381/651/4-034.jpg

Jablečná infuze

19.10.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Ta nejchutnější a nejvoňavější jablka sklízíme až s pravým podzimem. Upečte z nich koláče, které spolehlivě zažehnají splín a rozradostní první studené deštivé dny.

Kořeněný jablečný koláč

forma o průměru 22 cm, příprava: 95 minut

* 900 g jablek
* 100 g másla
* 30 g moučkového cukru
* 2 pevná jablka
* citronová šťáva
* 100 g celozrnné hladké mouky
* 70 g jemných ovesných vloček
* 40 g nasekaných ořechů
* 0,5 lžičky prášku do pečiva
* 0,5 lžičky jedlé sody
* sůl
* 200 g třtinového cukru + 1 lžíce mletá skořice
* zázvor
* muškátový oříšek a hřebíček
* 1 velké vejce
* 60 ml slunečnicového oleje

Jablka nakrájejte na tenké plátky. Nechte zkaramelizovat se 2 lžícemi másla a moučkovým cukrem. Duste, dokud se nerozvaří na pyré. Troubu zapněte na 160 °C a máslem vymažte dortovou formu. Pevná jablka nakrájejte na tenké měsíčky. Zakápněte citronem a trochou vody. Prosejte mouku s vločkami, ořechy, práškem do pečiva, sodou, solí, cukrem a kořením. Uprostřed udělejte důlek, přidejte vejce, olej a pyré a zadělejte těsto. To nalijte do formy. Pečte asi 30 minut, dokud není střed na povrchu pevný. Na koláč narovnejte jablka, poklaďte šupinkami ze zbylého másla, posypte cukrem a pečte 30–35 minut dozlatova.


Jablečnomandlový koláč

plech 40 x 25 cm, příprava: 120 minut + chlazení

* 200 g hladké mouky + na podsypání
* 1 lžíce rozdrcených mandlových sušenek Amaretti
* 1 lžička soli
* 125 g másla

NÁPLŇ:

* 5 velkých jablek
* 50 g másla
* sůl
* 3 lžíce meruňkové marmelády
* 1 lžíce mandlového likéru

Mouku, nadrcené sušenky a sůl prosejte na pracovní plochu. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku. Postupně přidejte 5–6 lžic studené vody a zadělejte tuhé těsto. Zabalte do fólie a nechte 30 minut v lednici. Plochu lehce poprašte moukou a těsto rozválejte na obdélník. Přeložte jako dopis na třetiny, otočte o 90° a rozválejte na původní obdélník. Opět složte na třetiny a dejte na 20 minut do lednice. Dvakrát opakujte. Dejte chladit (klidně přes noc). Těsto nechte chvíli odležet v teple a rozválejte. Vložte ještě na hodinu do lednice. Troubu zapněte na 190 °C. Jablka rozpulte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky, které urovnáte na těsto. Kraje ohněte přes jablka. Ta poklaďte šupinkami másla a mírně osolte. Pečte asi 40 minut dozlatova. Meruňkovou marmeládu smíchejte s 2 lžícemi vody, likérem a zahřejte. Vařte do mírného zhoustnutí. Hotový koláč potřete glazurou a můžete podávat se zmrzlinou.


Čokoládový koláč s jablky

forma o průměru 26 cm, příprava: 70 minut

* 4 sladká jablka
* 100 g másla + na formu
* 100 g hořké čokolády
* 3 velká vejce
* 100 g třtinového cukru + na formu
* 100 g mletých lískových oříšků
* 50 g sekaných piniových oříšků
* 2 lžíce brandy nebo koňaku
* skořicová zmrzlina k podávání

Troubu zapněte na 180 °C. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a rozčtvrťte. Máslo a čokoládu rozpusťte a promíchejte, nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Žloutky vyšlehejte s cukrem do vysoké pěny. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do žloutkové pěny vmíchejte lískové a piniové oříšky a čokoládovou hmotu, brandy, nakonec opatrně vmiste i sníh. Formu vymažte máslem a vysypte cukrem. Nalijte do ní těsto a do něj řezem dolů zatlačte jablka. Pečte asi 35 minut. Podávejte se skořicovou zmrzlinou.

Náš TIP: Čokolády není nikdy dost. Do těsta můžete přisypat trochu čokoládových pecek nebo nahrubo nasekané čokoládové kousky.


Jablka v cidru

6–8 porcí, příprava: 75 minut

* 50 g másla
* 50 g krupicového cukru
* 70 g hrubé mouky
* 6 sladkých sucharů (nebo tvrdá vánočka, briošky)
* kůra ze 2 citronů
* moučkový cukr k podávání

OVOCE:

* 1 kg drobných kyselejších jablek
* 700 ml cidru
* 100 g krupicového cukru
* 400 g červeného ovoce (mražené červené plody nebo třeba blumy a švestky)
* 200 ml sladkého červeného vína

Jablka překrojte na poloviny a zbavte jádřinců. Zalijte v hrnci cidrem a přisypte cukr. Přiveďte k varu, plamen stáhněte na minimum a za občasného promíchání duste asi 10 minut doměkka. Červené ovoce stejným způsobem svařte s vínem, podle potřeby doslaďte. Z másla, cukru a mouky vypracujte drobenku. V té obalte nalámané suchary nebo tvrdé sladké pečivo. Červené ovoce naskládejte do formy, na ně urovnejte jablka, rozložte suchary a nasypte zbytek drobenky. Pečte asi 30 minut dozlatova. Posypejte citronovou kůrou a cukrem.


