800/681/4-profimedia_0290711989.jpg

Jedlé bylinky a rostliny: Co roste na jaře a dá se jíst?

19.04.2017 | Redakce | Gourmet

Jaro je v plném proudu, vše se zelená a objevují se první jarní rostliny a bylinky. Ty se vám můžou hodit do salátů nebo k pečivu i jako koření do jídel.

Proč jíst byliny a plevel?

Rostliny hned po utrhnutí zkonzumujte, zachovají si tak více vitamínů a látek, které jsou zdraví prospěšné. Obecně pomáhají odvádět z těla škodlivé látky a výborně se hodí na jarní očistné kúry. Většinou podporují funkci jater a žlučníku, pampelišky obsahují hodně železa, takže podporují vytváření krve.

Co se dá jíst?

Z pampelišek se dá udělat víno nebo vynikající sladký sirup. Kopřivy často rádi používáme do nádivek. Sedmikrásky se dají použít do salátu nebo do medu. Dále jsou poživatelnými bylinami jitrocel, žabinec ptačinec, bršlice kozí noha, česnek medvědí, mateřídouška, řebříček či hluchavka.

Kolik toho můžeme sníst?

Moc ne, naše tělo na chuť a sílu bylin a plevele není moc zvyklé a salát jen z nich nás chuťově moc nepotěší. Každopádně nejste-li zvyklí, začněte pozvolna, po troškách a míchejte to se zeleninou, kterou máte rádi.

Jak podávat?

Můžete přimíchat do salátů, rozmixovat do polévky přidat do karbanátků, placek a nádivek. Volba je na vás, určitě to skvěle ochutí spousty jídel a je to chutnější než samotný plevel a byliny jíst samotné.

Kde sbírat?

Pokud máte vlastní zahrádku, určitě hledejte tam, ale dávejte si pozor na chemicky ošetřované rostliny. U cest a silnic a v blízkosti nich nic nesbírejte. To samé platí o zvířatech, v blízkosti jejich úkrytů a cestiček také nic nesbírejte. Byliny poté pečlivě omyjte!

Fotogalerie

793/681/4-profimedia_0012203561.jpg 797/681/4-profimedia_0012698151.jpg 801/681/4-profimedia_0290711989.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Zdravé mlsání u filmu? Vyzkoušejte cuketové lupínky nebo sušenky z banánů!

28.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Večerní relax u filmu nebo televize se většinou neobejde bez popcornu a drobných chuťovek, které jíme v průběhu celého večera, ale stále máme pocit, že jich bylo málo. Naučte se mlsat zdravě, po špenátových rolkách nebo lupínkách z cukety vám těžko nebude.

Vepřové maso v hlavní roli: Guláš, roláda i šťavnatá žebírka

27.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Patříte mezi milovníky masa, kteří neodolají pořádnému steaku a guláši se šesti? Dopřejte si jednu z vepřových specialit, ať už se rozhodnete pro roládu, žebírka nebo řízek. Všechny chutnají skvěle!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní! Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní!
Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari! Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari!
Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web