394/579/2-eton_mess.jpg

Dokonalý pár

10.08.2012 | F.O.O.D. | Gourmet

Ve světě dobrého, jednoduchého jídla existuje řada spojení, která jsou prostě božská. Vychutnejte si s námi ideální souznění chutí, vůní a textur – vždyť je to tak snadné!

Archetypální pojetí číslic vnímá číslovku dvě jako konflikt, setkání protikladů. V gastronomickém světě se ale spojení dvou vybraných ingrediencí blíží vlastnostem pohádkových a románových postav – výborně fungují samostatně, v páru jsou nepřekonatelné. Ačkoli jsou všechny následující recepty na přípravu velmi jednoduché, znamenají mnohem víc než rychlé zahnání hladu. Nejsou úplně prvoplánová a jejich kvalita vynikne při pečlivém výběru surovin.

Fungují také v emocionální rovině se schopností přivolat jarní večer či letní odpoledne, prázdniny, dodat klid, vytvořit dobrou náladu a chvíle okamžitého štěstí. Působí také jako pouto mezi generacemi. Ač jsou to recepty typické spíš pro anglosaskou kuchyni, našly si cestu i k nám.

Eton Mess

PB&J sendvič

Rajčatová polévka & sýrové minisendviče

Sýrové minisendviče

BLT sendvič

Fish & chips

Fish & chips jsou téměř ikonickým pilířem britské národní kuchyně a ostatních zemí Commonwealthu. Tradiční jídlo dělníků v přístavech a docích zmiňuje ve svém Příběhu dvou měst Charles Dickens, nepřeberné množství receptů nemůže chybět v kuchařkách britských kulinárních celebrit (Jamie Oliver, Nigella Lawson). Kouzlo spočívá v rozmanitosti servírování, může být jídlem z řetězce rychlého občerstvení, piknikem i nedělním obědem. Tradiční ostrovní dezert Eton Mess prý na elitní univerzitě vznikl, když poslíček nesl dva dezerty zvlášť a v nervozitě tác upustil. Rychle dal dohromady pusinky a jahody se šlehačkou – a hit, který se servíruje už dvě století na této škole při kriketovém zápasu (najdete jej na str. 74 - F.O.O.D. 8/2012) byl na světě.

Sendviče jsou pak naprosto nezastupitelnou součástí školních i pracovních obědů do krabičky, letních pikniků a grilování. Jsou spojeny s jednoduchými obědy, které stíhají zaměstnaní Londýňané nebo Newyorčané, s obědy či svačinami, které se nosí do školy nebo do práce. Těžko lze na severoamerickém kontinentu najít někoho, kdo by si nikdy s sebou nenesl do školy hnědý sáček se sendvičem z burského másla. Ve spojení s ovocnou složkou, konkrétně banánem, prý bylo nejmilovanějším jídlem Elvise Presleyho.

Fotogalerie

371/579/2-pb_j.jpg 375/579/2-rajpol_syrmini.jpg 379/579/2-syrmini.jpg 383/579/2-blt.jpg 391/579/2-fishchips.jpg 395/579/2-eton_mess.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Pohodové Vánoce? Naplánujte si pečení dopředu!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Každoročně si slibujete klidné Vánoce v dokonale uklizeném bytě, u pohádek a s několika druhy cukroví? Nestresujte se a naplánujte si s námi pečení dopředu!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web