837/154/2-profimedia_0090785294.jpg

Křidýlko, nebo stehýnko?

05.03.2012 | F.O.O.D. | Gourmet

Upřímně řečeno, tuhle otázku jsme si ani nekladli, protože všechny uvedené recepty jsou skvělé. Řešili jsme spíš druh použité drůbeže – kuře, krůta, nebo snad delikátní perlička? Všechny nabízejí světlé i tmavé maso, ale hlavně vynikající chuť!

Ano, drůbež je zdravá – za předpokladu, že byla chována ve zdravém prostředí a že s ní bylo zacházeno slušně. Dnes se drůbež plošně chová ve velkovýkrmnách a je živena především zrninami a krmnými směsmi – tento způsob zajišťuje dostatek oblíbeného drůbežího masa i jeho standardní kvalitu a zjednoduší veterinární kontrolu. K přirozenému způsobu chovu má ovšem trochu daleko.

Proto je stále oblíbenější drůbež z malých chovů a v biokvalitě, která je k mání na farmářských trzích a v obchodech se zdravou výživou. Její vyšší cena je vyvážena vysokou kvalitou masa a jeho výraznou chutí. Ekochov zajišťuje slepicím volný výběh, chov ve voliérách s hřady, snáškovými hnízdy, krmítky, napáječkami, trusníkem a plochou umožňující hrabání a zohledňuje samozřejmě i fakt, že slepice je všežravec. Přírodní způsob krmiva včetně hmyzu, listí, lupení a bobulí je běžný. Větší ekochov drůbeže u nás zajišťuje například ekofarma Abatis a Bioranch Pavla Kýra.

Průměrná spotřeba kuřecího masa je u nás 27 kg na hlavu a na rok, což je o 7 kg více než evropský průměr. Při této spotřebě je jasné, že většina kuřat u nás pochází z takzvaných klecových chovů, které nejsou zcela kompatibilní s přirozenými návyky drůbeže. Česká republika nicméně již přistoupila na takzvané obohacené klece, kde je pro každou slepici vyhrazena o třetinu větší plocha a pták musí mít také k dispozici hrabaniště, hnízdo nebo například hřad. Zatímco v dřívější kleci vycházelo na jednu slepici 550 cm čtverečních, v obohacené kleci je to 750 centimetrů čtverečních.

Chutné a dietetické krůtí maso je u nás stále oblíbenější. Krůty se chovají většinou
na farmách, krmná směs je obohacována například kyselým mlékem, tvarohem či
zeleninou. Krůťata jsou náchylná k nachlazení, péči potřebují zejména v období 1 měsíce věku.

Perličkám se nejlépe daří v otevřeném výběhu, na chov mají specifické požadavky, ale věnuje se mu i u nás stále více chovatelů. Jejich jemné a lehké maso je totiž mimořádně ceněné – věděli to už labužníci ve starém Římě. Perlička je řazena k pernaté zvěřině, a proto ji kromě u chovatelů (omezeně) seženete v prodejnách se zvěřinovými specialitami. Výjimečně bývá v nabídce supermarketů.

Fotogalerie

838/154/2-profimedia_0090785294.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Tradiční české recepty: Valašské frgále, králík i hrušková bryja

28.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Ochutnejte skvělá jídla napříč východním Českem, od Beskyd až do Slezska k polským hranicím. Chutím místní kuchyně vládnou králičí maso pečené do křupava, valašské frgále i levné recepty původem z hor.

Vyzkoušejte 3 recepty do skla: Bábovka i vepřové na rozmarýnu

28.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Pečení v zavařovačce? Objevte kouzlo sklenic, které vydrží vysokou teplotu a hotové jídlo v nich můžete skladovat až několik dní. A navíc je to pohodlná varianta na oběd do práce či do školy.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Zítra je mezinárodní den palačinek: Udělejte si čokoládové nebo zapečené Zítra je mezinárodní den palačinek: Udělejte si čokoládové nebo zapečené
Oscar 2017: Narážky na Trumpa i Ivanku, roztančený sál a dojatá Emma Stone Oscar 2017: Narážky na Trumpa i Ivanku, roztančený sál a dojatá Emma Stone
Seriál Ulice: Podívejte se, jak šel čas s Liškovými, které brzy čeká krize Seriál Ulice: Podívejte se, jak šel čas s Liškovými, které brzy čeká krize
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web