674/458/4-79kralik.jpg

Králičí hostina pro krále

13.04.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Králičí maso je jedno z nejkvalitnějších. Ačkoli ne každý má jeho mírně nasládlou chuť a vůni v lásce, v těchto netradičních úpravách si ho zamilujete.

Králík na kořenové zelenině

4 porce - příprava: 90 minut

* 1 králík
* 3 mrkve
* 3 petržele
* 2 velké cibule
* 400 g brambor typu A
* sůl a pepř
* olivový olej
* 200 ml suchého bílého vína
* 150 ml zeleninového vývaru

Králíka očistěte a naporcujte na 12 menších kusů. Všechnu zeleninu rovněž očistěte. Mrkev a petržel nakrájejte na podélné poloviny nebo čtvrtiny, cibuli na tenké měsíčky. Brambory oškrábejte a nakrájejte na podélné čtvrtiny. Troubu zapněte na 160 °C. Maso osolte, opepřete a ze všech stran zprudka orestujte na oleji dozlatova. Podlijte vínem a nechte chvíli odvařit. Přidejte zeleninu, podle potřeby i trochu soli a pepře, podlijte vývarem. Vložte do trouby a pečte asi 60 minut doměkka. Občas s masem trochu zahýbejte a přelijte. Teplotu zvyšte na 220 °C a pečte ještě 15 minut, aby se vytvořila zlatavá kůrčička.

Králík v omáčce se smetanou

4 porce - příprava: 75 minut + marinování

* 1 králík
* 500 ml bílého vína
* 4 lžíce másla
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* sůl
* 200 g crème fraîche
* 100 ml smetany
* po 1/2 lžičce mletého černého pepře, koriandru, skořice, kmínu, nového koření
* špetka muškátového oříšku
* 1/2 lžičky citronové kůry
* 2 bobkové listy
* 1–2 lžíce citronové šťávy

Králíka očistěte a naporcujte. Zalijte vínem a nechte 12 hodin marinovat. Maso vyjměte a opečte na másle. Cibuli a česnek nasekejte. Králíka vyjměte a ve výpeku zpěňte cibuli a česnek. Maso vraťte zpět, podlijte marinádou, osolte a přiklopte. Duste asi 20 minut. Maso vyjměte. Do omáčky vmíchejte crème fraîche a smetanu. Přidejte trochu koření s citronovou kůrou. Maso dejte zpět, přidejte bobkový list, přiklopte a duste 20 minut. Podle chuti dokořeňte zbylým kořením, solí a citronovou šťávou. Jako příloha je nejlepší bílý chléb.

Voňavá králičí stehna

4 porce - příprava: 80 minut

* 4 zadní králičí stehna (nebo 8 předních)
* sůl a pepř
* rostlinný olej
* 1 tyčinka skořice
* 2 lžičky hřebíčku
* 200 ml masového vývaru

Troubu zapněte na 160 °C. Stehna ze všech stran osolte, opepřete a v pekáči ze všech stran zprudka osmahněte na oleji. Ve výpeku lehce orestujte i rozlámanou skořici a hřebíček. Podlijte trochou vývaru a pečte 50 minut doměkka. Během pečení maso otáčejte a podle potřeby přelévejte, případně i ještě trochu podlijte. Nakonec zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě asi 10 minut, aby se udělala kůrčička.

Polníčkový salát s králičími játry

4 porce - příprava: 55 minut

* 1–2 lžíce majonézy
* 4 lžíce bílého jogurtu
* 1–2 lžíce vinného octa
* po 1 lžičce medu
* hrubozrnné a dijonské hořčice
* sůl a pepř
* 1 lžíce třtinového cukru
* 50 g lískových ořechů
* 1 červená cibule
* 300 g králičích jater
* 100 g králičích srdíček
* rostlinný olej
* 75 ml portského vína
* 100 g polníčku
* 80 g ricotty

Majonézu, jogurt, vinný ocet, med a hořčice prošlehejte se 2 lžícemi vody a dochuťte. Třtinový cukr rozpusťte v pánvi se lžící vody a nechte zkaramelizovat. Stáhněte z plotny a v horkém karamelu obalte lískové oříšky, rozložte je na pečicí papír a počkejte, až zchladnou. Cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky, které rozeberte na proužky. Očištěná játra a srdce opláchněte a osušte, játra navíc pokrájejte. Na oleji vnitřnosti orestujte dozlatova, hotové jsou asi po 6 minutách. Osolte a opepřete, zabalte do alobalu a nechte zhruba 5 minut odpočinout. Mezitím na oleji zpěňte připravenou cibuli. Podlijte portským vínem a nechte odvařit. Polníček rozprostřete na talíře, na něj rozdělte maso a cibuli. Zakápněte dresinkem, přidejte ricottu a nakonec posypte ořechy v karamelu.

Fotogalerie

663/458/4-78_79kralik.jpg 667/458/4-78kralik.jpg 671/458/4-80kralik.jpg 675/458/4-79kralik.jpg

Přílohy ke králíkovi

K PEČENÉMU KRÁLIČÍMU MASU TO CHCE NĚCO TROCHU FAJNOVĚJŠÍHO.

Špenát s piniovými oříšky

4 porce - příprava: 20 minut

* 800 g čerstvého špenátu (nebo 400 g mraženého)
* 60 g rozinek
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce piniových oříšků
* sůl, pepř a muškátový oříšek
* 2 lžíce citronové šťávy

Špenát propláchněte a nechte okapat, mražený nechte povolit a lehce vyždímejte. Rozinky nasekejte nahrubo. Na oleji zlehka orestujte piniové oříšky, přidejte špenát, rozinky a přiklopte poklicí. Asi 5 minut duste, pak poklici sejměte. Ochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a citronovou šťávou. Dobře promíchejte a nechte odvařit přebytečnou tekutinu.

Gratinované brambory

4 porce - příprava: 70 minut

* 1,2 kg brambor typu A
* 1 stroužek česneku
* 75 g másla
* 250 ml smetany ke šlehání
* 250 ml plnotučného mléka
* sůl, pepř a muškátový oříšek
* 100 g stročku nebo jiné aromatické houby

Troubu zapněte na 180 °C. Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenoučké plátky. Stroužek česneku přepulte a řeznou stranou potřete dno a boky zapékací misky. Pak ji vymažte i měkkým máslem (asi 1 lžíce by vám měla zbýt). Plátky brambor urovnejte do misky. Smetanu smíchejte s mlékem a kořením a směsí zalijte brambory, hladina by měla být stejně vysoko jako úroveň brambor. Pečte asi 40 minut skoro dozlatova. Pokrájený stroček restujte asi 5 minut na zbylé lžíci másla. Rozložte na povrch brambor, teplotu zvyšte na 200 °C a dejte ještě asi na 10 minut do trouby. Pokud by byl povrch zapečených brambor příliš tmavý, překryjte je alobalem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

4x jednoduché a hravé recepty pro děti

22.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Jestliže máte ratolesti, přichystejte pro ně a jejich kamarády oslavu, na kterou jen tak nezapomenou. Nechte je, ať vám pomohou se zábavnými přípravami i následným úklidem. Zábava bude po celou dobu party a děti na ní jen tak nezapomenou.

Kam na nejlepší cheesecake podle blogerky

21.01.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Sušenkový korpus, krémově tvarohová náplň a navrch čokoláda, ovoce, oříšky nebo třeba karamel. Americký cheesecake se stal oblíbeným i u nás a nabízí ho prakticky každá kavárna. Autorka blogu Sweet World by Barush jich ochutnala hned několik a připravila si pro vás, šest tipů na ty místa, kde cheesecake musíte rozhodně ochutnat.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete
Anna Slováčková: Rodiče rozhodně nehodlám soudit Anna Slováčková: Rodiče rozhodně nehodlám soudit
Exotické bylinky, které snadno seženete a pomůžou vám proti nachlazení Exotické bylinky, které snadno seženete a pomůžou vám proti nachlazení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web