Ve světě dobrého, jednoduchého jídla existuje řada spojení, která jsou prostě božská.
Vychutnejte si s námi ideální souznění chutí, vůní a textur – vždyť je to tak snadné!
Archetypální pojetí číslic vnímá číslovku dvě jako konflikt, setkání protikladů. V gastronomickém světě se ale spojení dvou vybraných ingrediencí blíží vlastnostem pohádkových a románových postav – výborně fungují samostatně, v páru jsou nepřekonatelné. Ačkoli jsou všechny následující recepty na přípravu velmi jednoduché, znamenají mnohem víc než rychlé zahnání hladu. Nejsou úplně prvoplánová a jejich kvalita vynikne při pečlivém výběru surovin.
Fungují také v emocionální rovině se schopností přivolat jarní večer či letní odpoledne, prázdniny, dodat klid, vytvořit dobrou náladu a chvíle okamžitého štěstí. Působí také jako pouto mezi generacemi. Ač jsou to recepty typické spíš pro anglosaskou kuchyni, našly si cestu i k nám.
Fish & chips jsou téměř ikonickým pilířem britské národní kuchyně a ostatních zemí Commonwealthu. Tradiční jídlo dělníků v přístavech a docích zmiňuje ve svém Příběhu dvou měst Charles Dickens, nepřeberné množství receptů nemůže chybět v kuchařkách britských kulinárních celebrit (Jamie Oliver, Nigella Lawson). Kouzlo spočívá v rozmanitosti servírování, může být jídlem z řetězce rychlého občerstvení, piknikem i nedělním obědem. Tradiční ostrovní dezert Eton Mess prý na elitní univerzitě vznikl, když poslíček nesl dva dezerty zvlášť a v nervozitě tác upustil. Rychle dal dohromady pusinky a jahody se šlehačkou – a hit, který se servíruje už dvě století na této škole při kriketovém zápasu (najdete jej na str. 74 - F.O.O.D. 8/2012) byl na světě.
Sendviče jsou pak naprosto nezastupitelnou součástí školních i pracovních obědů do krabičky, letních pikniků a grilování. Jsou spojeny s jednoduchými obědy, které stíhají zaměstnaní Londýňané nebo Newyorčané, s obědy či svačinami, které se nosí do školy nebo do práce. Těžko lze na severoamerickém kontinentu najít někoho, kdo by si nikdy s sebou nenesl do školy hnědý sáček se sendvičem z burského másla. Ve spojení s ovocnou složkou, konkrétně banánem, prý bylo nejmilovanějším jídlem Elvise Presleyho.