199/077/1-polevkygourmet.jpg

Hřejivá duše jídelníčku

25.11.2010 | F.O.O.D. | Gourmet

Polévky jsou základem menu a v sytivé podobě mohou být i jeho hlavní položkou. Přestože jich najdeme v naší i světové kuchyni desítky, umění připravit polévku pomalu mizí. S našimi výjimečnými recepty se tak ale nestane!

óda na polévku O první polévku se lidstvo mohlo pokusit ve chvíli, kdy mělo kromě ohně k dispozici neprotékající nádoby. Věřte či ne, prý se to našim předkům podařilo už devět tisíc let před naším letopočtem! Vhodné nádoby byly buď z pálené hlíny, nebo se používaly i vaky ze silných zvířecích kůží.

Někteří nahlížejí na polévku jako na příležitost uplatnit nejrozličnější kuchyňské přebytky, odkrojky a nespotřebované suroviny. Pro jiné je nezmapovaným územím, kde mohou uplatnit rozlet fantazie. A pro další zase prostorem k vyzkoušení stovek, možná tisíců receptů na polévky, zakotvené v národních kuchyních světa. Z hlediska systematické klasifikace dělíme polévky na zhruba tři skupiny.

Jsou to polévky čiré, postavené na základě vývarů (bujonů) různé síly a druhu. Známe
vývary masové (drůbeží, hovězí), rybí a zeleninové. Dalším stupněm jsou polévky zahuštěné, kde je nejpoužívanějším zahušťovacím činidlem jíška z tuku a mouky. Husté polévky ale vzniknou i rozmixováním (případně propasírováním) polévky, pak mluvíme často o krémech, které jsou také často obohacovány smetanou.

Specifickou kapitolou jsou takzvané bisque polévky z mořských plodů (humrová), do nichž jsou rozmixovány i krunýře korýšů. Vynikající a trochu odlišné jsou zase polévky orientální, v nichž se prolínají exotické vůně (koriandr, zázvor, kokosové mléko, citronová tráva, rybí či sójová omáčka). Jsou čiré, zahuštěné pouze škrobem.

Fotogalerie

200/077/1-polevkygourmet.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

6 tipů, jak připravit originální Pho

25.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Oblíbený vietnamský vývar s plochými rýžovými nudlemi, které mají stejný název jako polévka. Takže pokud uvidíte další alternativy vietnamských polévek, jejichž název obsahuje Pho, znamená to, že se můžete těšit na tyto rýžové nudle. Vietnamská kuchyně září krásnou zelenou barvou díky koriandru a jiným bylinkám, které k ní neodmyslitelně patří.

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web