Domácí čatní na každý stůl

Domácí čatní na každý stůl

Čatní (nebo také chutney) pochází z Indie, v posledních letech už ale zdomácnělo i u nás a k dochucování masitých i vegetariánských pokrmů se používá čím dál častěji. Příprava je velmi jednoduchá, tak se do výroby vlastních zásob zkuste letos pustit i vy.

Karotkové čatní

1,5 l čatní - příprava: 70 minut + odležení

* 1,25 kg karotky nebo menších mrkví
* 125 g zázvoru
* 250 ml bílého vinného octa
* šťáva ze 2 citronů
* 400 g krupicového cukru
* 2 lžičky mletého koriandru
* 1 lžíce soli
* 1 lžička mletého chilli
* 2 lžíce mandlových lupínků

Karotku nastrouhejte, zázvor nasekejte najemno (nebo rovněž nastrouhejte). Všechny suroviny kromě chilli a mandlí smíchejte ve velké míse se 150 ml vody a dejte na dvě hodiny odležet. Potom nechte na mírném plameni asi 20 minut probublávat. Zvyšte teplotu a 10 až 15 minut vařte klokotem, dokud směs nezhoustne. Vmíchejte chilli a mandlové lupínky. Horkou směs plňte do skleniček, zavíčkujte a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.


Hruškovo-jablečné čatní

1,5 l čatní - příprava: 85 minut

* 900 g očištěných jablek
* 350 g očištěných hrušek
* 625 g cibule
* 2 biocitrony
* 2 stroužky česneku
* 250 g rozinek
* 500 ml červeného vinného octa
* 400 g krupicového cukru
* 1 lžíce soli
* po 1 lžičce mletého zázvoru, skořice a kurkumy

Očištěné ovoce nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte nahrubo. Citrony nakrájejte i s kůrou na půlměsíčky. Jablka, hrušky, citron, česnek, rozinky a ocet dejte do kastrolu, přiveďte k varu a nechte asi 20 minut na mírném plameni probublávat. Přidejte cukr a vařte dál asi 45 minut, až směs zhoustne. Odstavte z plotny a vmíchejte sůl a koření. Ještě horkou směs plňte do umytých skleniček, zavíčkujte a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.

Náš TIP: Čatní je nejlepší uleželé, takže jej konzumujte ideálně nejdřív měsíc od zavaření. Platí, že čím déle, tím lépe!


Ananasové čatní

1,5 l čatní - příprava: 90 minut

* 800 g očištěného ananasu
* 600 g očištěných jablek
* 350 ml bílého vinného octa
* 300 g krupicového cukru
* 1 lžíce světlých a černých hořčičných semínek
* 1 lžíce soli podle chuti
* 3–6 zelených chilli papriček
* 2 lžičky římského kmínu

Ananas a jablka nakrájejte na kostky. Zalijte 250 ml vody a na mírném plameni duste doměkka. Vmíchejte ocet, cukr, hořčičná semínka a sůl. Za častého míchání duste asi 60 minut do zhoustnutí. Odstavte. Vmíchejte nakrájené chilli papričky a římský kmín. Horkou směs plňte do skleniček, zavíčkujte a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.

Galerie + Reklama ...

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky