837/154/2-profimedia_0090785294.jpg

Křidýlko, nebo stehýnko?

05.03.2012 | F.O.O.D. | Gourmet

Upřímně řečeno, tuhle otázku jsme si ani nekladli, protože všechny uvedené recepty jsou skvělé. Řešili jsme spíš druh použité drůbeže – kuře, krůta, nebo snad delikátní perlička? Všechny nabízejí světlé i tmavé maso, ale hlavně vynikající chuť!

Ano, drůbež je zdravá – za předpokladu, že byla chována ve zdravém prostředí a že s ní bylo zacházeno slušně. Dnes se drůbež plošně chová ve velkovýkrmnách a je živena především zrninami a krmnými směsmi – tento způsob zajišťuje dostatek oblíbeného drůbežího masa i jeho standardní kvalitu a zjednoduší veterinární kontrolu. K přirozenému způsobu chovu má ovšem trochu daleko.

Proto je stále oblíbenější drůbež z malých chovů a v biokvalitě, která je k mání na farmářských trzích a v obchodech se zdravou výživou. Její vyšší cena je vyvážena vysokou kvalitou masa a jeho výraznou chutí. Ekochov zajišťuje slepicím volný výběh, chov ve voliérách s hřady, snáškovými hnízdy, krmítky, napáječkami, trusníkem a plochou umožňující hrabání a zohledňuje samozřejmě i fakt, že slepice je všežravec. Přírodní způsob krmiva včetně hmyzu, listí, lupení a bobulí je běžný. Větší ekochov drůbeže u nás zajišťuje například ekofarma Abatis a Bioranch Pavla Kýra.

Průměrná spotřeba kuřecího masa je u nás 27 kg na hlavu a na rok, což je o 7 kg více než evropský průměr. Při této spotřebě je jasné, že většina kuřat u nás pochází z takzvaných klecových chovů, které nejsou zcela kompatibilní s přirozenými návyky drůbeže. Česká republika nicméně již přistoupila na takzvané obohacené klece, kde je pro každou slepici vyhrazena o třetinu větší plocha a pták musí mít také k dispozici hrabaniště, hnízdo nebo například hřad. Zatímco v dřívější kleci vycházelo na jednu slepici 550 cm čtverečních, v obohacené kleci je to 750 centimetrů čtverečních.

Chutné a dietetické krůtí maso je u nás stále oblíbenější. Krůty se chovají většinou
na farmách, krmná směs je obohacována například kyselým mlékem, tvarohem či
zeleninou. Krůťata jsou náchylná k nachlazení, péči potřebují zejména v období 1 měsíce věku.

Perličkám se nejlépe daří v otevřeném výběhu, na chov mají specifické požadavky, ale věnuje se mu i u nás stále více chovatelů. Jejich jemné a lehké maso je totiž mimořádně ceněné – věděli to už labužníci ve starém Římě. Perlička je řazena k pernaté zvěřině, a proto ji kromě u chovatelů (omezeně) seženete v prodejnách se zvěřinovými specialitami. Výjimečně bývá v nabídce supermarketů.

Fotogalerie

838/154/2-profimedia_0090785294.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Co dominuje na vánočním stole ve Francii?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Francouzi na svém vánočním stole milují pečenou krůtu nebo krocana s nádivkou, nejčastěji kaštanovou. Kaštany a pečené maso jsou jejich tradiční pokrmy na vánočím stole. Jako dezert volí vánoční poleno neboli piškotovou roládou s máslovým krémem, která je nazdobená tak, že vypadá jako větve.

Španělé o Vánocích milují ryby, šunku a sýry

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Španělé jsou známí tím, že na jejich stole najdeme několik druhů pokrmů. Ani o Vánocích nedělají výjimky, kdy jejich stůl zdobí různé druhy tapas se sýry, zeleninou a uzeninami. Hlavní chod se skládá z malých úhořů, královských krevet nebo pečené ryby s chřestem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web