Patříte-li mezi nadšené gurmány, určitě svým blízkým rádi nadělíte pod stromeček s láskou vyrobený jedlý dárek. A protože nápadů není nikdy dost, zde jsou oblíběné tipy z naší redakce.
Nakládaný feta sýr s olivami
4 sklenky po 250 ml - příprava: 25 minut
* 400 g sýra feta
* pesto z červených chilli papriček
* 1 citron
* 1 plechovka černých oliv
* plocholistá petržel
* čerstvý tymián
* 600 ml olivového oleje
Feta sýr prokrojte, potřete pestem z chilli papriček a přiklopte. Nakrájejte na kousky – sýr bude na pohled vypadat jako minisendviče. Spolu s 2 plátky citronu a pár olivami urovnejte do zavařovací sklenice. Nakonec přidejte kousek plocholisté petržele a 2 až 3 snítky čerstvého tymiánu. Zalijte olivovým olejem tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Sklenici uzavřete. Sýr je nejlepší po aspoň týdenním uležení!
Pomerančová marmeláda
10 sklenek po 220 ml - příprava: 90 minut
* 4–5 středně velkých biopomerančů (asi 800 g)
* 1 biocitron
* 1,6 kg krupicového cukru
Pomeranče a citrony omyjte. Pomeranče nakrájejte na asi 3 mm silná kolečka (např. na plátkovacím struhadle) a ta načtvrťte. Vložte do hrnce, přidejte kůru a šťávu z citronu a asi 1,2 l vody. Přiveďte k varu. Plamen stáhněte a pozvolna vařte asi 40 minut doměkka. Přiveďte znovu k prudkému varu a přidejte cukr. Vařte na středním plameni 15 až 20 minut, až směs zhoustne a také trochu ztmavne. Pravidelně míchejte, marmeláda je náchylná ke spálení! Když je hotová, dejte ji trochu na talířek a vložte na chviličku do ledničky. Pokud pěkně ztuhne, máte hotovo, pokud ne, ještě chvíli vařte. Naplňte předem umyté sklenky. Hrdla důkladně otřete ubrouskem. Zavřete, otočte víčkem dolů a nechte takto vychladnout.
Citronové madlenky
asi 20 kousků - příprava: 40 minut
* 2 vejce
* 3 lžíce třtinového cukru
* 1 sáček bio vanilkového cukru
* 1 lžíce medu
* kůra z 1 biocitronu
* 1 lžíce citronové šťávy
* 85 g rozpuštěného másla + na vymazání formiček
* 170 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
* moučkový cukr na zasypání
Vejce prošlehejte s cukry a medem. Vmíchejte kůru a šťávu z citronu, máslo a mouku s práškem do pečiva. Nechte v chladu aspoň 10 minut. Vymažte formičky a naplňte je těstem do 3/4. Přendejte na plech a pečte při 180 °C 5 minut, snižte teplotu na 150 °C a pečte dorůžova 10 minut. Teplé vyklepněte. Pocukrujte. Uchovávejte v suchu, chladu a temnu.
Vaječný koňak
3 láhve - příprava: 30 minut
* 20 dkg moučkového cukru
* 10 žloutků
* 2 vanilkové cukry
* 800 ml slazeného salka
* 500 ml kondenzovaného mléka
* 1/2 l tuzemáku
Moučkový cukr ušlehejte společně se žloutky do pěny. Přidejte vanilkový cukr, salko, mléko a nakonec tuzemák. Promíchejte. Pomocí trychtýře vlijte do láhví a nechte asi 14 dní uležet v chladu.
Burizonová čokoláda
2 tabulky čokolády - příprava: 10 minut
* 100 g kvalitní hořké čokolády
* 3–4 lžíce kokosového oleje
* 60 g burizonů
Dózy s dnem o velikosti tabulky čokolády vyložte alobalem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte kokosový olej. Vmíchejte burizony a směs nalijte do formiček. Nechte ztuhnout v chladu.
Náš TIP: Místo burizonů použijte cornflakes nebo oblíbené křupavé cereálie. S čokoládou klidně experimentujte, můžete použít i dobrou mléčnou.