608/845/1-applepie.jpg

Jablkový koláč

05.09.2011 | F.O.O.D. | Gourmet

Najdete ho snad ve všech evropských kuchyních. Může být z křehkého, třeného i kynutého těsta, s tvarohem, jemným krémem či pyré z jablek. Může být domácký i elegantní, vždy ale bude skvělý. Tady je reprezentant, který voní jablky i tradicí.

Můžete listovat kterýmikoli kuchařskými knihami světa, a téměř vždy v nich najdete nějaký ten jablkový koláč. Podívejme se na několik nejznámějších. Mnoho podob, jedna chuť V Americe jim říkají páje a mají charakteristickou podobu: hluboký kulatý korpus, plný na plátky nakrájených cukrovaných jablek se skořicí, přikrývá buď poklička z těsta, ozdobně spojená v okrajích se spodní částí a opatřená otvorem pro unikání páry a ozdůbkami ze zbylého těsta, nebo je svrchní partie tvořena ozdobnou mřížkou. Apple pie se takřka vždy podává ještě s doprovodem smetany, šlehačky, vanilkového krému nebo vanilkové zmrzliny.

Mřížka zdobí, a to dokonce už na zátiších holandských mistrů z 16. století, i tamní jablkové koláče zvané appeltaart či appelgebak. V náplni vždy musí být přítomna skořice (s jablky tvoří jedno z ideálních chuťových spojení) a citronová šťáva (ta obecně zabraňuje hnědnutí dužniny a stará se samozřejmě i o svěží chuťovou notu). Velkou kapitolu světové jablkové koláčové kuchařky pochopitelně napsali i Francouzi.

Obrácený koláč se zkaramelizovanými jablky je znám jako Tarte Tatin a jeho příprava, kdy je napřed ovoce podušeno s cukrem v mělké formě se dvěma uchy, pak zakryto těstem, dopečeno v troubě a vyklopeno, takže se zkaramelizované kusy ovoce stanou vrchní stranou, se stal kosmopolitním miláčkem a vzorem pro nejrůznější typy náplní, tudíž teď už „tatin“, jehož název se stal druhovým pojmem, zobecňujícím způsob přípravy, najdeme třeba i hruškový či slaný, například s rajčaty a sýrem. Ke sladké verzi si ani Francouzi nenechají ujít doplněk v podobě smetany, často i zakysané.

Jiným učebnicovým výdobytkem francouzské cukrařiny, replikovaným v bezpočtu podob, je Tarte aux pommes. Učebnicovým pro jednoduchost, velící použití pouze tří ingrediencí na křehounké těsto a pouze dvou na náplň, která se tak stává skutečnou oslavou šťavnatosti a dokonalé vyváženosti sladké a jemně navinulé chuti jablek. A učebnicovým i pro šarm, jaký z tohoto superjednoduchého koláče dýchá se stejnou intenzitou jako vůně jablek. Z těchto důvodů jsme francouzský jablkový koláč zvolili za reprezentanta této rubriky.

Svébytnou přípravu jablkového koláče předvádějí i seveřané, konkrétně Švédové. I ta je natolik výrazná a přitom snadná, že se už před desetiletími dostala v opisech mezi české hospodyně – vždyť kdo by neznal švédský sypaný koláč? A název nelže: na náplň ze strouhaných nebo na plátky nakrájených jablek je prostě nasypána suchá směs z dalších přísad, zakape se máslem a vše je pak rychle upečeno. Přísady je možné i vrstvit.

Také oblast střední Evropy má svá dezertní jablečná esa. Nepochybně nejznámějším kouskem se stal jablkový štrúdl, v klasické podobě z pracného taženého těsta. Za pověstným elegánem z vídeňských a pražských kaváren a stálým hostem nedělních obědů nezůstávají pozadu ani lidové recepty, byť jsou podstatně bytelnější (a obvykle také snazší). Takzvaná natřásanka či rozcuchaná nevěsta z oblasti Českého ráje odvážně kombinuje brambory a jablka, aby je nechala vyznít v nečekaně lahodném a křehkém duetu.

Fotogalerie

609/845/1-applepie.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Nedělní snídaně do postele: Belgické vafle, koblihy a sladké palačinky

26.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Jen máloco voní tak vábivě jako nedělní snídaně, kterou vám zrovna někdo chystá do postele. Navíc za předpokladu, že ji připravuje z božské kombinace přepuštěného másla s cukrem a navrch ozdobí ovocem, čokoládou a šlehačkou.

Originální dezerty nejen z formy: Upečte hrad, růži nebo pandu

25.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Pečení dortů, koláčů, sušenek a bábovek vás bude bavit o to víc, když sladké získá neobvyklý tvar! Zejména pak děti ocení dezerty ve tvaru hradu, mini báboviček nebo medvídka. Pořiďte si jednu z originálních forem nebo některé z vykrajovátek na pečení podle našeho výběru.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web