922/978/sampanske_b.jpg

Jak se vyrábí šampaňské

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

Anglickým obchodníkům s víny v 17. století připadalo, že dovezené šampaňské je příliš kyselé. Proto přidali do vína cukr a stočili je do lahví. Víno však začalo znovu kvasit a vystřelovat zátky... To byl začátek... a dnes je Champagne nejproslulejší víno ve Francii. Hrozny se okamžitě lisují. Získané bílé mošty jsou odkaleny a převedeny do nádob, kde podstupují první kvašení.

Vynikající bílá suchá vína z jednotlivých odrůd se míchají v určitých proporcích a vytváří se la cuvée. Po sloučení la cuvée se přistupuje k tiráži. Do kádě se přidá likér z třtinového cukru obsahující kvasinky. Poté se víno stáčí do lahví, které jsou uzavřeny agrafou. Druhé kvašení (tvorba oxidu uhličitého) tedy probíhá v láhvi po dobu devíti měsíců.

Po období zrání se lahve umístí do nakloněného stojanu. Pravidelně se jimi musí třást a pootáčet o 90 °, až se dostanou do svislé polohy, hrdlem dolů. Nyní jsou připraveny k odzátkování a další operaci degoržování. Zkrátka je to tak trochu alchymie, která se vyplatí. Podle obsahu zbytkového cukru vznikají různé typy sektů či šampaňského, od suchých ke sladkým. Cukr dodává vínu nejen chuť, ale také energii, takže čím je víno sladší, tím má více kalorií. A rozdíl není malý: extra brut obsahuje přibližně 75 kcal zatímco sladký sekt asi 110 kcal v 0,1 litru.

Fotogalerie

923/978/sampanske_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Sobotní snídaně pro celou rodinu? Zkuste sladké i slané šátečky!

29.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Užijte si sobotní ráno ve znamení odpočinku! Snídani pro celou rodinu zvládnete během pár minut, vydrží do druhého dne a to nejlepší – přípravu zvládnou i děti. Sladké a slané šátečky chutnají nejlépe z listového těsta a s náplní, kterou máte vy a vaše ratolesti nejraději.

Letošní hit? Černá zmrzlina!

29.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Ačkoliv sezóna teprve začíná, zmrzlina je populární celoročně! V létě osvěží a v zimě chutná nejlépe na horkých palačinkách. Zmrzlinárna Little Damage v Los Angeles se rozhodla prodávat černou zmrzlinu natočenou do černého kornoutu. A stal se z ní hit!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla 30 kilogramů! Jak? Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla 30 kilogramů! Jak?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web