199/077/1-polevkygourmet.jpg

Hřejivá duše jídelníčku

25.11.2010 | F.O.O.D. | Gourmet

Polévky jsou základem menu a v sytivé podobě mohou být i jeho hlavní položkou. Přestože jich najdeme v naší i světové kuchyni desítky, umění připravit polévku pomalu mizí. S našimi výjimečnými recepty se tak ale nestane!

óda na polévku O první polévku se lidstvo mohlo pokusit ve chvíli, kdy mělo kromě ohně k dispozici neprotékající nádoby. Věřte či ne, prý se to našim předkům podařilo už devět tisíc let před naším letopočtem! Vhodné nádoby byly buď z pálené hlíny, nebo se používaly i vaky ze silných zvířecích kůží.

Někteří nahlížejí na polévku jako na příležitost uplatnit nejrozličnější kuchyňské přebytky, odkrojky a nespotřebované suroviny. Pro jiné je nezmapovaným územím, kde mohou uplatnit rozlet fantazie. A pro další zase prostorem k vyzkoušení stovek, možná tisíců receptů na polévky, zakotvené v národních kuchyních světa. Z hlediska systematické klasifikace dělíme polévky na zhruba tři skupiny.

Jsou to polévky čiré, postavené na základě vývarů (bujonů) různé síly a druhu. Známe
vývary masové (drůbeží, hovězí), rybí a zeleninové. Dalším stupněm jsou polévky zahuštěné, kde je nejpoužívanějším zahušťovacím činidlem jíška z tuku a mouky. Husté polévky ale vzniknou i rozmixováním (případně propasírováním) polévky, pak mluvíme často o krémech, které jsou také často obohacovány smetanou.

Specifickou kapitolou jsou takzvané bisque polévky z mořských plodů (humrová), do nichž jsou rozmixovány i krunýře korýšů. Vynikající a trochu odlišné jsou zase polévky orientální, v nichž se prolínají exotické vůně (koriandr, zázvor, kokosové mléko, citronová tráva, rybí či sójová omáčka). Jsou čiré, zahuštěné pouze škrobem.

Fotogalerie

200/077/1-polevkygourmet.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Pohodové Vánoce? Naplánujte si pečení dopředu!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Každoročně si slibujete klidné Vánoce v dokonale uklizeném bytě, u pohádek a s několika druhy cukroví? Nestresujte se a naplánujte si s námi pečení dopředu!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web