Jakmile začne sklizeň českých jahod, s jistotou víme, že léto je už v plném proudu. V redakci na tento okamžik dlouho čekáme a oslavíme ho, jak jinak, než dezerty provoněnými vanilkou a zjemněnými jogurtem a mascarpone.
Jahodová šarlota
mísa o průměru 24 cm, příprava: 25 minut + chlazení
* asi 16 cukrářských piškotů
* 500 g jahod
* 200 g mascarpone
* 100 g moučkového cukru
* 1 vanilkový lusk
* 0,5 pomeranče
* 250 g plnotučného tvarohu
* 200 ml smetany ke šlehání
* máta na ozdobu
Boky dezertní mísy vyložte piškoty, které jste podle potřeby zkrátili, „odřezky“ vyložte dno. Jahody nakrájejte na kousky.
Mascarpone smíchejte s moučkovým cukrem (1 lžíci si odložte), semínky z vanilkového lusku, trochou pomerančové kůry a šťávy a tvarohem. Smetanu dotuha vyšlehejte s odloženou lžící moučkového cukru a vmíchejte do tvarohové směsi. Polovinu krému rozprostřete na piškoty, posypte polovinou jahod a naneste zbytek krému. Nechte asi hodinu chladit. Podávejte ozdobené zbytkem jahod (aby mezitím neoschly, promíchejte je s trochou pomerančové šťávy) a mátou.
Vanilková panna cotta s omáčkou
4–6 porcí, příprava: 35 minut + chlazení
* 4 plátky želatiny
* 350 ml smetany ke šlehání
* 80 g krupicového cukru
* 125 g mascarpone
* 1 vanilkový lusk
* 400 g jahod + na ozdobu
* 2 lžíce citronové šťávy
* 50 ml třešňového sirupu
* bazalka či meduňka na ozdobu
Plátky želatiny dejte nabobtnat do misky studené vody. Smetanu pozvolna zahřívejte s cukrem, vyškrábnutými vanilkovými semínky i luskem, stačí na 40 °C. Vyjměte lusk a vmíchejte měkkou a vyždímanou želatinu.
Mascarpone promíchejte s asi 1 smetany dohladka, pak vmíchejte do zbytku smetany. Rozdělte do misek, podle jejich velikosti množství vystačí na 4–6 porcí. Nechte tuhnout 3–4 hodiny v ledničce. Jahody, citronovou šťávu a třešňový sirup rozmixujte a podle potřeby dochuťte. Omáčku dejte vychladit nebo naopak podávejte horkou. Rozdělte na ztuhlou panna cottu a ozdobte jahodami a bylinkami.
Náš TIP: Místo jahod použijte jakékoli jiné ovoce, skvělá je omáčka z červeného rybízu, v pozdním létě i z ostružin nebo švestek.
Koláčky se šlehačkou a jahodami
10–12 kusů, příprava: 40 minut
* 225 g hladké špaldové mouky + na podsypání
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 lžička cukru
* 0,5 lžičky soli
* 50 g měkkého másla
* 150 g bílého jogurtu
NÁPLŇ
* 250 g jahod
* 1 lžíce moučkového cukru
* 20 ml pomerančového likéru
* 150 g smetany ke šlehání
Troubu zapněte na 200 °C. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, cukrem a solí. Zapracujte měkké máslo, když vznikne drobenka, zadělejte s jogurtem do hladkého těsta. Správné hotové těsto jde snadno hníst, podle potřeby proto přidejte trošku jogurtu nebo mouky. Na pomoučněné podložce ho rozválejte na plát silný zhruba 2 cm a vykrájejte z něj koláčky o průměru 5–6 cm. Urovnejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Mezitím očistěte jahody, nakrájejte podle velikosti na poloviny až čtvrtiny a promíchejte je s moučkovým cukrem a likérem. Nechte odležet. Vychladlé koláčky prořízněte a podávejte naplněné vyšlehanou smetanou a marinovanými jahodami.
Rustikální koláč s krémem
1 koláč, příprava: 60 minut + vaření krému
* 150 g hladké mouky
* kůra z 0,5 citronu
* 60 g krupicového cukru
* 100 g studeného másla
KARAMELOVÝ KRÉM
* 1 plechovka (asi 400 ml)
* kondenzovaného mléka
* 150 ml smetany ke šlehání
* 200 g jahod
Začněte krémem. Plechovku kondenzovaného mléka ponořte do hrnce s vodou a na mírném plameni vařte asi 2,5 hodiny. Podle potřeby dolévejte vodu, plechovka musí být vždy celá ponořená. Pak nechte úplně vychladnout.
