394/579/2-eton_mess.jpg

Dokonalý pár

10.08.2012 | F.O.O.D. | Gourmet

Ve světě dobrého, jednoduchého jídla existuje řada spojení, která jsou prostě božská. Vychutnejte si s námi ideální souznění chutí, vůní a textur – vždyť je to tak snadné!

Archetypální pojetí číslic vnímá číslovku dvě jako konflikt, setkání protikladů. V gastronomickém světě se ale spojení dvou vybraných ingrediencí blíží vlastnostem pohádkových a románových postav – výborně fungují samostatně, v páru jsou nepřekonatelné. Ačkoli jsou všechny následující recepty na přípravu velmi jednoduché, znamenají mnohem víc než rychlé zahnání hladu. Nejsou úplně prvoplánová a jejich kvalita vynikne při pečlivém výběru surovin.

Fungují také v emocionální rovině se schopností přivolat jarní večer či letní odpoledne, prázdniny, dodat klid, vytvořit dobrou náladu a chvíle okamžitého štěstí. Působí také jako pouto mezi generacemi. Ač jsou to recepty typické spíš pro anglosaskou kuchyni, našly si cestu i k nám.

Eton Mess

PB&J sendvič

Rajčatová polévka & sýrové minisendviče

Sýrové minisendviče

BLT sendvič

Fish & chips

Fish & chips jsou téměř ikonickým pilířem britské národní kuchyně a ostatních zemí Commonwealthu. Tradiční jídlo dělníků v přístavech a docích zmiňuje ve svém Příběhu dvou měst Charles Dickens, nepřeberné množství receptů nemůže chybět v kuchařkách britských kulinárních celebrit (Jamie Oliver, Nigella Lawson). Kouzlo spočívá v rozmanitosti servírování, může být jídlem z řetězce rychlého občerstvení, piknikem i nedělním obědem. Tradiční ostrovní dezert Eton Mess prý na elitní univerzitě vznikl, když poslíček nesl dva dezerty zvlášť a v nervozitě tác upustil. Rychle dal dohromady pusinky a jahody se šlehačkou – a hit, který se servíruje už dvě století na této škole při kriketovém zápasu (najdete jej na str. 74 - F.O.O.D. 8/2012) byl na světě.

Sendviče jsou pak naprosto nezastupitelnou součástí školních i pracovních obědů do krabičky, letních pikniků a grilování. Jsou spojeny s jednoduchými obědy, které stíhají zaměstnaní Londýňané nebo Newyorčané, s obědy či svačinami, které se nosí do školy nebo do práce. Těžko lze na severoamerickém kontinentu najít někoho, kdo by si nikdy s sebou nenesl do školy hnědý sáček se sendvičem z burského másla. Ve spojení s ovocnou složkou, konkrétně banánem, prý bylo nejmilovanějším jídlem Elvise Presleyho.

Fotogalerie

371/579/2-pb_j.jpg 375/579/2-rajpol_syrmini.jpg 379/579/2-syrmini.jpg 383/579/2-blt.jpg 391/579/2-fishchips.jpg 395/579/2-eton_mess.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Největší gastronomické trendy roku 2017

17.01.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Stejně jako každý rok, i letos se nesou gastronomií trendy z minulého roku a opět se vyzdvihuje lokálnost, maximální čerstvost a tradice. Pozadu nejsou ani hipsterské kavárny, minimalismus a alternativní stravování.

7 receptů, které musíte zkusit na horách v Rakousku

16.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Chystáte se během zimních měsíců na dovolenou do rakouských Alp? Jestli ano, tajně vám závidíme. Pokud se musíte spokojit s českými hory, doporučujeme vám si alespoň připravit několik delikátních rakouských receptů.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

7 překvapivých důvodů, proč bývá druhé manželství lepší než to první 7 překvapivých důvodů, proč bývá druhé manželství lepší než to první
Sladkosti a alkohol: Co je při hubnutí horší a vy to nebudete smět? Sladkosti a alkohol: Co je při hubnutí horší a vy to nebudete smět?
Jak snadno a dobře vymalovat pokoj? Stačí znát těchto 7 rad! Jak snadno a dobře vymalovat pokoj? Stačí znát těchto 7 rad!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web