Jde to i bez lepku: 4 recepty, které si zamilujete
F.O.O.D.
|
11. 1. 2017
Gourmet
Nemáte bezlepkovou dietu, ale občas si říkáte, že byste klasickou mouku chtěli nahradit něčím jiným? Není od věci si jednou za čas odlehčit svému zažívání a vysadit na chvíli lepek. Třeba zrovna před spaním je ideální čas na objevování bezlepkových receptů. Nebojte se, není to nic složitého a možná díky tomu objevíte i něco nového.
Bílý balzamikový olej dobře využijete především v salátech. Na rozdíl od svého známějšího červeného bráchy má jemnější chuť, méně navinulou příchuť a svěží vůni.
Quinoy neboli merlík pochází z pohoří And v Bolivii, Peru a Chile. Během růstu se konzumují listy v salátech, používají se ale hlavně semena. Z těch se mele mouka, celá semena se používají do kaší, zahušťují se jimi polévky a připravuje se z nich také pálenka.
Základní složky hummusu - cizrna, tahini, citrón a česnek - jsou konzumovány po tisícovky let, první recept na pokrm podobný hummusu ale pochází až z 13. století z Egypta. Nejstarší recept na hummus v současné podobě pochází z 19. století, v té době ale tento oblíbený vegetariánský pokrm nebyl znám nikde jinde mimo Damašek.
Koláč, který je ideální pro děti. Snoubí se v něm sladkost a kyselost limetek. Navíc se dá udělat i v trochu obměněné podobě. Místo limetky můžete použít citron, místo rýžové mouky klasickou hladkou. Ovoce necháváme na vás, i v zimě se dá sehnat kvalitní a chutné.