866/978/vino_b.jpg

In vino veritas

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

Révové víno je nápoj vyrobený alkoholickým kvašením rmutů nebo moštů získaných z hroznů révy vinné. Podle vyzrálosti hroznů použitých k výrobě se révové víno dělí na stolní, jakostní a révové víno s přívlastkem. Révové víno jakostní se dále dělí na odrůdové a známkové, víno s přívlastkem se smí vyrábět ve třech druzích - jako kabinet, pozdní sběr, nebo výběr z hroznů...

Vína stolní a jakostní

Stolní vína obsahují maximálně 11,5, jakostní 12,5 % alkoholu a žádný nebo nízký zbytkový cukr. Podle barvy je dělíme na bílá, červená nebo růžová. Při výrobě se hrozny na mlýncích rozdrtí na drť. Ta se v lisu ve zvláštních nádržích zbavuje uvolněného moštu a zbývající pevná část se lisuje. Někdy se hrozny před drcením odzrňují a u některých odrůd jako je Tramín nebo Sauvignon se drť nechává několik hodin macerovat. Takto získaný rmut bez třapin se nechá za častého promíchávání kvasit a po vykvašení se lisuje. Mošt vylisovaný z bílých drtí se napřed odkalí a potom se prokváší při teplotách max. 20 °C. Červené rmuty jsou při lisování již prakticky prokvašené a ve sklepě se jen pomalu dokvaší a čistí se. Konečným výsledkem kvasného procesu má být zdravé víno odpovídající charakterem použité surovině. Po nalahvování musí zůstat čisté a nekalit se. Důležitým faktorem určujícím jakost vína jsou také nádoby, ve kterých víno kvasí a dále zraje.

.Vína s přívlastkem neboli predikátní

Jsou vyráběna z hroznů s vyšším obsahem cukru. Mají vyšší obsah alkoholu a minimálně 25 g zbytkového, neprokvašeného cukru na litr. Dozrávají v příznivých lokalitách v pozdním podzimu. Bobule se nechají částečně zaschnout pozdní sběry). Rozdrcením vysoce cukernatých hroznů se získávají hustší drtě, které se ošetřují enzymatickými preparáty, teprve potom se lisují. Prokvašují velmi pomalu, obsahují 7-13 % alkoholu

Vína tokajská

Se vyrábí v tokajské oblasti na severovýchodě Maďarska, na Slovensku z odrůd Furmint, Lipovina a Muškát žlutý. Z pozdně sklizených hroznů bez výběru se vyrábí víno samorodé,které může být i suché. Z pozdních sběrů se vyrábí 2-6 puntové tokajské výběry. Při jejich zpracovávání se k určitému počtu
litrů moštu přidává 2-6 puten nasbíraných cibéb (rozinek). Tokajská vína mají charakteristickou žlutou jantarovou barvu a chlebovou vůni a chuť.

„Víno je mezi léky nejchutnější, mezi nápoji nejužitečnější, mezi pokrmy nejlahodnější.” (Plútarchos)

Fotogalerie

867/978/vino_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

VIDEO: Jak na americké lívance bez kynutí

20.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Lívance bez kynutí jsou dokonalá snídaně, kterou si můžete dopřát nejenom o víkendu. Naučte se je připravovat podle jednoho z nejpopulárnějších receptů!

Nedělní dezert? Nadýchané cupcakes!

19.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Mini dortíčky, které zaberou jenom chvilku a pohodlně se servírují - to jsou cupcakes neboli dokonalý nedělní dezert. Malinové, se skořicí, nebo red velvet? Inspirujte se osmi recepty a potěšte chuťové pohárky svých nejbližších.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit! Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit!
Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů
Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství! Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web