922/978/sampanske_b.jpg

Jak se vyrábí šampaňské

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

Anglickým obchodníkům s víny v 17. století připadalo, že dovezené šampaňské je příliš kyselé. Proto přidali do vína cukr a stočili je do lahví. Víno však začalo znovu kvasit a vystřelovat zátky... To byl začátek... a dnes je Champagne nejproslulejší víno ve Francii. Hrozny se okamžitě lisují. Získané bílé mošty jsou odkaleny a převedeny do nádob, kde podstupují první kvašení.

Vynikající bílá suchá vína z jednotlivých odrůd se míchají v určitých proporcích a vytváří se la cuvée. Po sloučení la cuvée se přistupuje k tiráži. Do kádě se přidá likér z třtinového cukru obsahující kvasinky. Poté se víno stáčí do lahví, které jsou uzavřeny agrafou. Druhé kvašení (tvorba oxidu uhličitého) tedy probíhá v láhvi po dobu devíti měsíců.

Po období zrání se lahve umístí do nakloněného stojanu. Pravidelně se jimi musí třást a pootáčet o 90 °, až se dostanou do svislé polohy, hrdlem dolů. Nyní jsou připraveny k odzátkování a další operaci degoržování. Zkrátka je to tak trochu alchymie, která se vyplatí. Podle obsahu zbytkového cukru vznikají různé typy sektů či šampaňského, od suchých ke sladkým. Cukr dodává vínu nejen chuť, ale také energii, takže čím je víno sladší, tím má více kalorií. A rozdíl není malý: extra brut obsahuje přibližně 75 kcal zatímco sladký sekt asi 110 kcal v 0,1 litru.

Fotogalerie

923/978/sampanske_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Originální dezerty nejen z formy: Upečte hrad, růži nebo pandu

25.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Pečení dortů, koláčů, sušenek a bábovek vás bude bavit o to víc, když sladké získá neobvyklý tvar! Zejména pak děti ocení dezerty ve tvaru hradu, mini báboviček nebo medvídka. Pořiďte si jednu z originálních forem nebo některé z vykrajovátek na pečení podle našeho výběru.

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí? Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí?
5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku 5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku
Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web