922/978/sampanske_b.jpg

Jak se vyrábí šampaňské

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

Anglickým obchodníkům s víny v 17. století připadalo, že dovezené šampaňské je příliš kyselé. Proto přidali do vína cukr a stočili je do lahví. Víno však začalo znovu kvasit a vystřelovat zátky... To byl začátek... a dnes je Champagne nejproslulejší víno ve Francii. Hrozny se okamžitě lisují. Získané bílé mošty jsou odkaleny a převedeny do nádob, kde podstupují první kvašení.

Vynikající bílá suchá vína z jednotlivých odrůd se míchají v určitých proporcích a vytváří se la cuvée. Po sloučení la cuvée se přistupuje k tiráži. Do kádě se přidá likér z třtinového cukru obsahující kvasinky. Poté se víno stáčí do lahví, které jsou uzavřeny agrafou. Druhé kvašení (tvorba oxidu uhličitého) tedy probíhá v láhvi po dobu devíti měsíců.

Po období zrání se lahve umístí do nakloněného stojanu. Pravidelně se jimi musí třást a pootáčet o 90 °, až se dostanou do svislé polohy, hrdlem dolů. Nyní jsou připraveny k odzátkování a další operaci degoržování. Zkrátka je to tak trochu alchymie, která se vyplatí. Podle obsahu zbytkového cukru vznikají různé typy sektů či šampaňského, od suchých ke sladkým. Cukr dodává vínu nejen chuť, ale také energii, takže čím je víno sladší, tím má více kalorií. A rozdíl není malý: extra brut obsahuje přibližně 75 kcal zatímco sladký sekt asi 110 kcal v 0,1 litru.

Fotogalerie

923/978/sampanske_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Čerstvé ryby téměř bez tuku? Ochutnejte klasiku českých vod!

23.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by se tu ryby nejedly vůbec. Právě naopak, české sladkovodní ryby můžete mít navíc čerstvé a za dobrou cenu.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 věcí, které zpomalují hubnutí: Patří mezi ně sport i detox! 8 věcí, které zpomalují hubnutí: Patří mezi ně sport i detox!
Video: Co udělá levný šampon s barvenými vlasy? Video: Co udělá levný šampon s barvenými vlasy?
Tipy na víkend: Na nákupy, na polévku i za sluníčkem Tipy na víkend: Na nákupy, na polévku i za sluníčkem
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web