223/772/2-12.jpg

Jablečný koláč

26.11.2012 | Jitka Rákosníková | Gourmet

Podzim znamená jablka a mít bohatou úrodu jablek znamená, že se budou péct koláče. Naše i světová kuchyně jich znají mnoho – přinášíme báječnou verzi z křehkého těsta. A jablek, samozřejmě.

V oblasti pečení jablkových dezertů se meze nekladou. Koláče na plech, kynuté koláče s jablečným pyré, štrúdly a řezy, výčet je nekonečný. Do sbírky přidáváme luxusní křehký koláč se šťavnatou náplní, za jaký by se nemusela stydět ani nejelegantnější vídeňská cukrárna.

A z poloviční dávky těsta si můžete připravit i rychlé jablečné taštičky. Do náplně z 1/2 kg jablek přihoďte pár rozinek, těsto rozválejte na 4mm výšku, vykrájejte kolečka o průměru asi 11 cm, na papírem vyloženém plechu kolečka naplňte, překlopte, okraje dobře přitiskněte, taštičky potřete žloutkem rozšlehaným ve vodě a pečte na střední příčce trouby při 200°C asi 15 minut. Z poloviční dávky těsta a náplně získáte asi 15 taštiček.


Jablečný koláč

Příprava bude trvat asi 1 hodinu a 50 minut (včetně chlazení).

Na 8–12 řezů:

TĚSTO:
300 g hladké mouky
100 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
150 g změklého másla
1 středně velké vejce
nastrouhaná kůra z 1 citronu, nejlépe v biokvalitě

NÁPLŇ:
1,5 kg navinulých jablek
50 g másla
1 vanilkový cukr
2 lžíce pískového nebo jemného krupicového cukru
4 lžíce nejlépe calvadosu či jiné jablečné pálenky nebo šťávy

POLEVA:
50 g moučkového cukru
1 lžíce vlažné vody
1 lžíce citronové šťávy + šlehačka nebo zakysaná smetana k podávání

Postup:

1. Mouku, oba cukry, máslo, vejce a nastrouhanou kůru dejte do nádoby robota. Prohněťte v robotu, pak rukama těsto vytvarujte jako kouli a zabalte do fólie. Nechte asi 1 hodinu v chladu.

2. Na náplň oloupejte jablka, rozkrájejte je na čtvrtky, odstraňte jaderníky a nakrájejte je na menší kostičky. Na rozehřátém másle v hrnci rozpusťte oba cukry, přidejte jablka, pálenku nebo šťávu a za promíchávání 5 až 7 minut povařte. Nechte vychladnout.

3. Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě třetiny těsta vyválejte na fresh fólii na placku o průměru asi 30 cm, zabalte ji do ní a dejte do chladu. Otevírací koláčovou formu o průměru 26 cm vyložte po dně i stěnách pečicím papírem. Pomocí fólie vyložte těstem, dno propíchejte vidličkou.

4. Naplňte jablky, přikryjte plackou ze zbylého těsta, spojte v okrajích, propíchejte vidličkou a pečte na nejnižší příčce trouby 45 až 50 minut. Po vychladnutí potřete polevou umíchanou z uvedených přísad.

Tip: Kvalitní řepný cukr s jemnými krystalky se hodí jak do těsta, tak na přípravu krémů a polev. Běžně, 1 kg za 30 Kč.


Foto: Julia Hoersch a Profimedia.cz
Produkce: Kerstin Görn
Food styling: Hermann Rottmann
Dekor styling: Michaela Suchy

Fotogalerie

207/772/2-13a.jpg 211/772/2-13b.jpg 215/772/2-13c.jpg 219/772/2-13d.jpg 225/772/2-12.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Co dominuje na vánočním stole ve Francii?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Francouzi na svém vánočním stole milují pečenou krůtu nebo krocana s nádivkou, nejčastěji kaštanovou. Kaštany a pečené maso jsou jejich tradiční pokrmy na vánočím stole. Jako dezert volí vánoční poleno neboli piškotovou roládou s máslovým krémem, která je nazdobená tak, že vypadá jako větve.

Španělé o Vánocích milují ryby, šunku a sýry

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Španělé jsou známí tím, že na jejich stole najdeme několik druhů pokrmů. Ani o Vánocích nedělají výjimky, kdy jejich stůl zdobí různé druhy tapas se sýry, zeleninou a uzeninami. Hlavní chod se skládá z malých úhořů, královských krevet nebo pečené ryby s chřestem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web