488/651/4-040c.jpg

Krémové polévky

24.10.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Jak se krátí den a přibývá chladu, dostáváme chuť na syté polévky. Nejen k obědu nebo večeři, ale i jako vydatnou snídani či svačinu. Ochutnáte naše favority?

Kuřecí po balkánsku

4 porce, příprava: 95 minut

* 0,5 kuřete
* 400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
* 1 cibule
* 2 bobkové listy
* sůl a pepř
* 1 plechovka cizrny
* 200 ml smetany ke šlehání
* šťáva z 0,5 citronu + na ozdobu
* 2 jarní cibulky
* 160 g sýra feta
* plátky citronu a chilli vločky k podávání

Kuře zalijte vodou a přiveďte k varu. Pěnu sbírejte. Mezitím zeleninu nakrájejte na kousky. Přidejte ji ke kuřeti s cibulí a bobkovým listem, plamen stáhněte na minimum a „táhněte“ asi 60 minut. Když maso začíná odpadat od kosti, vývar slijte, osolte a opepřete. Maso oberte. Cizrnu slijte a asi 3 jí dejte do vývaru. Přilijte smetanu a 5 minut provařte. Odstavte, rozmixujte a ochuťte citronem. Cibulku nakrájejte nadrobno, fetu na kostičky. Vložte spolu s masem a zbytkem cizrny do polévky a nechte je prohřát. Podávejte ji s plátky citronu a poprášenou chilli vločkami.


Pórková se slaninou

4 porce, příprava: 50 minut

* 300 g brambor typu C
* 4 cibule
* 2 pórky
* 3 lžíce másla
* 700 ml zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* 100 ml smetany ke šlehání
* 80 g anglické slaniny
* 2 lžíce javorového sirupu

Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Cibuli a celý pórek nakrájejte na kolečka, hrst pórku dejte stranou. V hrnci rozehřejte 2 lžíce másla a osmahněte na něm polovinu cibule, 1 pórek a brambory dozlatova. Přidejte vývar, sůl a pepř a vařte doměkka. Vmíchejte smetanu, rozmixujte. Pórek 3 minuty povařte a prudce zchlaďte v ledové vodě. Na zbylé lžíci másla opečte slaninu a kroužky cibule. Přidejte javorový sirup, nechte lehce zkaramelizovat a stáhněte z plotny. Podávejte ozdobené blanšírovaným pórkem, slaninou a cibulí.

NÁŠ TIP: Do polévky nastrouhejte těsně před podáváním hoblinky čedaru.


Rajčatový krém s bílými fazolemi

4 porce, příprava: 35 minut

* 3 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 400 g rajčat
* olivový olej
* 1 lžička cukru
* 150 ml suchého bílého vína
* 400 ml rajčatového pyré
* 200 ml smetany ke šlehání
* sůl a pepř
* 1 plechovka bílých fazolí ve slaném nálevu
* 2 jarní cibulky
* 200 g cherry rajčátek
* 80 g anglické slaniny

Šalotku a česnek nasekejte najemno. Rajčata nakrájejte na kousky. V hluboké pánvi zpěňte na oleji cibuli s česnekem a přidejte rajčata. Přisypte cukr a promíchejte. Podlijte vínem, přidejte rajčatové pyré se smetanou a 10 minut na mírném ohni provařte. Rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Vmíchejte scezené fazole a nechte je prohřát. Jarní cibulku nakrájejte najemno, rajčátka rozpulte a na řezu je krátce opečte na troše olivového oleje – prohřejí se a pustí šťávu. Nasucho lehce osmahněte slaninu. Polévku podávejte ozdobenou cibulkou, rajčátky a slaninou, můžete ještě pokapat olivovým olejem.

Náš TIP: Zakápnutí polévky olivovým olejem připomene dovolenou v Itálii. Jako Italové z jeho kvality neslevte, nesmí drhnout na jazyku.


Hrášková s kozím sýrem

4 porce, příprava: 25 minut

* 40 g dýňových semínek
* 150 g čerstvého kozího sýra
* 2–3 snítky máty + na ozdobu
* 2–3 plátky bílého chleba
* 2 lžičky másla
* 300 g čerstvého hrášku
* 600 ml zeleninového vývaru
* 3 lžíce mascarpone
* sůl a pepř
* 1 lžíce citronové šťávy

Dýňová semínka nasucho opražte na pánvi. Kozí sýr rozeberte na kousky, mátu otrhejte ze stonků. Bílý chléb roztrhejte na kousky a na másle opečte dokřupava. Hrášek podlijte vývarem a 10 minut provařte. Přidejte mátu a mascarpone a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte s krutony, dýňovými semínky a sýrem. Ozdobte mátou.


Cibulačka

4 porce, příprava: 65 minut

* 800 g cibule
* slunečnicový olej
* 1 lžička cukru
* sůl a pepř
* 800 ml drůbežího vývaru
* 200 ml suchého bílého vína
* 2 stroužky česneku
* 2 lžičky citronové šťávy
* 8 plátků bílé bagety
* 100 g sýra gruyere

Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Ve velkém kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje a cibuli na něm asi 10 minut zvolna opékejte doměkka. Přidejte cukr, sůl a pepř a ještě 10 minut duste. Podlijte vývarem a vínem a vařte dalších 15 minut. Dochuťte prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Troubu zapněte na horní gril. Polévku rozdělte do žáruvzdorných misek a navrch položte po dvou plátcích bagety. Posypte nastrouhaným sýrem a nechte 5 minut zapéct dozlatova. Podávejte poprášené hrubě mletým pepřem.

Náš TIP: Cibulačku začali ve Francii vařit florentští kuchaři Kateřiny Medicejské. Vždy v ní musela stát lžíce. Méně známou variantou je potřít v troubě opečené plátky bagety sněhem z bílku, posypat strouhaným sýrem a pak klasicky zapéct na polévce pod grilem.


Pastináková s hruškami

4 porce, příprava: 45 minut

* 1 cibule
* 50 g celeru
* 3 pastináky
* 2 sladší hrušky
* 3 lžíce másla
* 0,5 lžičky garam masala
* 500 ml zeleninového vývaru
* 200 ml smetany ke šlehání
* 3 lžíce mandlového másla
* sůl a pepř
* 3–4 stroužky česneku
* čerstvé bylinky na ozdobu

Cibuli, celer, pastináky a hrušky oloupejte a nakrájejte na kostky. Rozehřejte 2 lžíce másla a orestujte na něm všechnu zeleninu se 3 hrušek. Zaprašte kořením garam masala, zpěňte a podlijte vývarem. Asi 15 minut povařte doměkka. Rozmixujte, přidejte smetanu a mandlové máslo, dochuťte solí a pepřem. Česnek nakrájejte na tenké plátky a opečte ho na zbylém másle. Polévku podávejte s česnekem, zbylými hruškami a nasekanými bylinkami (použít můžete i pastinákovou nebo petrželovou nať, vynikající je jemně sekaný libeček).

Fotogalerie

469/651/4-039.jpg 473/651/4-040a.jpg 477/651/4-040b.jpg 481/651/4-041.jpg 485/651/4-038.jpg 489/651/4-040c.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Cukroví podle čtenářů: 5 sladkých receptů, které musíte vyzkoušet

05.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vybrali jsme pro vás lahodných 5 receptů na vánoční cukroví, podle kterých pravidelně pečete. Nechybí sladká klasika v podobě vanilkových rohlíčků, ani čokoládové pralinky, které můžete darovat nejenom k Vánocům.

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web