Králičí maso je jedno z nejkvalitnějších. Ačkoli ne každý má jeho mírně nasládlou chuť a vůni v lásce, v těchto netradičních úpravách si ho zamilujete.
Králík na kořenové zelenině
4 porce - příprava: 90 minut
* 1 králík
* 3 mrkve
* 3 petržele
* 2 velké cibule
* 400 g brambor typu A
* sůl a pepř
* olivový olej
* 200 ml suchého bílého vína
* 150 ml zeleninového vývaru
Králíka očistěte a naporcujte na 12 menších kusů. Všechnu zeleninu rovněž očistěte. Mrkev a petržel nakrájejte na podélné poloviny nebo čtvrtiny, cibuli na tenké měsíčky. Brambory oškrábejte a nakrájejte na podélné čtvrtiny. Troubu zapněte na 160 °C. Maso osolte, opepřete a ze všech stran zprudka orestujte na oleji dozlatova. Podlijte vínem a nechte chvíli odvařit. Přidejte zeleninu, podle potřeby i trochu soli a pepře, podlijte vývarem. Vložte do trouby a pečte asi 60 minut doměkka. Občas s masem trochu zahýbejte a přelijte. Teplotu zvyšte na 220 °C a pečte ještě 15 minut, aby se vytvořila zlatavá kůrčička.
Králík v omáčce se smetanou
4 porce - příprava: 75 minut + marinování
* 1 králík
* 500 ml bílého vína
* 4 lžíce másla
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* sůl
* 200 g crème fraîche
* 100 ml smetany
* po 1/2 lžičce mletého černého pepře, koriandru, skořice, kmínu, nového koření
* špetka muškátového oříšku
* 1/2 lžičky citronové kůry
* 2 bobkové listy
* 1–2 lžíce citronové šťávy
Králíka očistěte a naporcujte. Zalijte vínem a nechte 12 hodin marinovat. Maso vyjměte a opečte na másle. Cibuli a česnek nasekejte. Králíka vyjměte a ve výpeku zpěňte cibuli a česnek. Maso vraťte zpět, podlijte marinádou, osolte a přiklopte. Duste asi 20 minut. Maso vyjměte. Do omáčky vmíchejte crème fraîche a smetanu. Přidejte trochu koření s citronovou kůrou. Maso dejte zpět, přidejte bobkový list, přiklopte a duste 20 minut. Podle chuti dokořeňte zbylým kořením, solí a citronovou šťávou. Jako příloha je nejlepší bílý chléb.
Voňavá králičí stehna
4 porce - příprava: 80 minut
* 4 zadní králičí stehna (nebo 8 předních)
* sůl a pepř
* rostlinný olej
* 1 tyčinka skořice
* 2 lžičky hřebíčku
* 200 ml masového vývaru
Troubu zapněte na 160 °C. Stehna ze všech stran osolte, opepřete a v pekáči ze všech stran zprudka osmahněte na oleji. Ve výpeku lehce orestujte i rozlámanou skořici a hřebíček. Podlijte trochou vývaru a pečte 50 minut doměkka. Během pečení maso otáčejte a podle potřeby přelévejte, případně i ještě trochu podlijte. Nakonec zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě asi 10 minut, aby se udělala kůrčička.
Polníčkový salát s králičími játry
4 porce - příprava: 55 minut
* 1–2 lžíce majonézy
* 4 lžíce bílého jogurtu
* 1–2 lžíce vinného octa
* po 1 lžičce medu
* hrubozrnné a dijonské hořčice
* sůl a pepř
* 1 lžíce třtinového cukru
* 50 g lískových ořechů
* 1 červená cibule
* 300 g králičích jater
* 100 g králičích srdíček
* rostlinný olej
* 75 ml portského vína
* 100 g polníčku
* 80 g ricotty
Majonézu, jogurt, vinný ocet, med a hořčice prošlehejte se 2 lžícemi vody a dochuťte. Třtinový cukr rozpusťte v pánvi se lžící vody a nechte zkaramelizovat. Stáhněte z plotny a v horkém karamelu obalte lískové oříšky, rozložte je na pečicí papír a počkejte, až zchladnou. Cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky, které rozeberte na proužky. Očištěná játra a srdce opláchněte a osušte, játra navíc pokrájejte. Na oleji vnitřnosti orestujte dozlatova, hotové jsou asi po 6 minutách. Osolte a opepřete, zabalte do alobalu a nechte zhruba 5 minut odpočinout. Mezitím na oleji zpěňte připravenou cibuli. Podlijte portským vínem a nechte odvařit. Polníček rozprostřete na talíře, na něj rozdělte maso a cibuli. Zakápněte dresinkem, přidejte ricottu a nakonec posypte ořechy v karamelu.
Unknown media type: gallery
Přílohy ke králíkovi
K PEČENÉMU KRÁLIČÍMU MASU TO CHCE NĚCO TROCHU FAJNOVĚJŠÍHO.
Špenát s piniovými oříšky
4 porce - příprava: 20 minut
* 800 g čerstvého špenátu (nebo 400 g mraženého)
* 60 g rozinek
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce piniových oříšků
* sůl, pepř a muškátový oříšek
* 2 lžíce citronové šťávy
Špenát propláchněte a nechte okapat, mražený nechte povolit a lehce vyždímejte. Rozinky nasekejte nahrubo. Na oleji zlehka orestujte piniové oříšky, přidejte špenát, rozinky a přiklopte poklicí. Asi 5 minut duste, pak poklici sejměte. Ochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a citronovou šťávou. Dobře promíchejte a nechte odvařit přebytečnou tekutinu.
Gratinované brambory
4 porce - příprava: 70 minut
* 1,2 kg brambor typu A
* 1 stroužek česneku
* 75 g másla
* 250 ml smetany ke šlehání
* 250 ml plnotučného mléka
* sůl, pepř a muškátový oříšek
* 100 g stročku nebo jiné aromatické houby
Troubu zapněte na 180 °C. Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenoučké plátky. Stroužek česneku přepulte a řeznou stranou potřete dno a boky zapékací misky. Pak ji vymažte i měkkým máslem (asi 1 lžíce by vám měla zbýt). Plátky brambor urovnejte do misky. Smetanu smíchejte s mlékem a kořením a směsí zalijte brambory, hladina by měla být stejně vysoko jako úroveň brambor. Pečte asi 40 minut skoro dozlatova. Pokrájený stroček restujte asi 5 minut na zbylé lžíci másla. Rozložte na povrch brambor, teplotu zvyšte na 200 °C a dejte ještě asi na 10 minut do trouby. Pokud by byl povrch zapečených brambor příliš tmavý, překryjte je alobalem.