741/010/2-shutterstock_22044220.jpg

Kandované kaštany

16.12.2011 | F.O.O.D. | Gourmet

Proslulá francouzská pochoutka marrons glacées je za hodinku hotová – a přitom se může stát luxusním vánočním dárkem.

Metoda karamelizace kaštanů v cukru se poprvé objevuje v 16. století a o právo na prvenství této cukrovinky spolu soupeří města Cuneo a Lyon. Za průkopníky jsou však obvykle považováni francouzští mistři, konkrétně slavný La Varenne, působící u dvora markýze d'Uxelles nedaleko Lyonu, a tedy i poblíž oblasti, kde se kaštanovníkům vždy dařilo. Roku 1667 vydal La Varenne svou slavnou knihu Dokonalý cukrář. V ní pak uvádí přípravu na „kaštany z cukru vytažené“. Recept ve vysokých kruzích brzy zdomácněl a pro Lyon se stal typickým.

Luxus pro všechny

Město, které zbohatlo díky textilnímu průmyslu, zejména hedvábnictví, však koncem 19. století postihl úpadek a průmyslová krize. Tehdy napadla stavebního inženýra Clémenta Faugiera myšlenka na průmyslovou výrobu kandovaných kaštanů a roku 1882 založil v oblasti Ardèche v Privas továrnu, která je i další výrobky z nich (pyré, kaštany v koňaku…) produkuje dodnes a dodnes je také symbolem (dostupného) luxusu.

Fotogalerie

742/010/2-shutterstock_22044220.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

VIDEO: Jak na americké lívance bez kynutí

20.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Lívance bez kynutí jsou dokonalá snídaně, kterou si můžete dopřát nejenom o víkendu. Naučte se je připravovat podle jednoho z nejpopulárnějších receptů!

Jak se slaví masopust? Zabijačka, koblihy i trdelník

20.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Když už masopustní veselice, tak s celou parádou. Smažte koblihy a boží milosti, pečte maso a slaninu, vařte hory knedlíků, nakládejte si na talíř jelita s jitrnicemi a tlačenkou, ochutnávejte uzené, nandavejte si bohatě z hrnce zabijačkového guláše, odšpuntujte voňavou domácí slivovici. Do jedné nohy na trávení a do druhé proti mrazu, to když nám přeje příroda aneb masopust podle redakce časopisu F.O.O.D.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit! Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit!
Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů
Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství! Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web