199/077/1-polevkygourmet.jpg

Hřejivá duše jídelníčku

25.11.2010 | F.O.O.D. | Gourmet

Polévky jsou základem menu a v sytivé podobě mohou být i jeho hlavní položkou. Přestože jich najdeme v naší i světové kuchyni desítky, umění připravit polévku pomalu mizí. S našimi výjimečnými recepty se tak ale nestane!

óda na polévku O první polévku se lidstvo mohlo pokusit ve chvíli, kdy mělo kromě ohně k dispozici neprotékající nádoby. Věřte či ne, prý se to našim předkům podařilo už devět tisíc let před naším letopočtem! Vhodné nádoby byly buď z pálené hlíny, nebo se používaly i vaky ze silných zvířecích kůží.

Někteří nahlížejí na polévku jako na příležitost uplatnit nejrozličnější kuchyňské přebytky, odkrojky a nespotřebované suroviny. Pro jiné je nezmapovaným územím, kde mohou uplatnit rozlet fantazie. A pro další zase prostorem k vyzkoušení stovek, možná tisíců receptů na polévky, zakotvené v národních kuchyních světa. Z hlediska systematické klasifikace dělíme polévky na zhruba tři skupiny.

Jsou to polévky čiré, postavené na základě vývarů (bujonů) různé síly a druhu. Známe
vývary masové (drůbeží, hovězí), rybí a zeleninové. Dalším stupněm jsou polévky zahuštěné, kde je nejpoužívanějším zahušťovacím činidlem jíška z tuku a mouky. Husté polévky ale vzniknou i rozmixováním (případně propasírováním) polévky, pak mluvíme často o krémech, které jsou také často obohacovány smetanou.

Specifickou kapitolou jsou takzvané bisque polévky z mořských plodů (humrová), do nichž jsou rozmixovány i krunýře korýšů. Vynikající a trochu odlišné jsou zase polévky orientální, v nichž se prolínají exotické vůně (koriandr, zázvor, kokosové mléko, citronová tráva, rybí či sójová omáčka). Jsou čiré, zahuštěné pouze škrobem.

Fotogalerie

200/077/1-polevkygourmet.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Burger, nebo růže? 13 tipů, jak servírovat avokádo!

23.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Většina z nás jej nakrájí na kousky, použije do salátu nebo jako hlavní ingredienci do populárního mexického guacamole. Food blogerka Colette Dike, autorka blogu Food Deco, začala servírovat avokádo do tvaru spirál, růží i burgerů. Zkrátka tak, aby bylo dokonale fotogenické.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí? Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí?
5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku 5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku
Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web