741/010/2-shutterstock_22044220.jpg

Kandované kaštany

16.12.2011 | F.O.O.D. | Gourmet

Proslulá francouzská pochoutka marrons glacées je za hodinku hotová – a přitom se může stát luxusním vánočním dárkem.

Metoda karamelizace kaštanů v cukru se poprvé objevuje v 16. století a o právo na prvenství této cukrovinky spolu soupeří města Cuneo a Lyon. Za průkopníky jsou však obvykle považováni francouzští mistři, konkrétně slavný La Varenne, působící u dvora markýze d'Uxelles nedaleko Lyonu, a tedy i poblíž oblasti, kde se kaštanovníkům vždy dařilo. Roku 1667 vydal La Varenne svou slavnou knihu Dokonalý cukrář. V ní pak uvádí přípravu na „kaštany z cukru vytažené“. Recept ve vysokých kruzích brzy zdomácněl a pro Lyon se stal typickým.

Luxus pro všechny

Město, které zbohatlo díky textilnímu průmyslu, zejména hedvábnictví, však koncem 19. století postihl úpadek a průmyslová krize. Tehdy napadla stavebního inženýra Clémenta Faugiera myšlenka na průmyslovou výrobu kandovaných kaštanů a roku 1882 založil v oblasti Ardèche v Privas továrnu, která je i další výrobky z nich (pyré, kaštany v koňaku…) produkuje dodnes a dodnes je také symbolem (dostupného) luxusu.

Fotogalerie

742/010/2-shutterstock_22044220.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Čerstvé ryby téměř bez tuku? Ochutnejte klasiku českých vod!

23.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by se tu ryby nejedly vůbec. Právě naopak, české sladkovodní ryby můžete mít navíc čerstvé a za dobrou cenu.

Sladká bábovka: Tvarohová, s ovocem i drobenkou

21.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Milované bábovky mohou být překvapivě svěží díky ovoci a citronové kůře. Ředitelka Gourmet Academy, pražské školy vaření, Martina Muldoon už má receptů pořádnou sbírku a vozí si na ně z USA zajímavé formy. Naučte se jeden ze tří receptů, které si oblíbila celá její rodina!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Kteří muži vám budou nevěrní? Nejvíc podvádějí Střelci, Vodnáři a Blíženci! Kteří muži vám budou nevěrní? Nejvíc podvádějí Střelci, Vodnáři a Blíženci!
5 důvodů, proč vaše břicho nemizí, i když chodíte cvičit 5 důvodů, proč vaše břicho nemizí, i když chodíte cvičit
Fotogalerie Tatiany Vilhelmové: Jak to, že vypadá pořád stejně? Fotogalerie Tatiany Vilhelmové: Jak to, že vypadá pořád stejně?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web