Mezitím mouku smíchejte s kůrou a cukrem a zapracujte na kostky nakrájené studené máslo. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte 30 minut odpočinout v ledničce. Šlehačku vyšlehejte dotuha a dejte vychladit. Troubu zapněte na 180 °C. Mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte těsto na kruhový plát o průměru asi 25 cm. Horní arch sejměte a pečte 20 minut dozlatova. Vyjměte a nechte vychladnout. Potřete zkaramelizovaným kondenzovaným mlékem, vyšlehanou šlehačkou a poklaďte nakrájenými jahodami.
Pečený jahodový kompot
pekáč o rozměrech asi 25 x 25 cm, příprava: 80 minut
* 1 kg jahod
* 400 g rebarbory
* 2 lžíce vanilkového cukru
* šťáva z 1 citronu
* 4 cl limoncella podle chuti sladké koření (vanilka, kardamom, hřebíček, badyán…)
* 4 bílky
* 1 špetka soli
* 200 g krupicového cukru
* moučkový cukr na posypání
Troubu zapněte na 160 °C. Jahody a rebarboru nakrájejte na kousky. Smíchejte s vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a limoncellem a přendejte do pekáče. Přidejte koření a pečte asi 30 minut doměkka. V průběhu 2–3x promíchejte. Mezitím bílky vyšlehejte se špetkou soli do sněhu. Postupně zašlehávejte cukr, až vznikne hladký lesklý sníh, který se táhne za metlami. Vyjměte plech z trouby a pomocí dvou lžic na pečené ovoce tvořte „noky“ z hotového sněhu. Vložte ještě asi na 25 minut do trouby. Když začne povrch růžovět, troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte v troubě zchladnout. Podávejte poprášené moučkovým cukrem.
Náš TIP: Jahody a rebarbora se úžasně doplňují. Můžete z nich připravit crumble nebo zavařeninu.
Nepečený cheesecake s jahodami
forma o o 26 cm, příprava: 40 minut + chlazení
* 200 g zázvorových sušenek
* 100 g rozpuštěného másla
* 8 plátků želatiny
* 400 g plnotučného tvarohu
* 400 g cream cheese
* kůra a šťáva z 0,5 citronu
* 80 g krupicového cukru
* 2 vanilkové cukry
* 250 ml smetany ke šlehání
* 600 g jahod
Dno dortové formy pokryjte pečicím papírem, ráfek obalte alobalem nebo potravinářskou fólií. Sušenky rozmixujte (nebo nadrťte paličkou na maso) najemno a smíchejte s rozpuštěným máslem. Udusejte je na dno dortové formy a dejte do ledničky. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Tvaroh smíchejte s cream cheese, citronovou šťávou a jemně nastrouhanou kůrou a oběma druhy cukru. Asi 3 lžíce této směsi zahřejte v hrnci a rozmíchejte v ní vyždímanou želatinu. Přimíchejte do zbytku směsi. Nakonec vmíchejte dotuha vyšlehanou smetanu. Nalijte do formy na sušenky, uhlaďte a dejte asi na 3 hodiny chladit. Podávejte ozdobené jahodami, případně i bylinkami.
Jahodový mražený jogurt
6 porcí, příprava: 15 minut + mražení
* 250 g jahod
* 400 g řeckého jogurtu
* 2 lžíce medu
* semínka z 0,5 vanilkového lusku
* 2 lžíce citronové šťávy
* 150 ml smetany ke šlehání
* 1 lžíce moučkového cukru
Jahody očistěte a nakrájejte na malé kousky. Jogurt smíchejte s medem, vanilkovými semínky (prázdný lusk dejte třeba do cukřenky, krásně cukr ovoní) a citronovou šťávou. Šlehačku dotuha vyšlehejte se lžící cukru a přimíchejte k jogurtu. Pak promiste s jahodami a rozdělte do formiček na nanuky. Po asi 4 hodinách mrazení by měly být nanuky hotové.
Co jste možná nevěděli o jahodách
* Během tenisového turnaje ve Wimbledonu se spotřebuje přibližně 23 tun jahod a 90 hektolitrů pravé šlehačky.
* Proslulou jahodovou zmrzlinu provensálského střihu získáte, když 2–3 minuty povaříte jahody s pískovým cukrem a pomerančovou šťávou, necháte vychladnout a následně při střídavém pobytu v mrazáku postupně přimícháváte creme fraîche.
* Také se rádi noříte do podmanivé vůně čerstvých jahod? Pokud je máte ze spolehlivého zdroje, neoplachujte ovoce, jen ho na chvíli ponořte do studené vody a opatrně osušte. Lépe si udrží původní aroma.
* Nejsilnější vůni a chuť mají lesní jahody, to je jednoduché. Pokud však nejste dobrými znalci šlechtěných odrůd, dejte přednost raději menším plodům před velkými.
* Jablka vám doma dozrají, jahody nikoli. Při nákupu pečlivě vybírejte, abyste si odnesli ovoce sytě červené, bez zelených a žlutých míst.