky drůbeže. Česká republika nicméně již přistoupila na takzvané obohacené klece, kde je pro každou slepici vyhrazena o třetinu větší plocha a pták musí mít také k dispozici hrabaniště, hnízdo nebo například hřad. Zatímco v dřívější kleci vycházelo na jednu slepici 550 cm čtverečních, v obohacené kleci je to 750 centimetrů čtverečních.

Chutné a dietetické krůtí maso je u nás stále oblíbenější. Krůty se chovají většinou
na farmách, krmná směs je obohacována například kyselým mlékem, tvarohem či
zeleninou. Krůťata jsou náchylná k nachlazení, péči potřebují zejména v období 1 měsíce věku.

Perličkám se nejlépe daří v otevřeném výběhu, na chov mají specifické požadavky, ale věnuje se mu i u nás stále více chovatelů. Jejich jemné a lehké maso je totiž mimořádně ceněné – věděli to už labužníci ve starém Římě. Perlička je řazena k pernaté zvěřině, a proto ji kromě u chovatelů (omezeně) seženete v prodejnách se zvěřinovými specialitami. Výjimečně bývá v nabídce supermarketů.

Fotogalerie

838/154/2-profimedia_0090785294.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jarní dezerty, které musíte vyzkoušet!

28.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vše se začíná probouzet a čerstvé ovoce se začíná dostávat na pulty obchodů. Nechte se inspirovat jarními chutěmi a připravte si něco lehkého a sladkého.

Dokonalý mazanec? 5 jednoduchých triků, jak na něj!

27.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Bez pravého mazance by to na Velikonoce nebylo ono. Poradíme vám několik způsobů, které vám pomůžou udělat právě ten váš mazanec.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje? Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje?
Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky! Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky!
Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut? Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web