741/010/2-shutterstock_22044220.jpg

Kandované kaštany

16.12.2011 | F.O.O.D. | Gourmet

Proslulá francouzská pochoutka marrons glacées je za hodinku hotová – a přitom se může stát luxusním vánočním dárkem.

Metoda karamelizace kaštanů v cukru se poprvé objevuje v 16. století a o právo na prvenství této cukrovinky spolu soupeří města Cuneo a Lyon. Za průkopníky jsou však obvykle považováni francouzští mistři, konkrétně slavný La Varenne, působící u dvora markýze d'Uxelles nedaleko Lyonu, a tedy i poblíž oblasti, kde se kaštanovníkům vždy dařilo. Roku 1667 vydal La Varenne svou slavnou knihu Dokonalý cukrář. V ní pak uvádí přípravu na „kaštany z cukru vytažené“. Recept ve vysokých kruzích brzy zdomácněl a pro Lyon se stal typickým.

Luxus pro všechny

Město, které zbohatlo díky textilnímu průmyslu, zejména hedvábnictví, však koncem 19. století postihl úpadek a průmyslová krize. Tehdy napadla stavebního inženýra Clémenta Faugiera myšlenka na průmyslovou výrobu kandovaných kaštanů a roku 1882 založil v oblasti Ardèche v Privas továrnu, která je i další výrobky z nich (pyré, kaštany v koňaku…) produkuje dodnes a dodnes je také symbolem (dostupného) luxusu.

Fotogalerie

742/010/2-shutterstock_22044220.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jídlo jako umění? Dvojice tvoří portréty slavných ze sladkých dezertů!

23.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Jednoduše dokonalé a dechberoucí, to jsou portréty z jídel, které tvoří dvojice umělkyň. Podle svých slov se tímto způsobem čas od času odreagují a to nejlepší – jídlo nepřijde nazmar! Svá díla tvoří z hotových dezertů, díky čemuž dostávají nespočet nabídek na přípravu cateringu.

Nakládané dobroty k pivu: Hermelín, česnek i utopenci

23.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Jarní víkendy doslova vybízí ke společnému posezení s přáteli, ať už se sklenkou vína nebo půllitrem piva v ruce. Začněte se pomalu připravovat a propadněte kouzlu nakládaných specialit. Skvěle chutná nejenom naložený hermelín, ale i žampiony nebo papriky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

30 nejtrapnějších vět, kterými se s námi rozcházejí: Kolik z nich jste slyšela i vy? 30 nejtrapnějších vět, kterými se s námi rozcházejí: Kolik z nich jste slyšela i vy?
Jarní květinové dekorace za pár korun: Z vajíčkových plat Jarní květinové dekorace za pár korun: Z vajíčkových plat
Proč vás často bolí hlava? Kdy už musíte jít k lékaři? Proč vás často bolí hlava? Kdy už musíte jít k lékaři?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web