227/707/2-64b.jpg

Domácí kysané zelí

22.10.2012 | F.O.O.D. | Gourmet

Nakládání zelí patřívalo k běžným domácím úkonům v podzimním období, kdy je dost domácích čerstvých hlávek. Není to opravdu žádná věda, tak proč to nevyzkoušet? Nabízíme k postup.

Příprava trvá zhruba 30 minut + 3-6 týdnů kvašení.

Na 5l nádobu budete potřebovat:
5 kg bílého zelí
100 g soli
4 kyselejší jablka
10 bobkových listů
3 lžíce jalovčinek
1 lžíce kmínu

1) Hlávky zelí rozkrojte na čtvrtky, vyřízněte košťál a zelí nakrouhejte. Oloupaná jablka také rozkrojte na čtvrtky, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Zelí ve velké míse nasolte a mačkadlem promačkávejte tak dlouho, až začne pouštět šťávu a zkřehne.

2) Zelí promíchejte s plátky jablek a s kořením. Přesuňte do kameninové nádoby a přitom zelí s přísadami dobře pěchujte. Až bude nádoba plná, mělo by být zelí zcela pokryté šťávou.

3) Na zelí teď položte čistý, dobře opraný celý zelný list. Nádobu přetáhněte gázou, na ni položte talířek nebo misku tak, aby vyplňoval celý otvor nádoby, a zatižte závažím nebo omytým kamenem.

4) Nechte při 20 °C stát 3 dny. Odstraňte pěnu a zelí nechte nějaký čas dozrát, průběžně odpěňujte. Při 16 °C zraje šest týdnů, při 18 °C pět, při 21 °C čtyři a při ideálních 24 °C týdny tři. Hotové je, když se už netvoří pěna.


Foto: Profimedia.cz

Fotogalerie

208/707/2-64.jpg 212/707/2-65a.jpg 216/707/2-65b.jpg 220/707/2-65c.jpg 224/707/2-65d.jpg 228/707/2-64b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Sobotní snídaně pro celou rodinu? Zkuste sladké i slané šátečky!

29.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Užijte si sobotní ráno ve znamení odpočinku! Snídani pro celou rodinu zvládnete během pár minut, vydrží do druhého dne a to nejlepší – přípravu zvládnou i děti. Sladké a slané šátečky chutnají nejlépe z listového těsta a s náplní, kterou máte vy a vaše ratolesti nejraději.

Letošní hit? Černá zmrzlina!

29.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Ačkoliv sezóna teprve začíná, zmrzlina je populární celoročně! V létě osvěží a v zimě chutná nejlépe na horkých palačinkách. Zmrzlinárna Little Damage v Los Angeles se rozhodla prodávat černou zmrzlinu natočenou do černého kornoutu. A stal se z ní hit!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Horoskop na další týden: Krysy čeká pokušení, Tygry nečekané peníze Horoskop na další týden: Krysy čeká pokušení, Tygry nečekané peníze
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web