488/651/4-040c.jpg

Krémové polévky

24.10.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Jak se krátí den a přibývá chladu, dostáváme chuť na syté polévky. Nejen k obědu nebo večeři, ale i jako vydatnou snídani či svačinu. Ochutnáte naše favority?

Kuřecí po balkánsku

4 porce, příprava: 95 minut

* 0,5 kuřete
* 400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
* 1 cibule
* 2 bobkové listy
* sůl a pepř
* 1 plechovka cizrny
* 200 ml smetany ke šlehání
* šťáva z 0,5 citronu + na ozdobu
* 2 jarní cibulky
* 160 g sýra feta
* plátky citronu a chilli vločky k podávání

Kuře zalijte vodou a přiveďte k varu. Pěnu sbírejte. Mezitím zeleninu nakrájejte na kousky. Přidejte ji ke kuřeti s cibulí a bobkovým listem, plamen stáhněte na minimum a „táhněte“ asi 60 minut. Když maso začíná odpadat od kosti, vývar slijte, osolte a opepřete. Maso oberte. Cizrnu slijte a asi 3 jí dejte do vývaru. Přilijte smetanu a 5 minut provařte. Odstavte, rozmixujte a ochuťte citronem. Cibulku nakrájejte nadrobno, fetu na kostičky. Vložte spolu s masem a zbytkem cizrny do polévky a nechte je prohřát. Podávejte ji s plátky citronu a poprášenou chilli vločkami.


Pórková se slaninou

4 porce, příprava: 50 minut

* 300 g brambor typu C
* 4 cibule
* 2 pórky
* 3 lžíce másla
* 700 ml zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* 100 ml smetany ke šlehání
* 80 g anglické slaniny
* 2 lžíce javorového sirupu

Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Cibuli a celý pórek nakrájejte na kolečka, hrst pórku dejte stranou. V hrnci rozehřejte 2 lžíce másla a osmahněte na něm polovinu cibule, 1 pórek a brambory dozlatova. Přidejte vývar, sůl a pepř a vařte doměkka. Vmíchejte smetanu, rozmixujte. Pórek 3 minuty povařte a prudce zchlaďte v ledové vodě. Na zbylé lžíci másla opečte slaninu a kroužky cibule. Přidejte javorový sirup, nechte lehce zkaramelizovat a stáhněte z plotny. Podávejte ozdobené blanšírovaným pórkem, slaninou a cibulí.

NÁŠ TIP: Do polévky nastrouhejte těsně před podáváním hoblinky čedaru.


Rajčatový krém s bílými fazolemi

4 porce, příprava: 35 minut

* 3 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 400 g rajčat
* olivový olej
* 1 lžička cukru
* 150 ml suchého bílého vína
* 400 ml rajčatového pyré
* 200 ml smetany ke šlehání
* sůl a pepř
* 1 plechovka bílých fazolí ve slaném nálevu
* 2 jarní cibulky
* 200 g cherry rajčátek
* 80 g anglické slaniny

Šalotku a česnek nasekejte najemno. Rajčata nakrájejte na kousky. V hluboké pánvi zpěňte na oleji cibuli s česnekem a přidejte rajčata. Přisypte cukr a promíchejte. Podlijte vínem, přidejte rajčatové pyré se smetanou a 10 minut na mírném ohni provařte. Rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Vmíchejte scezené fazole a nechte je prohřát. Jarní cibulku nakrájejte najemno, rajčátka rozpulte a na řezu je krátce opečte na troše olivového oleje – prohřejí se a pustí šťávu. Nasucho lehce osmahněte slaninu. Polévku podávejte ozdobenou cibulkou, rajčátky a slaninou, můžete ještě pokapat olivovým olejem.

Náš TIP: Zakápnutí polévky olivovým olejem připomene dovolenou v Itálii. Jako Italové z jeho kvality neslevte, nesmí drhnout na jazyku.


Hrášková s kozím sýrem

4 porce, příprava: 25 minut

* 40 g dýňových semínek
* 150 g čerstvého kozího sýra
* 2–3 snítky máty + na ozdobu
* 2–3 plátky bílého chleba
* 2 lžičky másla
* 300 g čerstvého hrášku
* 600 ml zeleninového vývaru
* 3 lžíce mascarpone
* sůl a pepř
* 1 lžíce citronové šťávy

Dýňová semínka nasucho opražte na pánvi. Kozí sýr rozeberte na kousky, mátu otrhejte ze stonků. Bílý chléb roztrhejte na kousky a na másle opečte dokřupava. Hrášek podlijte vývarem a 10 minut provařte. Přidejte mátu a mascarpone a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte s krutony, dýňovými semínky a sýrem. Ozdobte mátou.


Cibulačka

4 porce, příprava: 65 minut

* 800 g cibule
* slunečnicový olej
* 1 lžička cukru
* sůl a pepř
* 800 ml drůbežího vývaru
* 200 ml suchého bílého vína
* 2 stroužky česneku
* 2 lžičky citronové šťávy
* 8 plátků bílé bagety
* 100 g sýra gruyere

Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Ve velkém kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje a cibuli na něm asi 10 minut zvolna opékejte doměkka. Přidejte cukr, sůl a pepř a ještě 10 minut duste. Podlijte vývarem a vínem a vařte dalších 15 minut. Dochuťte prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Troubu zapněte na horní gril. Polévku rozdělte do žáruvzdorných misek a navrch položte po dvou plátcích bagety. Posypte nastrouhaným sýrem a nechte 5 minut zapéct dozlatova. Podávejte poprášené hrubě mletým pepřem.

Náš TIP: Cibulačku začali ve Francii vařit florentští kuchaři Kateřiny Medicejské. Vždy v ní musela stát lžíce. Méně známou variantou je potřít v troubě opečené plátky bagety sněhem z bílku, posypat strouhaným sýrem a pak klasicky zapéct na polévce pod grilem.


Pastináková s hruškami

4 porce, příprava: 45 minut

* 1 cibule
* 50 g celeru
* 3 pastináky
* 2 sladší hrušky
* 3 lžíce másla
* 0,5 lžičky garam masala
* 500 ml zeleninového vývaru
* 200 ml smetany ke šlehání
* 3 lžíce mandlového másla
* sůl a pepř
* 3–4 stroužky česneku
* čerstvé bylinky na ozdobu

Cibuli, celer, pastináky a hrušky oloupejte a nakrájejte na kostky. Rozehřejte 2 lžíce másla a orestujte na něm všechnu zeleninu se 3 hrušek. Zaprašte kořením garam masala, zpěňte a podlijte vývarem. Asi 15 minut povařte doměkka. Rozmixujte, přidejte smetanu a mandlové máslo, dochuťte solí a pepřem. Česnek nakrájejte na tenké plátky a opečte ho na zbylém másle. Polévku podávejte s česnekem, zbylými hruškami a nasekanými bylinkami (použít můžete i pastinákovou nebo petrželovou nať, vynikající je jemně sekaný libeček).

Fotogalerie

469/651/4-039.jpg 473/651/4-040a.jpg 477/651/4-040b.jpg 481/651/4-041.jpg 485/651/4-038.jpg 489/651/4-040c.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Čerstvé ryby téměř bez tuku? Ochutnejte klasiku českých vod!

23.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by se tu ryby nejedly vůbec. Právě naopak, české sladkovodní ryby můžete mít navíc čerstvé a za dobrou cenu.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy? Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web