Nottinghamský jablečný pudink

4 porce, příprava: 95 minut

* 200 g hladké mouky
* sůl
* 2 velká vejce
* 110 ml plnotučného mléka
* 50 g měkkého másla + na formu
* 50 g třtinového cukru
* muškátový oříšek a skořice
* 4 kyselejší jablka
* moučkový cukr k podávání

Mouku prosejte se solí. 110 ml vlažné vody prošlehejte s vejci a mlékem. Přidejte mouku a míchejte dohladka. Nechte aspoň 30 minut odležet v lednici. Troubu zapněte na 200 °C a formu hlubokou asi 5 cm vymažte máslem. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a přidejte i špetku mletého muškátového oříšku a skořice. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a narovnejte do formy. Naplňte je máslovou směsí, navrch na otvor můžete nasypat na kousky nakrájené další jablko, oříšky nebo ořechovou drobenku. Těsto vyndejte z lednice a pořádně promíchejte. Nalijte jej kolem jablek a pečte 45–50 minut dozlatova. Podávejte posypané moučkovým cukrem.

Náš TIP: Tento staroanglický recept je adeptem na životní lásku po prvním soustu, zvláště když k němu přidáte zakysanou smetanu, kopeček smetanové zmrzliny nebo i vanilkový pudink, jaký známe z české kuchyně.


Obrácené žitné koláčky

6–8 koláčků, příprava: 95 minut + chlazení

* 70 g hladké žitné mouky
* 100 g hladké pšeničné mouky
* sůl
* 125 g másla
* 1 lžička jablečného octa

NÁPLŇ:

* 5–6 pevných jablek
* 6 lžic másla
* 170 ml javorového sirupu
* 1 lžíce citronové šťávy

Obě mouky prosejte se špetkou soli a vypracujte drobenku. Ocet smíchejte s 50 ml studené vody a zapracujte do mouky. Těsto zabalte do fólie a uložte aspoň na hodinu do lednice. Potom ho rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na obdélník velký asi 20 x 30 cm. Přeložte na třetiny a rozválejte zpět, takto opakujte ještě 2krát, pak uložte na dalších 30 minut do lednice. Oloupaná jablka nakrájejte na kolečka. V pánvi zalijte máslo javorovým sirupem a citronovou šťávou. Zahřívejte, až směs začne probublávat. Stáhněte z plotny a vložte jablka. Duste asi 10 minut, občas lžící karamel přes ovoce přelijte. Nepřipalte! Těsto po vyndání z lednice nechte 5 minut odležet. Troubu zapněte na 190 °C. Rozdělte (podle velikosti formiček) na 6–8 částí a rozválejte na 3 mm silná kolečka. Zkaramelizovaná jablka urovnejte do formiček. Přikryjte je těstem, to na krajích umačkejte a povrch několikrát propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára. Pečte 30 minut dozlatova. Po vyndání nechte asi 5 minut chladnout, aby karamel mírně ztuhl, ale úplně neztvrdl. Obraťte na talíř a podávejte nejlépe teplé.


Skořicový třený koláč

forma o průměru 26 cm, příprava: 75 minut

* 4 velká sladká jablka
* 1 lžička skořice
* 2 lžíce bramborového škrobu
* 50 g másla

TĚSTO:

* 85 g měkkého másla
* 85 g krupicového cukru
* 2 menší vejce
* 200 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 100 ml mléka

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu, jinak se těsto srazí. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte vejce. Až zcela zapracujete jedno, můžete zašlehat druhé. Vmiste mouku prosátou s práškem do pečiva a promíchejte s vlažným mlékem. Troubu zapněte na 180 °C a okraj formy vyložte pruhem pečicího papíru. Do formy nalijte těsto. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky, ty potom promíchejte se skořicí a škrobem, případně pudinkem. Urovnejte je na povrchu koláče, nejsilnější vrstva přijde doprostřed, kde se nejvíc propadnou do těsta – klidně je trochu zamáčkněte. Pečte asi 40 minut dozlatova, 10 minut před koncem pečení povrch poklaďte plátky másla, aby koláč ještě zvláčněl.

Náš TIP: Milujete vanilku? Potom do těsta přidejte trochu vanilkového extraktu a jablka místo se škrobem promíchejte s vanilkovým pudinkem.


Co ještě do receptáře

* JABLKA na koláč mohou být výrazně sladká nebo mírně kyselejší, záleží na osobní preferenci, neměla by však být příliš moučnatá a přezrálá.
* SKOŘICE je ve spojení s jablky považována za ideál, objevuje se už v nejstarších receptech.
* MUŠKÁTOVÝ OŘECH dávkujte velmi opatrně podobně jako hřebíček. Muškátový ořech dodává pikantnost za cenu štiplavosti, hřebíček vůni za cenu hořkosti.
* LIKÉR mandlový, z vlašských ořechů, višňový, ale také vanilkový a karamelový příjemně zvýrazní chuť.

Fotogalerie

358/651/4-030.jpg 362/651/4-031a.jpg 366/651/4-031b.jpg 370/651/4-032.jpg 374/651/4-033a.jpg 378/651/4-033b.jpg 382/651/4-034.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Nedělní snídaně do postele: Belgické vafle, koblihy a sladké palačinky

26.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Jen máloco voní tak vábivě jako nedělní snídaně, kterou vám zrovna někdo chystá do postele. Navíc za předpokladu, že ji připravuje z božské kombinace přepuštěného másla s cukrem a navrch ozdobí ovocem, čokoládou a šlehačkou.

Originální dezerty nejen z formy: Upečte hrad, růži nebo pandu

25.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Pečení dortů, koláčů, sušenek a bábovek vás bude bavit o to víc, když sladké získá neobvyklý tvar! Zejména pak děti ocení dezerty ve tvaru hradu, mini báboviček nebo medvídka. Pořiďte si jednu z originálních forem nebo některé z vykrajovátek na pečení podle našeho výběru.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web