541/266/4-39krevety.jpg

Exotické suroviny u vás doma

11.11.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Jestli se bez něčeho kuchyně dálného východu neobejde, pak je to koriandr a zázvor. Ovšem i krevety a tofu dodají vašemu jídlu "Asia" styl.

Krevety v mátovomedové marinádě

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 hrst listů máty
* 1 hrst koriandru
* 2 stroužky česneku
* 2 limetky
* 100 ml olivového oleje
* 1 lžíce medu
* 1/4 lžičky hrubé soli
* 1 malý ledový salát
* 2 avokáda
* čerstvě mletý černý pepř

Mátu a koriandr nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Smíchejte nakrájené bylinky, česnek, šťávu vymačkanou z jedné limetky, olej, med a sůl. Čerstvé krevety očistěte a krátce spařte v horké vodě. Zchlaďte a nechte okapat. Potom je naložte do připravené mátovo-koriandrové marinády a nechte rozležet v chladu. Ledový salát nakrájejte na 8 kusů. Avokáda rozkrojte, zbavte pecky a nakrájejte. Osolte je, opepřete a pokapejte šťávou ze zbylé limetky. Salát a avokádo rozdělte na talíře a přidejte marinované krevety.

Krevety

Podobně jako jiní mořští živočichové jsou zdrojem vitaminů B a A, jodu a dalších zdraví prospěšných látek. Navíc mají málo kalorií, takže se hodí při hubnutí. Výborné jsou také do salátů a polévek.


Asijská omeleta s koriandrovým salátem

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 chilli paprička
* 2 stroužky česneku
* 2 cm zázvoru
* 2 lžíce limetkové šťávy
* 1 lžíce rybí omáčky
* 1 lžíce hnědého cukru
* 1/2 bílé ředkve
* 2 mrkve
* 4 malé okurky (nakládačky)
* 100 g výhonků mungo
* 1 svazek koriandru
* 8 vajec
* sůl
* 4 lžíce arašídového oleje
* 1 lžička bílého sezamu
* 1 lžička černého sezamu

Chilli papričku nakrájejte na kolečka. Česnek a zázvor oloupejte a nakrájejte. Smíchejte limetkovou šťávu, rybí omáčku a cukr. Přidejte chilli, česnek a zázvor. Ředkev a mrkev nakrájejte na nudličky. Naložte je do dresinku a dejte do chladu. Okurky nakrájejte na čtvrtky. Smíchejte je s výhonky a koriandrem a uložte do chladu. Vejce prošlehejte a osolte. Na oleji osmažte 4 omelety. Na talíři posypte marinovanou mrkví s ředkví. Přidejte okurky, výhonky, koriandr a sezam.

Koriandr

Patří mezi nejstarší známé bylinky a je pilířem nejen asijské, ale i jihoamerické kuchyně. Kromě voňavé natě se používají také semínka koriandru nebo jeho kořen. Skvělý je k masu, zelenině i nasladko.


Zázvorová křidélka s pak choi a rýží

4 porce - příprava: 50 minut

* 1,5 kg kuřecích křídel
* 6 cm zázvoru
* 2 stroužky česneku
* 50 ml medu
* 2 lžíce ústřičné omáčky
* 1 lžíce limetkové šťávy
* 2 lžíce arašídového oleje
* 1 limetka
* 200 g jasmínové rýže
* 2 saláty pak choi
* 500 ml zeleninového vývaru
* 10 g másla
* ředkvičkové výhonky

Kuřecí křídla očistěte. Odkrájejte z nich koncové části (špičky). Zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte. V kastrůlku smíchejte med, ústřičnou omáčku, limetkovou šťávu, nakrájený zázvor, prolisovaný česnek a 50 ml vody. Směs přiveďte k varu a odstavte z ohně. Ve velké pánvi zahřejte olej. Vložte kuřecí křídla a na prudkém plameni je opékejte asi 4 minuty, až zezlátnou. Pak je promíchejte s připravenou zázvorovou marinádou. Rozložte do zapékací mísy s limetkou nakrájenou na kolečka a dejte přibližně na 25 minut péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Jasmínovou rýži dejte do pařáku a na páře uvařte doměkka. Pak choi překrájejte a rozeberte na listy. Vývar přiveďte k varu. Rozpusťte v něm máslo a potom do něj vložte pak choi. Asi 2 minuty ho spařte. Listy podávejte s pečenými zázvorovými křidélky a rýží. Ozdobte zelenými výhonky.

Zázvor

Někdy se nesprávně říká, že se jedná o kořen. Zázvor je ve skutečnosti oddenek, v asijské kuchyni nepostradatelný. Je navíc zdravý – pomáhá na trávení, proti nachlazení i rakovině.


Tofu v sezamové krustě s houbami

4 porce - příprava: 35 minut

* 2 stroužky česneku
* 1 chilli paprička
* 1 malá mrkev
* 400 g směsi asijských hub
* 1 lžíce sezamového oleje
* 600 g tofu
* 2 bílky
* 1/4 lžičky mořské lupínkové soli
* 2 lžíce bílého sezamu
* olej na smažení
* 200 g soba nudlí
* 50 ml sójové omáčky
* 100 ml ústřičné omáčky
* 1 lžíce přírodního cukru

Česnek nakrájejte nadrobno, chilli papričku na kolečka. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na nudličky. Houby očistěte. V pánvi zahřejte sezamový olej. Vsypte česnek, chilli papričku a mrkev a restujte. Po chvilce přidejte houby a vše krátce poduste. Tofu nakrájejte na plátky. Bílky rozšlehejte se solí a natřete na tofu. Pak tofu obalte v sezamu. Rozpalte vrstvu oleje a tofu na něm opékejte, až sezam zezlátne. Soba nudle vložte do vroucí vody a vařte 5 minut. Pak je sceďte. Rozdělte na talíře. Přidejte osmažené tofu a houby. Servírujte s omáčkou smíchanou ze sójové a ústřičné omáčky, cukru a 50 ml vody.

Tofu

Je to vlastně sójový sýr, v kuchyni využívaný zejména vegetariány a vegany. Tofu je bohaté na bílkoviny a dobře přijímá chutě – vynikající je tedy třeba se sójovou či ústřičnou omáčkou. K dostání bývá i uzené.

Fotogalerie

530/266/4-38koriandr.jpg 534/266/4-40zazvor.jpg 538/266/4-41tofu.jpg 542/266/4-39krevety.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Dokonalý mazanec? 5 jednoduchých triků, jak na něj!

27.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Bez pravého mazance by to na Velikonoce nebylo ono. Poradíme vám několik způsobů, které vám pomůžou udělat právě ten váš mazanec.

Velikonoční nádivka: Špenátová, kapustová i s kopřivou

27.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

S blížícími se Velikonoci je načase začít dělat nádivku. Zkuste nádivky na několik způsobů, nejen oblíbenou kopřivovou, ale i brokolicovou nebo cuketovou!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut? Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut?
Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce! Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce!
Vyzkoušeno před kamerou: Přírodní deodorant a opalovací gel pro problematickou pleť Vyzkoušeno před kamerou: Přírodní deodorant a opalovací gel pro problematickou pleť
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web