741/010/2-shutterstock_22044220.jpg

Kandované kaštany

16.12.2011 | F.O.O.D. | Gourmet

Proslulá francouzská pochoutka marrons glacées je za hodinku hotová – a přitom se může stát luxusním vánočním dárkem.

Metoda karamelizace kaštanů v cukru se poprvé objevuje v 16. století a o právo na prvenství této cukrovinky spolu soupeří města Cuneo a Lyon. Za průkopníky jsou však obvykle považováni francouzští mistři, konkrétně slavný La Varenne, působící u dvora markýze d'Uxelles nedaleko Lyonu, a tedy i poblíž oblasti, kde se kaštanovníkům vždy dařilo. Roku 1667 vydal La Varenne svou slavnou knihu Dokonalý cukrář. V ní pak uvádí přípravu na „kaštany z cukru vytažené“. Recept ve vysokých kruzích brzy zdomácněl a pro Lyon se stal typickým.

Luxus pro všechny

Město, které zbohatlo díky textilnímu průmyslu, zejména hedvábnictví, však koncem 19. století postihl úpadek a průmyslová krize. Tehdy napadla stavebního inženýra Clémenta Faugiera myšlenka na průmyslovou výrobu kandovaných kaštanů a roku 1882 založil v oblasti Ardèche v Privas továrnu, která je i další výrobky z nich (pyré, kaštany v koňaku…) produkuje dodnes a dodnes je také symbolem (dostupného) luxusu.

Fotogalerie

742/010/2-shutterstock_22044220.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Co dominuje na vánočním stole ve Francii?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Francouzi na svém vánočním stole milují pečenou krůtu nebo krocana s nádivkou, nejčastěji kaštanovou. Kaštany a pečené maso jsou jejich tradiční pokrmy na vánočím stole. Jako dezert volí vánoční poleno neboli piškotovou roládou s máslovým krémem, která je nazdobená tak, že vypadá jako větve.

Španělé o Vánocích milují ryby, šunku a sýry

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Španělé jsou známí tím, že na jejich stole najdeme několik druhů pokrmů. Ani o Vánocích nedělají výjimky, kdy jejich stůl zdobí různé druhy tapas se sýry, zeleninou a uzeninami. Hlavní chod se skládá z malých úhořů, královských krevet nebo pečené ryby s chřestem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web