994/978/fondue_b.jpg

Fondue - specialita pro každého

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

Fondue je oblíbenou zahraniční specialitou a každá země má pro jeho přípravu své specifické suroviny, přičemž způsob servírování zůstává téměř stejný. Souprava na přípravu fondue s kahanem vévodí uprostřed stolu, kolem jsou doplňky připravené ke konzumaci, založeny jsou dezertní talíře s příborem, sklenice a láhev vína.

První předpisy na fondue jsou známé již od roku 1476. Ve starší literatuře se uvádí, že kdo fondue vymyslel, musel mít dobrý chuťový smysl pro to, co podat jako přílohu, a to platí i pro dnešní přípravu. Tyto pokrmy mají často tajemné názvy, hlavně v kuchyni čínské nebo japonské.

V evropské kuchyni má svůj původ ve švýcarském bernském kanrtonu, kde se připravuje fondue sýrové z jednoho či více druhů tvrdého sýru (Ementál, Greyezer, Sbrinz). Můžeme využít i k nám dovážené druhy sýrů z jiných zemí jako je anglický čedar, francouzský Comté, italský Parmazán či holadský Eidam nebo Gouda. Z našich sýrů jsou vhodné Moravský bochník nebo Eidamská cihla.

V kuchyních asijských se připravuje fondue masové nebo zeleninové, a to dvojím způsobem - v oleji nebo silném vývaru. Kvalitní maso nebo zelenina jsou nakrájeny syrové, napíchnuté na vidličce se vkládají do oleje nebo vývaru a postupně se tepelně upravují. Hosté mají jako přílohu připravenou zeleninu, rýži a několik druhů pikantních omáček tzv. dipů (z angličtiny dip - ponořit). Při použití vývaru naléváme po skončení konzumace polévku do šálku, aby ji hosté mohli vypít.

Společný stůl, společný kotlík i improvizace a vtipné řešení patří k pěkné atmosféře přátelského posezení, kde hostitelka nemusí odbíhat a může se plně věnovat své návštěvě.

Fotogalerie

995/978/fondue_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Pohodové Vánoce? Naplánujte si pečení dopředu!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Každoročně si slibujete klidné Vánoce v dokonale uklizeném bytě, u pohádek a s několika druhy cukroví? Nestresujte se a naplánujte si s námi pečení dopředu!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web