871/656/4-tee_1756497_1280.jpg

Dárek, který zahřeje? Pečený čaj!

18.11.2016 | Redakce | Gourmet

Každoroční hit zimního období a skvělý dárek v jednom. Připravte si pečený čaj krok za krokem pro sebe a své blízké v několika sezónních variantách. Složení čaje budete mít maximálně pod kontrolou a chutě si namícháte podle sebe.

1. Rozpalte troubu a vyberte správný plech

Na pečený čaj je vhodný hlubší plech, ve kterém pečete například buchty nebo vyšší koláče. