227/707/2-64b.jpg

Domácí kysané zelí

22.10.2012 | F.O.O.D. | Gourmet

Nakládání zelí patřívalo k běžným domácím úkonům v podzimním období, kdy je dost domácích čerstvých hlávek. Není to opravdu žádná věda, tak proč to nevyzkoušet? Nabízíme k postup.

Příprava trvá zhruba 30 minut + 3-6 týdnů kvašení.

Na 5l nádobu budete potřebovat:
5 kg bílého zelí
100 g soli
4 kyselejší jablka
10 bobkových listů
3 lžíce jalovčinek
1 lžíce kmínu

1) Hlávky zelí rozkrojte na čtvrtky, vyřízněte košťál a zelí nakrouhejte. Oloupaná jablka také rozkrojte na čtvrtky, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Zelí ve velké míse nasolte a mačkadlem promačkávejte tak dlouho, až začne pouštět šťávu a zkřehne.

2) Zelí promíchejte s plátky jablek a s kořením. Přesuňte do kameninové nádoby a přitom zelí s přísadami dobře pěchujte. Až bude nádoba plná, mělo by být zelí zcela pokryté šťávou.

3) Na zelí teď položte čistý, dobře opraný celý zelný list. Nádobu přetáhněte gázou, na ni položte talířek nebo misku tak, aby vyplňoval celý otvor nádoby, a zatižte závažím nebo omytým kamenem.

4) Nechte při 20 °C stát 3 dny. Odstraňte pěnu a zelí nechte nějaký čas dozrát, průběžně odpěňujte. Při 16 °C zraje šest týdnů, při 18 °C pět, při 21 °C čtyři a při ideálních 24 °C týdny tři. Hotové je, když se už netvoří pěna.


Foto: Profimedia.cz

Fotogalerie

208/707/2-64.jpg 212/707/2-65a.jpg 216/707/2-65b.jpg 220/707/2-65c.jpg 224/707/2-65d.jpg 228/707/2-64b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Burger, nebo růže? 13 tipů, jak servírovat avokádo!

23.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Většina z nás jej nakrájí na kousky, použije do salátu nebo jako hlavní ingredienci do populárního mexického guacamole. Food blogerka Colette Dike, autorka blogu Food Deco, začala servírovat avokádo do tvaru spirál, růží i burgerů. Zkrátka tak, aby bylo dokonale fotogenické.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test řasenek v ceně od 250 do 450 korun: Která je nejlepší? Velký test řasenek v ceně od 250 do 450 korun: Která je nejlepší?
Vodka s klobásou nebo sprej na astma: Jaké šílené diety lidé drží? Vodka s klobásou nebo sprej na astma: Jaké šílené diety lidé drží?
Gastrický bypass - jednoduchá operace, která zachraňuje životy Gastrický bypass - jednoduchá operace, která zachraňuje životy
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web