922/978/sampanske_b.jpg

Jak se vyrábí šampaňské

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

Anglickým obchodníkům s víny v 17. století připadalo, že dovezené šampaňské je příliš kyselé. Proto přidali do vína cukr a stočili je do lahví. Víno však začalo znovu kvasit a vystřelovat zátky... To byl začátek... a dnes je Champagne nejproslulejší víno ve Francii. Hrozny se okamžitě lisují. Získané bílé mošty jsou odkaleny a převedeny do nádob, kde podstupují první kvašení.

Vynikající bílá suchá vína z jednotlivých odrůd se míchají v určitých proporcích a vytváří se la cuvée. Po sloučení la cuvée se přistupuje k tiráži. Do kádě se přidá likér z třtinového cukru obsahující kvasinky. Poté se víno stáčí do lahví, které jsou uzavřeny agrafou. Druhé kvašení (tvorba oxidu uhličitého) tedy probíhá v láhvi po dobu devíti měsíců.

Po období zrání se lahve umístí do nakloněného stojanu. Pravidelně se jimi musí třást a pootáčet o 90 °, až se dostanou do svislé polohy, hrdlem dolů. Nyní jsou připraveny k odzátkování a další operaci degoržování. Zkrátka je to tak trochu alchymie, která se vyplatí. Podle obsahu zbytkového cukru vznikají různé typy sektů či šampaňského, od suchých ke sladkým. Cukr dodává vínu nejen chuť, ale také energii, takže čím je víno sladší, tím má více kalorií. A rozdíl není malý: extra brut obsahuje přibližně 75 kcal zatímco sladký sekt asi 110 kcal v 0,1 litru.

Fotogalerie

923/978/sampanske_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Cukroví podle čtenářů: 5 sladkých receptů, které musíte vyzkoušet

05.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vybrali jsme pro vás lahodných 5 receptů na vánoční cukroví, podle kterých pravidelně pečete. Nechybí sladká klasika v podobě vanilkových rohlíčků, ani čokoládové pralinky, které můžete darovat nejenom k Vánocům.

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Pacientů s HIV stále přibývá: V Praze hrozí epidemie! Jak se nemoci vyhnout? Pacientů s HIV stále přibývá: V Praze hrozí epidemie! Jak se nemoci vyhnout?
Vánoce podle feng-šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda Vánoce podle feng-šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda
Co se zásnubním prstenem, když ze svatby sejde? Co se zásnubním prstenem, když ze svatby sejde?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web