561/812/2-72b.jpg

Jak chutnají české Vánoce

24.12.2012 | F.O.O.D. | Gourmet

Nejtypičtější vánoční duo smažený kapr a bramborový salát jsme letos doplnili hrachovou polévkou, která také patří ke štědrovečerní klasice se staročeským rodokmenem. Vše vás naučíme připravit ve volném tempu a krok za krokem, abyste si v klidu vychutnali vánoční atmosféru.

Mnozí ho pokládají za nejkrásnější večer roku. Slavnostní štědrovečerní menu i atmosféra kolem večeře vnesou do našeho života tradiční prvek, na který se pak budeme celý další rok těšit. Vychutnejme si ho tedy v klidu a s radostí, které k 24. prosinci patří!

Sváteční hrachová polévka

Příprava bude trvat cca 30 minut + namáčení.

Na 4 porce:
* 250 g zeleného či žlutého loupaného hrachu
* drůbeží nebo zeleninový vývar
* 2 stroužky česneku
* 200 ml smetany ke šlehání
* 4 plátky anglické slaniny
* sůl
* bílý pepř
* majoránka na dochucení

1) Hrách propláchněte, zalijte vodou a nechte aspoň hodinu (nejlépe ale přes noc) máčet.
2) V téže vodě jej uvařte úplně doměkka (asi v půlce varu osolte), rozmixujte a vraťte na plotnu. Nechte projít varem, podle potřeby přilijte vývar.
3) Vmíchejte smetanu, rozetřený česnek, sůl a pepř. Ještě zlehka povařte.
Polévku ozdobte plátkem vyškvařené slaniny, podávejte s chlebovými krutony a případně zakápněte trochou olivového oleje.

Bramborový salát

Příprava bude trvat cca 20 minut.

Na 4 porce:
* 1 kg lojovitých brambor (varný typ A), uvařených ve slupce
* kořenová zelenina (2 mrkve, 2 petržele, 1/4 celeru)
* 300g mraženého hrášku
* nakládané okurky
* majonéza
* ocet
* sůl
* pepř
* cukr
* petrželka

1) Uvařené a trochu vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo plátky.
2) Kořenovou zeleninu uvařte ve vodě s trochou octa, cukru a soli doměkka. Vychladlou také pokrájejte na malé kostičky, stejně jako nakládané okurky. Smíchejte v misce, přidejte hrášek, přilijte lák a ochuťte.
3) Ve větší míse vše promíchejte s majonézou (lze vylehčit jogurtem nebo zakysanou smetanou), dochuťte a nechte aspoň hodinu uležet, aby se všechny chutě krásně prolnuly.

Smažené kapří řízky

Příprava bude trvat cca 30 minut.

Na 4 porce:
* filet z kapra o váze asi 600 g
* hrubá mouka a strouhanka
* 3 vejce, prošlehaná
* rostlinný olej nebo sádlo na smažení
* sůl na dochucení

1) Filet pokrájejte na jednotlivé porce. Osušte je a dobře osolte.
2) Rybu obalte nejdřív v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance (vláčná a zároveň křupavá je z čerstvého pečiva).
3) Obalené porce kapra vkládejte do středně rozehřátého tuku (měla by ho být vyšší vrstva, ryba v něm musí opravdu plavat – nenasákne ho pak tolik) a zvolna smažte. Přebytečný tuk pak odsajte papírovými kuchyňskými utěrkami.


FOTO: MAREK BARTOŠ
FOOD STYLING: KLÁRA ZÍKOVÁ
DEKOR STYLING: JOHANA STŘÍŽKOVÁ
PRODUKCE: DANIELA SALAČOVÁ
Za zapůjčení nádobí a dekorací děkujeme Wedgwood Store, á la maison v OC Palladium a Villeroy & boch

Fotogalerie

510/812/2-72.jpg 514/812/2-73.jpg 518/812/2-74.jpg 522/812/2-75.jpg 526/812/2-76a.jpg 530/812/2-76b.jpg 534/812/2-76c.jpg 538/812/2-76d.jpg 542/812/2-76e.jpg 546/812/2-76f.jpg 550/812/2-77a.jpg 554/812/2-77b.jpg 558/812/2-77c.jpg 562/812/2-72b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Čerstvé ryby téměř bez tuku? Ochutnejte klasiku českých vod!

23.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by se tu ryby nejedly vůbec. Právě naopak, české sladkovodní ryby můžete mít navíc čerstvé a za dobrou cenu.

Sladká bábovka: Tvarohová, s ovocem i drobenkou

21.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Milované bábovky mohou být překvapivě svěží díky ovoci a citronové kůře. Ředitelka Gourmet Academy, pražské školy vaření, Martina Muldoon už má receptů pořádnou sbírku a vozí si na ně z USA zajímavé formy. Naučte se jeden ze tří receptů, které si oblíbila celá její rodina!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Kteří muži vám budou nevěrní? Nejvíc podvádějí Střelci, Vodnáři a Blíženci! Kteří muži vám budou nevěrní? Nejvíc podvádějí Střelci, Vodnáři a Blíženci!
5 důvodů, proč vaše břicho nemizí, i když chodíte cvičit 5 důvodů, proč vaše břicho nemizí, i když chodíte cvičit
Fotogalerie Tatiany Vilhelmové: Jak to, že vypadá pořád stejně? Fotogalerie Tatiany Vilhelmové: Jak to, že vypadá pořád stejně?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web