456/562/4-028.jpg

Jahodové štěstí

20.07.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Jakmile začne sklizeň českých jahod, s jistotou víme, že léto je už v plném proudu. V redakci na tento okamžik dlouho čekáme a oslavíme ho, jak jinak, než dezerty provoněnými vanilkou a zjemněnými jogurtem a mascarpone.

Jahodová šarlota

mísa o průměru 24 cm, příprava: 25 minut + chlazení

* asi 16 cukrářských piškotů
* 500 g jahod
* 200 g mascarpone
* 100 g moučkového cukru
* 1 vanilkový lusk
* 0,5 pomeranče
* 250 g plnotučného tvarohu
* 200 ml smetany ke šlehání
* máta na ozdobu

Boky dezertní mísy vyložte piškoty, které jste podle potřeby zkrátili, „odřezky“ vyložte dno. Jahody nakrájejte na kousky.

Mascarpone smíchejte s moučkovým cukrem (1 lžíci si odložte), semínky z vanilkového lusku, trochou pomerančové kůry a šťávy a tvarohem. Smetanu dotuha vyšlehejte s odloženou lžící moučkového cukru a vmíchejte do tvarohové směsi. Polovinu krému rozprostřete na piškoty, posypte polovinou jahod a naneste zbytek krému. Nechte asi hodinu chladit. Podávejte ozdobené zbytkem jahod (aby mezitím neoschly, promíchejte je s trochou pomerančové šťávy) a mátou.


Vanilková panna cotta s omáčkou

4–6 porcí, příprava: 35 minut + chlazení

* 4 plátky želatiny
* 350 ml smetany ke šlehání
* 80 g krupicového cukru
* 125 g mascarpone
* 1 vanilkový lusk
* 400 g jahod + na ozdobu
* 2 lžíce citronové šťávy
* 50 ml třešňového sirupu
* bazalka či meduňka na ozdobu

Plátky želatiny dejte nabobtnat do misky studené vody. Smetanu pozvolna zahřívejte s cukrem, vyškrábnutými vanilkovými semínky i luskem, stačí na 40 °C. Vyjměte lusk a vmíchejte měkkou a vyždímanou želatinu.

Mascarpone promíchejte s asi 1 smetany dohladka, pak vmíchejte do zbytku smetany. Rozdělte do misek, podle jejich velikosti množství vystačí na 4–6 porcí. Nechte tuhnout 3–4 hodiny v ledničce. Jahody, citronovou šťávu a třešňový sirup rozmixujte a podle potřeby dochuťte. Omáčku dejte vychladit nebo naopak podávejte horkou. Rozdělte na ztuhlou panna cottu a ozdobte jahodami a bylinkami.

Náš TIP: Místo jahod použijte jakékoli jiné ovoce, skvělá je omáčka z červeného rybízu, v pozdním létě i z ostružin nebo švestek.


Koláčky se šlehačkou a jahodami

10–12 kusů, příprava: 40 minut

* 225 g hladké špaldové mouky + na podsypání
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 lžička cukru
* 0,5 lžičky soli
* 50 g měkkého másla
* 150 g bílého jogurtu

NÁPLŇ

* 250 g jahod
* 1 lžíce moučkového cukru
* 20 ml pomerančového likéru
* 150 g smetany ke šlehání

Troubu zapněte na 200 °C. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, cukrem a solí. Zapracujte měkké máslo, když vznikne drobenka, zadělejte s jogurtem do hladkého těsta. Správné hotové těsto jde snadno hníst, podle potřeby proto přidejte trošku jogurtu nebo mouky. Na pomoučněné podložce ho rozválejte na plát silný zhruba 2 cm a vykrájejte z něj koláčky o průměru 5–6 cm. Urovnejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Mezitím očistěte jahody, nakrájejte podle velikosti na poloviny až čtvrtiny a promíchejte je s moučkovým cukrem a likérem. Nechte odležet. Vychladlé koláčky prořízněte a podávejte naplněné vyšlehanou smetanou a marinovanými jahodami.


Rustikální koláč s krémem

1 koláč, příprava: 60 minut + vaření krému

* 150 g hladké mouky
* kůra z 0,5 citronu
* 60 g krupicového cukru
* 100 g studeného másla

KARAMELOVÝ KRÉM

* 1 plechovka (asi 400 ml)
* kondenzovaného mléka
* 150 ml smetany ke šlehání
* 200 g jahod

Začněte krémem. Plechovku kondenzovaného mléka ponořte do hrnce s vodou a na mírném plameni vařte asi 2,5 hodiny. Podle potřeby dolévejte vodu, plechovka musí být vždy celá ponořená. Pak nechte úplně vychladnout.

Mezitím mouku smíchejte s kůrou a cukrem a zapracujte na kostky nakrájené studené máslo. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte 30 minut odpočinout v ledničce. Šlehačku vyšlehejte dotuha a dejte vychladit. Troubu zapněte na 180 °C. Mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte těsto na kruhový plát o průměru asi 25 cm. Horní arch sejměte a pečte 20 minut dozlatova. Vyjměte a nechte vychladnout. Potřete zkaramelizovaným kondenzovaným mlékem, vyšlehanou šlehačkou a poklaďte nakrájenými jahodami.


