541/266/4-39krevety.jpg

Exotické suroviny u vás doma

11.11.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Jestli se bez něčeho kuchyně dálného východu neobejde, pak je to koriandr a zázvor. Ovšem i krevety a tofu dodají vašemu jídlu "Asia" styl.

Krevety v mátovomedové marinádě

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 hrst listů máty
* 1 hrst koriandru
* 2 stroužky česneku
* 2 limetky
* 100 ml olivového oleje
* 1 lžíce medu
* 1/4 lžičky hrubé soli
* 1 malý ledový salát
* 2 avokáda
* čerstvě mletý černý pepř

Mátu a koriandr nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Smíchejte nakrájené bylinky, česnek, šťávu vymačkanou z jedné limetky, olej, med a sůl. Čerstvé krevety očistěte a krátce spařte v horké vodě. Zchlaďte a nechte okapat. Potom je naložte do připravené mátovo-koriandrové marinády a nechte rozležet v chladu. Ledový salát nakrájejte na 8 kusů. Avokáda rozkrojte, zbavte pecky a nakrájejte. Osolte je, opepřete a pokapejte šťávou ze zbylé limetky. Salát a avokádo rozdělte na talíře a přidejte marinované krevety.

Krevety

Podobně jako jiní mořští živočichové jsou zdrojem vitaminů B a A, jodu a dalších zdraví prospěšných látek. Navíc mají málo kalorií, takže se hodí při hubnutí. Výborné jsou také do salátů a polévek.


Asijská omeleta s koriandrovým salátem

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 chilli paprička
* 2 stroužky česneku
* 2 cm zázvoru
* 2 lžíce limetkové šťávy
* 1 lžíce rybí omáčky
* 1 lžíce hnědého cukru
* 1/2 bílé ředkve
* 2 mrkve
* 4 malé okurky (nakládačky)
* 100 g výhonků mungo
* 1 svazek koriandru
* 8 vajec
* sůl
* 4 lžíce arašídového oleje
* 1 lžička bílého sezamu
* 1 lžička černého sezamu

Chilli papričku nakrájejte na kolečka. Česnek a zázvor oloupejte a nakrájejte. Smíchejte limetkovou šťávu, rybí omáčku a cukr. Přidejte chilli, česnek a zázvor. Ředkev a mrkev nakrájejte na nudličky. Naložte je do dresinku a dejte do chladu. Okurky nakrájejte na čtvrtky. Smíchejte je s výhonky a koriandrem a uložte do chladu. Vejce prošlehejte a osolte. Na oleji osmažte 4 omelety. Na talíři posypte marinovanou mrkví s ředkví. Přidejte okurky, výhonky, koriandr a sezam.

Koriandr

Patří mezi nejstarší známé bylinky a je pilířem nejen asijské, ale i jihoamerické kuchyně. Kromě voňavé natě se používají také semínka koriandru nebo jeho kořen. Skvělý je k masu, zelenině i nasladko.


Zázvorová křidélka s pak choi a rýží

4 porce - příprava: 50 minut

* 1,5 kg kuřecích křídel
* 6 cm zázvoru
* 2 stroužky česneku
* 50 ml medu
* 2 lžíce ústřičné omáčky
* 1 lžíce limetkové šťávy
* 2 lžíce arašídového oleje
* 1 limetka
* 200 g jasmínové rýže
* 2 saláty pak choi
* 500 ml zeleninového vývaru
* 10 g másla
* ředkvičkové výhonky

Kuřecí křídla očistěte. Odkrájejte z nich koncové části (špičky). Zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte. V kastrůlku smíchejte med, ústřičnou omáčku, limetkovou šťávu, nakrájený zázvor, prolisovaný česnek a 50 ml vody. Směs přiveďte k varu a odstavte z ohně. Ve velké pánvi zahřejte olej. Vložte kuřecí křídla a na prudkém plameni je opékejte asi 4 minuty, až zezlátnou. Pak je promíchejte s připravenou zázvorovou marinádou. Rozložte do zapékací mísy s limetkou nakrájenou na kolečka a dejte přibližně na 25 minut péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Jasmínovou rýži dejte do pařáku a na páře uvařte doměkka. Pak choi překrájejte a rozeberte na listy. Vývar přiveďte k varu. Rozpusťte v něm máslo a potom do něj vložte pak choi. Asi 2 minuty ho spařte. Listy podávejte s pečenými zázvorovými křidélky a rýží. Ozdobte zelenými výhonky.

Zázvor

Někdy se nesprávně říká, že se jedná o kořen. Zázvor je ve skutečnosti oddenek, v asijské kuchyni nepostradatelný. Je navíc zdravý – pomáhá na trávení, proti nachlazení i rakovině.


Tofu v sezamové krustě s houbami

4 porce - příprava: 35 minut

* 2 stroužky česneku
* 1 chilli paprička
* 1 malá mrkev
* 400 g směsi asijských hub
* 1 lžíce sezamového oleje
* 600 g tofu
* 2 bílky
* 1/4 lžičky mořské lupínkové soli
* 2 lžíce bílého sezamu
* olej na smažení
* 200 g soba nudlí
* 50 ml sójové omáčky
* 100 ml ústřičné omáčky
* 1 lžíce přírodního cukru

Česnek nakrájejte nadrobno, chilli papričku na kolečka. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na nudličky. Houby očistěte. V pánvi zahřejte sezamový olej. Vsypte česnek, chilli papričku a mrkev a restujte. Po chvilce přidejte houby a vše krátce poduste. Tofu nakrájejte na plátky. Bílky rozšlehejte se solí a natřete na tofu. Pak tofu obalte v sezamu. Rozpalte vrstvu oleje a tofu na něm opékejte, až sezam zezlátne. Soba nudle vložte do vroucí vody a vařte 5 minut. Pak je sceďte. Rozdělte na talíře. Přidejte osmažené tofu a houby. Servírujte s omáčkou smíchanou ze sójové a ústřičné omáčky, cukru a 50 ml vody.

Tofu

Je to vlastně sójový sýr, v kuchyni využívaný zejména vegetariány a vegany. Tofu je bohaté na bílkoviny a dobře přijímá chutě – vynikající je tedy třeba se sójovou či ústřičnou omáčkou. K dostání bývá i uzené.

Fotogalerie

530/266/4-38koriandr.jpg 534/266/4-40zazvor.jpg 538/266/4-41tofu.jpg 542/266/4-39krevety.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Cukroví podle čtenářů: 5 sladkých receptů, které musíte vyzkoušet

05.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vybrali jsme pro vás lahodných 5 receptů na vánoční cukroví, podle kterých pravidelně pečete. Nechybí sladká klasika v podobě vanilkových rohlíčků, ani čokoládové pralinky, které můžete darovat nejenom k Vánocům.

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web