Křidýlko, nebo stehýnko?

Křidýlko, nebo stehýnko?

Upřímně řečeno, tuhle otázku jsme si ani nekladli, protože všechny uvedené recepty jsou skvělé. Řešili jsme spíš druh použité drůbeže – kuře, krůta, nebo snad delikátní perlička? Všechny nabízejí světlé i tmavé maso, ale hlavně vynikající chuť!

Ano, drůbež je zdravá – za předpokladu, že byla chována ve zdravém prostředí a že s ní bylo zacházeno slušně. Dnes se drůbež plošně chová ve velkovýkrmnách a je živena především zrninami a krmnými směsmi – tento způsob zajišťuje dostatek oblíbeného drůbežího masa i jeho standardní kvalitu a zjednoduší veterinární kontrolu. K přirozenému způsobu chovu má ovšem trochu daleko.

Proto je stále oblíbenější drůbež z malých chovů a v biokvalitě, která je k mání na farmářských trzích a v obchodech se zdravou výživou. Její vyšší cena je vyvážena vysokou kvalitou masa a jeho výraznou chutí. Ekochov zajišťuje slepicím volný výběh, chov ve voliérách s hřady, snáškovými hnízdy, krmítky, napáječkami, trusníkem a plochou umožňující hrabání a zohledňuje samozřejmě i fakt, že slepice je všežravec. Přírodní způsob krmiva včetně hmyzu, listí, lupení a bobulí je běžný. Větší ekochov drůbeže u nás zajišťuje například ekofarma Abatis a Bioranch Pavla Kýra.

Průměrná spotřeba kuřecího masa je u nás 27 kg na hlavu a na rok, což je o 7 kg více než evropský průměr. Při této spotřebě je jasné, že většina kuřat u nás pochází z takzvaných klecových chovů, které nejsou zcela kompatibilní s přirozenými návyky drůbeže. Česká republika nicméně již přistoupila na takzvané obohacené klece, kde je pro každou slepici vyhrazena o třetinu větší plocha a pták musí mít také k dispozici hrabaniště, hnízdo nebo například hřad. Zatímco v dřívější kleci vycházelo na jednu slepici 550 cm čtverečních, v obohacené kleci je to 750 centimetrů čtverečních.

Chutné a dietetické krůtí maso je u nás stále oblíbenější. Krůty se chovají většinou
na farmách, krmná směs je obohacována například kyselým mlékem, tvarohem či
zeleninou. Krůťata jsou náchylná k nachlazení, péči potřebují zejména v období 1 měsíce věku.

Perličkám se nejlépe daří v otevřeném výběhu, na chov mají specifické požadavky, ale věnuje se mu i u nás stále více chovatelů. Jejich jemné a lehké maso je totiž mimořádně ceněné – věděli to už labužníci ve starém Římě. Perlička je řazena k pernaté zvěřině, a proto ji kromě u chovatelů (omezeně) seženete v prodejnách se zvěřinovými specialitami. Výjimečně bývá v nabídce supermarketů.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky