649/655/2-shutterstock_62752726.jpg

Když hlad zavolá

24.09.2012 | F.O.O.D. | Gourmet

Polední pauza je výdobytkem, o který bychom se neměli nechat ochudit ani v největším pracovním shonu. Užijte si ji. Vždy a chutně!

Oběd je mnohdy nejpříjemnějším bodem (pracovního) dne. Jen si představte, že po zmeškané snídani a všech vyučovacích hodinách fyziky a chemie či jednáních s klienty neobědváte ve spěchu nad klávesnicí u pracovního stolu, ale čeká vás alespoň půlhodina zastavení nad talířem lahodných chutí a vůní. A co teprve o víkendu – nedělní oběd v sobě stále nese nádech výjimečného a svátečního.

Polední přestávku pro nasycení možná bereme jako samozřejmost, ale pevná pozice oběda byla v čase a prostoru našich kuchyní a stolů proměňována a budována po staletí. Podle definice z poloviny 18. století (Samuel Johnson, autor
Slovníku anglického jazyka, 1755) bylo obědem „tolik jídla, kolik člověk stačil pobrat do jedné ruky“. Šlo tedy stále spíše o formu svačiny, kdy hlavním a největším jídlem zůstávala večeře. Teprve s koncem 19. století získává oběd pevný časový bod mezi dvanáctou a druhou hodinou odpolední a zároveň je formou i obsahem ryze městským vynálezem.

Co se týká veřejného stravování, od počátku minulého století dochází k rozvoji jídelen rychlého občerstvení, bufetů a automatů (např. Automat Koruna na Václavském náměstí), které můžeme považovat za předskokany dnešních řetězců.

Byznys menu

Restaurace ve větších městech reagují na polední obědovou poptávku sestavováním výhodných menu, která reflektují časovou vytíženost strávníků. Zejména pražské restauranty střední a vyšší třídy nabízejí tzv. business lunch menu, což je variace tzv. power lunch, tedy pracovních obědů, u kterých je kromě zasycení cílem pracovat, vytvářet sítě a udržovat výkonné pracovní tempo.

Konečně neděle

Stejně jako pracovní obědy doznaly také ty nedělní za několik posledních desetiletí ve středoevropském regionu velkých změn. Tradiční podávání polévkových vývarů, masitých hlavních chodů a dezertů s kávou vystřídalo okouzlení dlouhými snídaněmi a brunchem. Ačkoli polistopadová změna pracovního tempa a výkonnostních nároků koresponduje s touhou po víkendovém nestrukturovaném rozvrhu, nedělní rituály v podobě svátečnějšího oběda mohou být bodem, který navozuje uklidňující ráz celého týdne. Ať už tedy zvolíte oběd opulentní, či rychlý a skromnější, určitě jej nevynechávejte. Bylo by škoda přijít o jednu velmi jasnou část dne.


Kuřecí polévka s těstovinami

Pečené kuře

Jablkový páj


Tip: Budete-li mít cestu do New Yorku, můžete až do 17. 3. 2013 navštívit výstavu Lunch Hour NYC v New York Public Library, tamní městské knihovně. Výstava mapuje takřka sto let „poledního stravování“ v tomto hektickém městě a způsob, jak se postupně měnilo a vyvíjelo.


Foto a produkce: L. A. Creative Food
Text: Veronika Zavřelová

Fotogalerie

638/655/2-39.jpg 642/655/2-40.jpg 646/655/2-41.jpg 650/655/2-shutterstock_62752726.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

VIDEO: Jak na knedlíky plněné uzeným masem?

21.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Naučte se domácí bramborové knedlíky s uzeným masem a zelím podle časopisu F.O.O.D., který se tento měsíc zaměřil na tradiční české recepty. Bramborové těsto se také hodí na placky k masu a v mrazáku vydrží až půl roku.

To nejlepší z vepřového masa: 4 recepty podle časopisu F.O.O.D.

21.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Seznamte se se segedínským gulášem provoněným zauzeným bokem, naučte se, jak zarolovat šťavnatou roládu nebo naplnit kotletu zelím. Že to jde i ve stylu sous-vide, vás přesvědčí náš master chef Jirka. A jaké přílohy se hodí k vepříkovi? Jednoznačně domácí knedlíky, chléb, pečené brambory nebo pyré.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit? Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit?
Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů
Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství! Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web