736/308/4-32syr.jpg

Jedlé dárky potěší každého

14.12.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Patříte-li mezi nadšené gurmány, určitě svým blízkým rádi nadělíte pod stromeček s láskou vyrobený jedlý dárek. A protože nápadů není nikdy dost, zde jsou oblíběné tipy z naší redakce.

Nakládaný feta sýr s olivami

4 sklenky po 250 ml - příprava: 25 minut

* 400 g sýra feta
* pesto z červených chilli papriček
* 1 citron
* 1 plechovka černých oliv
* plocholistá petržel
* čerstvý tymián
* 600 ml olivového oleje

Feta sýr prokrojte, potřete pestem z chilli papriček a přiklopte. Nakrájejte na kousky – sýr bude na pohled vypadat jako minisendviče. Spolu s 2 plátky citronu a pár olivami urovnejte do zavařovací sklenice. Nakonec přidejte kousek plocholisté petržele a 2 až 3 snítky čerstvého tymiánu. Zalijte olivovým olejem tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Sklenici uzavřete. Sýr je nejlepší po aspoň týdenním uležení!

Pomerančová marmeláda

10 sklenek po 220 ml - příprava: 90 minut

* 4–5 středně velkých biopomerančů (asi 800 g)
* 1 biocitron
* 1,6 kg krupicového cukru

Pomeranče a citrony omyjte. Pomeranče nakrájejte na asi 3 mm silná kolečka (např. na plátkovacím struhadle) a ta načtvrťte. Vložte do hrnce, přidejte kůru a šťávu z citronu a asi 1,2 l vody. Přiveďte k varu. Plamen stáhněte a pozvolna vařte asi 40 minut doměkka. Přiveďte znovu k prudkému varu a přidejte cukr. Vařte na středním plameni 15 až 20 minut, až směs zhoustne a také trochu ztmavne. Pravidelně míchejte, marmeláda je náchylná ke spálení! Když je hotová, dejte ji trochu na talířek a vložte na chviličku do ledničky. Pokud pěkně ztuhne, máte hotovo, pokud ne, ještě chvíli vařte. Naplňte předem umyté sklenky. Hrdla důkladně otřete ubrouskem. Zavřete, otočte víčkem dolů a nechte takto vychladnout.

Citronové madlenky

asi 20 kousků - příprava: 40 minut

* 2 vejce
* 3 lžíce třtinového cukru
* 1 sáček bio vanilkového cukru
* 1 lžíce medu
* kůra z 1 biocitronu
* 1 lžíce citronové šťávy
* 85 g rozpuštěného másla + na vymazání formiček
* 170 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
* moučkový cukr na zasypání

Vejce prošlehejte s cukry a medem. Vmíchejte kůru a šťávu z citronu, máslo a mouku s práškem do pečiva. Nechte v chladu aspoň 10 minut. Vymažte formičky a naplňte je těstem do 3/4. Přendejte na plech a pečte při 180 °C 5 minut, snižte teplotu na 150 °C a pečte dorůžova 10 minut. Teplé vyklepněte. Pocukrujte. Uchovávejte v suchu, chladu a temnu.

Vaječný koňak

3 láhve - příprava: 30 minut

* 20 dkg moučkového cukru
* 10 žloutků
* 2 vanilkové cukry
* 800 ml slazeného salka
* 500 ml kondenzovaného mléka
* 1/2 l tuzemáku

Moučkový cukr ušlehejte společně se žloutky do pěny. Přidejte vanilkový cukr, salko, mléko a nakonec tuzemák. Promíchejte. Pomocí trychtýře vlijte do láhví a nechte asi 14 dní uležet v chladu.

Burizonová čokoláda

2 tabulky čokolády - příprava: 10 minut

* 100 g kvalitní hořké čokolády
* 3–4 lžíce kokosového oleje
* 60 g burizonů

Dózy s dnem o velikosti tabulky čokolády vyložte alobalem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte kokosový olej. Vmíchejte burizony a směs nalijte do formiček. Nechte ztuhnout v chladu.

Náš TIP: Místo burizonů použijte cornflakes nebo oblíbené křupavé cereálie. S čokoládou klidně experimentujte, můžete použít i dobrou mléčnou.

Fotogalerie

721/308/4-33madlenky.jpg 725/308/4-33marmelada.jpg 729/308/4-34burizony.jpg 733/308/4-34konak.jpg 737/308/4-32syr.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

V hlavní roli ovoce. Kombinace, které musíte vyzkoušet

19.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Zdá se vám nemožné sehnat v zimních měsících kvalitní ovoce? Žádný problém. Stačí využít ovoce, které je v tuto chvíli na vrcholu. Jsou to hlavně mandarinky, pomeranče, limetka nebo papája. Připravíte nejen skvělé dezerty, ale i zajímavý salát z papáji či kuře na mandarinkách.

5 vegetariánských receptů, které si zamilují i masožravci

19.01.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Po období vánočního hodování často přichází pocit přeplněnosti. Mnoho z nás začíná v první měsíce v roce i s dietami a zdravým životním stylem. Není se čemu divit, že se uchylujeme k bezmasým receptů, které mají mnoho živin, dodají nám pocit plnosti a navíc i při hubnutí často pomáhají. Připravili jsme pro vás pět rychlých a zdravých receptů, které si zamilují i zapřísáhlí milovníci masa.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních
Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne! Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne!
Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web