Pečený jahodový kompot

pekáč o rozměrech asi 25 x 25 cm, příprava: 80 minut

* 1 kg jahod
* 400 g rebarbory
* 2 lžíce vanilkového cukru
* šťáva z 1 citronu
* 4 cl limoncella podle chuti sladké koření (vanilka, kardamom, hřebíček, badyán…)
* 4 bílky
* 1 špetka soli
* 200 g krupicového cukru
* moučkový cukr na posypání

Troubu zapněte na 160 °C. Jahody a rebarboru nakrájejte na kousky. Smíchejte s vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a limoncellem a přendejte do pekáče. Přidejte koření a pečte asi 30 minut doměkka. V průběhu 2–3x promíchejte. Mezitím bílky vyšlehejte se špetkou soli do sněhu. Postupně zašlehávejte cukr, až vznikne hladký lesklý sníh, který se táhne za metlami. Vyjměte plech z trouby a pomocí dvou lžic na pečené ovoce tvořte „noky“ z hotového sněhu. Vložte ještě asi na 25 minut do trouby. Když začne povrch růžovět, troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte v troubě zchladnout. Podávejte poprášené moučkovým cukrem.

Náš TIP: Jahody a rebarbora se úžasně doplňují. Můžete z nich připravit crumble nebo zavařeninu.


Nepečený cheesecake s jahodami

forma o o 26 cm, příprava: 40 minut + chlazení

* 200 g zázvorových sušenek
* 100 g rozpuštěného másla
* 8 plátků želatiny
* 400 g plnotučného tvarohu
* 400 g cream cheese
* kůra a šťáva z 0,5 citronu
* 80 g krupicového cukru
* 2 vanilkové cukry
* 250 ml smetany ke šlehání
* 600 g jahod

Dno dortové formy pokryjte pečicím papírem, ráfek obalte alobalem nebo potravinářskou fólií. Sušenky rozmixujte (nebo nadrťte paličkou na maso) najemno a smíchejte s rozpuštěným máslem. Udusejte je na dno dortové formy a dejte do ledničky. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Tvaroh smíchejte s cream cheese, citronovou šťávou a jemně nastrouhanou kůrou a oběma druhy cukru. Asi 3 lžíce této směsi zahřejte v hrnci a rozmíchejte v ní vyždímanou želatinu. Přimíchejte do zbytku směsi. Nakonec vmíchejte dotuha vyšlehanou smetanu. Nalijte do formy na sušenky, uhlaďte a dejte asi na 3 hodiny chladit. Podávejte ozdobené jahodami, případně i bylinkami.


Jahodový mražený jogurt

6 porcí, příprava: 15 minut + mražení

* 250 g jahod
* 400 g řeckého jogurtu
* 2 lžíce medu
* semínka z 0,5 vanilkového lusku
* 2 lžíce citronové šťávy
* 150 ml smetany ke šlehání
* 1 lžíce moučkového cukru

Jahody očistěte a nakrájejte na malé kousky. Jogurt smíchejte s medem, vanilkovými semínky (prázdný lusk dejte třeba do cukřenky, krásně cukr ovoní) a citronovou šťávou. Šlehačku dotuha vyšlehejte se lžící cukru a přimíchejte k jogurtu. Pak promiste s jahodami a rozdělte do formiček na nanuky. Po asi 4 hodinách mrazení by měly být nanuky hotové.


Co jste možná nevěděli o jahodách

* Během tenisového turnaje ve Wimbledonu se spotřebuje přibližně 23 tun jahod a 90 hektolitrů pravé šlehačky.
* Proslulou jahodovou zmrzlinu provensálského střihu získáte, když 2–3 minuty povaříte jahody s pískovým cukrem a pomerančovou šťávou, necháte vychladnout a následně při střídavém pobytu v mrazáku postupně přimícháváte creme fraîche.
* Také se rádi noříte do podmanivé vůně čerstvých jahod? Pokud je máte ze spolehlivého zdroje, neoplachujte ovoce, jen ho na chvíli ponořte do studené vody a opatrně osušte. Lépe si udrží původní aroma.
* Nejsilnější vůni a chuť mají lesní jahody, to je jednoduché. Pokud však nejste dobrými znalci šlechtěných odrůd, dejte přednost raději menším plodům před velkými.
* Jablka vám doma dozrají, jahody nikoli. Při nákupu pečlivě vybírejte, abyste si odnesli ovoce sytě červené, bez zelených a žlutých míst.

Fotogalerie

433/562/4-029a.jpg 437/562/4-029b.jpg 441/562/4-030a.jpg 445/562/4-030b.jpg 449/562/4-031.jpg 453/562/4-032.jpg 457/562/4-028.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

6 tipů, jak připravit originální Pho

25.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Oblíbený vietnamský vývar s plochými rýžovými nudlemi, které mají stejný název jako polévka. Takže pokud uvidíte další alternativy vietnamských polévek, jejichž název obsahuje Pho, znamená to, že se můžete těšit na tyto rýžové nudle. Vietnamská kuchyně září krásnou zelenou barvou díky koriandru a jiným bylinkám, které k ní neodmyslitelně patří.

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy? Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web