165/257/4-52chutney.jpg

Domácí čatní na každý stůl

04.11.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Čatní (nebo také chutney) pochází z Indie, v posledních letech už ale zdomácnělo i u nás a k dochucování masitých i vegetariánských pokrmů se používá čím dál častěji. Příprava je velmi jednoduchá, tak se do výroby vlastních zásob zkuste letos pustit i vy.

Karotkové čatní

1,5 l čatní - příprava: 70 minut + odležení

* 1,25 kg karotky nebo menších mrkví
* 125 g zázvoru
* 250 ml bílého vinného octa
* šťáva ze 2 citronů
* 400 g krupicového cukru
* 2 lžičky mletého koriandru
* 1 lžíce soli
* 1 lžička mletého chilli
* 2 lžíce mandlových lupínků

Karotku nastrouhejte, zázvor nasekejte najemno (nebo rovněž nastrouhejte). Všechny suroviny kromě chilli a mandlí smíchejte ve velké míse se 150 ml vody a dejte na dvě hodiny odležet. Potom nechte na mírném plameni asi 20 minut probublávat. Zvyšte teplotu a 10 až 15 minut vařte klokotem, dokud směs nezhoustne. Vmíchejte chilli a mandlové lupínky. Horkou směs plňte do skleniček, zavíčkujte a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.


Hruškovo-jablečné čatní

1,5 l čatní - příprava: 85 minut

* 900 g očištěných jablek
* 350 g očištěných hrušek
* 625 g cibule
* 2 biocitrony
* 2 stroužky česneku
* 250 g rozinek
* 500 ml červeného vinného octa
* 400 g krupicového cukru
* 1 lžíce soli
* po 1 lžičce mletého zázvoru, skořice a kurkumy

Očištěné ovoce nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte nahrubo. Citrony nakrájejte i s kůrou na půlměsíčky. Jablka, hrušky, citron, česnek, rozinky a ocet dejte do kastrolu, přiveďte k varu a nechte asi 20 minut na mírném plameni probublávat. Přidejte cukr a vařte dál asi 45 minut, až směs zhoustne. Odstavte z plotny a vmíchejte sůl a koření. Ještě horkou směs plňte do umytých skleniček, zavíčkujte a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.

Náš TIP: Čatní je nejlepší uleželé, takže jej konzumujte ideálně nejdřív měsíc od zavaření. Platí, že čím déle, tím lépe!


Ananasové čatní

1,5 l čatní - příprava: 90 minut

* 800 g očištěného ananasu
* 600 g očištěných jablek
* 350 ml bílého vinného octa
* 300 g krupicového cukru
* 1 lžíce světlých a černých hořčičných semínek
* 1 lžíce soli podle chuti
* 3–6 zelených chilli papriček
* 2 lžičky římského kmínu

Ananas a jablka nakrájejte na kostky. Zalijte 250 ml vody a na mírném plameni duste doměkka. Vmíchejte ocet, cukr, hořčičná semínka a sůl. Za častého míchání duste asi 60 minut do zhoustnutí. Odstavte. Vmíchejte nakrájené chilli papričky a římský kmín. Horkou směs plňte do skleniček, zavíčkujte a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.

Fotogalerie

162/257/4-53chutney.jpg 166/257/4-52chutney.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Dorty jako z cukrárny, které zvládnete: Sacher, medovník i cheesecake

26.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Dorty a sladké potěší každého v rodině nebo vám zpříjemní odpoledne společně s hrnkem kávy či čaje. Zkuste upéct klasiky, co znáte, aniž byste pro ně museli do cukrárny.

Chřestová sezóna: 7 lahodných jídel z chřestu, které musíte vyzkoušet

24.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Začala chřestová sezona! Co si z chřestu můžete připravit? Téměř cokoli, polévku a nebo i koláč.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

7 spánkových poloh, které prozradí, jak jste na tom s milostným životem 7 spánkových poloh, které prozradí, jak jste na tom s milostným životem
Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout
Který muž vám bude věrný? Berani jsou spolehliví, Vodnáři nepředvídatelní Který muž vám bude věrný? Berani jsou spolehliví, Vodnáři nepředvídatelní
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web