227/707/2-64b.jpg

Domácí kysané zelí

22.10.2012 | F.O.O.D. | Gourmet

Nakládání zelí patřívalo k běžným domácím úkonům v podzimním období, kdy je dost domácích čerstvých hlávek. Není to opravdu žádná věda, tak proč to nevyzkoušet? Nabízíme k postup.

Příprava trvá zhruba 30 minut + 3-6 týdnů kvašení.

Na 5l nádobu budete potřebovat:
5 kg bílého zelí
100 g soli
4 kyselejší jablka
10 bobkových listů
3 lžíce jalovčinek
1 lžíce kmínu

1) Hlávky zelí rozkrojte na čtvrtky, vyřízněte košťál a zelí nakrouhejte. Oloupaná jablka také rozkrojte na čtvrtky, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Zelí ve velké míse nasolte a mačkadlem promačkávejte tak dlouho, až začne pouštět šťávu a zkřehne.

2) Zelí promíchejte s plátky jablek a s kořením. Přesuňte do kameninové nádoby a přitom zelí s přísadami dobře pěchujte. Až bude nádoba plná, mělo by být zelí zcela pokryté šťávou.

3) Na zelí teď položte čistý, dobře opraný celý zelný list. Nádobu přetáhněte gázou, na ni položte talířek nebo misku tak, aby vyplňoval celý otvor nádoby, a zatižte závažím nebo omytým kamenem.

4) Nechte při 20 °C stát 3 dny. Odstraňte pěnu a zelí nechte nějaký čas dozrát, průběžně odpěňujte. Při 16 °C zraje šest týdnů, při 18 °C pět, při 21 °C čtyři a při ideálních 24 °C týdny tři. Hotové je, když se už netvoří pěna.


Foto: Profimedia.cz

Fotogalerie

208/707/2-64.jpg 212/707/2-65a.jpg 216/707/2-65b.jpg 220/707/2-65c.jpg 224/707/2-65d.jpg 228/707/2-64b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Cukroví podle čtenářů: 5 sladkých receptů, které musíte vyzkoušet

05.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vybrali jsme pro vás lahodných 5 receptů na vánoční cukroví, podle kterých pravidelně pečete. Nechybí sladká klasika v podobě vanilkových rohlíčků, ani čokoládové pralinky, které můžete darovat nejenom k Vánocům.

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Pacientů s HIV stále přibývá: V Praze hrozí epidemie! Jak se nemoci vyhnout? Pacientů s HIV stále přibývá: V Praze hrozí epidemie! Jak se nemoci vyhnout?
Ideální dárek pro vašeho partnera – strojek na holení! Který je ten správný? Ideální dárek pro vašeho partnera – strojek na holení! Který je ten správný?
Rychle a jednoduše k dokonalému oblečení Rychle a jednoduše k dokonalému oblečení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web