263/134/2-31_1.jpg

Dieta pro gurmány

24.02.2012 | F.O.O.D. | Gourmet

Zimní čas následující po hojných svátcích je ideálním obdobím pro revizi jídelníčku směrem k odlehčeným, zdravým a svěžím pokrmům. Tyto parametry skvěle splňují i naše labužnická jídla!

Strava bohatá na zeleninu a ovoce je zároveň bohatá na blahodárné antioxidanty, které pomáhají snižovat riziko rakoviny, mozkové příhody i srdečních onemocnění. Antioxidanty jsou ale jen jedním z benefitů, které zeleninová - nebo převážně zeleninová - jídla poskytují. Zelenina je i velkým zdrojem vitaminů, například skupiny B, a takzvaných karotenoidů, jako je lykopen, obsažený v rajčatech, či betakaroten v mrkvi.

Ve špenátu najdeme lutein, v listové zelenině zeaxantin. Vědci stále ještě plně nechápou, jak přesně rostliny přispívají k dobrému zdraví, ale vědí, že je tomu tak alespoň částečně kvůli tisícům rostlinných chemikálií či sloučenin, označovaných jako fytonutrienty. Na rozdíl od vitaminů a minerálů, které je možno izolovat a vyrábět uměle ve formě potravinových doplňků, jsou fytonutrienty mnohem komplexnější jak co do složení, tak co do účinku. Proto je strava bohatá na rostlinné (zeleninové, ovocné či bylinné) složky pro naše zdraví mnohem lepší a vyváženější, než když převážně masitá jídla doplňujeme vitaminovými pilulkami.

Není ovšem zelenina jako zelenina - některé plodiny jsou škrobnaté (brambory, batáty, dýně, řepa), jiné mají škrobu málo nebo žádný - zelí, okurka, lilek, zelené fazolky, houby, paprika. Pokud si hlídáte váhu, škrobnaté plodiny byste měli omezit na jednu až dvě porce denně. A nechceteli zcela měnit svůj jídelníček, obohaťte svá běžná jídla -zkuste do obloženého chleba přidat lístky salátu, plátky rajčete a okurky, každé jídlo začít salátem a místo sladkostí chroupat mrkvičku…


Foto: Wolfgang Kowall
Text: Jitka Rákosníková
Food styling: Maren Jahnke
Dekor styling: Maria Grossmann

Fotogalerie

264/134/2-31_1.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Nejlepší omáčky k masu: Svíčková, švestková i z křenu

26.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Česká republika je známá svými výbornými omáčkami. Jaká se podle vás k masu hodí nejlépe?

6 tipů, jak připravit originální Pho

25.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Oblíbený vietnamský vývar s plochými rýžovými nudlemi, které mají stejný název jako polévka. Takže pokud uvidíte další alternativy vietnamských polévek, jejichž název obsahuje Pho, znamená to, že se můžete těšit na tyto rýžové nudle. Vietnamská kuchyně září krásnou zelenou barvou díky koriandru a jiným bylinkám, které k ní neodmyslitelně patří.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web