234/681/4-istock_517135254.jpg

Domácí chléb: Jak ho upéct a skladovat, aby vydržel čerstvý

13.04.2017 | Redakce | Gourmet

Denně se s ním setkáváme, jíme ho k snídani, svačině, večeři, ať už jen tak, s pomazánkou nebo jako přílohu k sekané. Tentokrát vám prozradíme, jak si chleba upéct doma a jak ho skladovat, aby zůstal co nejdéle čerstvý.

Jak na domácí chléb?

Chléb má mnohem více podob, než jen jak ho známe ze supermarketu. Upečte si doma klasický bochník, kváskový s nakyslou chutí, jogurtový pro vláčnější chuť a experimentovat můžete i s moukou, ať už se rozhodnete pro klasickou, bezlepkovou či zdravější špaldovou, která vás oproti normální pořádně zasytí. V každém případě buďte trpěliví, ingredience přidávejte pomalu a všechny v pokojové teplotě. Pozor si dejte na míchání sypkých a tekutých ingrediencí a zpracování droždí, stejně jako na práci s kváskem. Pokud nevlastníte domácí pekárnu, která udělá většinu práce za vás, věnujte čas hnětení těsta. Pro přípravu můžete využít kuchyňský robot se speciálním hákem. Nezapomeňte, že připravený chléb potřebuje před upečením chvilku odpočívat a v troubě se nesmí spálit! Vnitřek, takzvaná střídka, musí být měkký a správně dopečený.

Jak ho skladovat, aby vydržel dlouho čerstvý?

Chléb skladujte v prodyšné utěrce a chlebníku. Pečivu nejvíce svědčí tma, sucho a přírodní materiály (bavlněná prodyšná utěrka a dřevěný chlebník). V mikrotenovém sáčku se chleba snadno zapaří a může zvlhnout a zplesnivět. Máte-li doma větší bochník a předem víte, že ho nesníte, zabalte ho a dejte do mrazáku, kde vydrží až 3 měsíce.

Fotogalerie

227/681/4-istock_517164278.jpg 231/681/4-istock_507831286.jpg 235/681/4-istock_517135254.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Zdravé mlsání u filmu? Vyzkoušejte cuketové lupínky nebo sušenky z banánů!

28.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Večerní relax u filmu nebo televize se většinou neobejde bez popcornu a drobných chuťovek, které jíme v průběhu celého večera, ale stále máme pocit, že jich bylo málo. Naučte se mlsat zdravě, po špenátových rolkách nebo lupínkách z cukety vám těžko nebude.

Vepřové maso v hlavní roli: Guláš, roláda i šťavnatá žebírka

27.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Patříte mezi milovníky masa, kteří neodolají pořádnému steaku a guláši se šesti? Dopřejte si jednu z vepřových specialit, ať už se rozhodnete pro roládu, žebírka nebo řízek. Všechny chutnají skvěle!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní! Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní!
Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari! Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari!
Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web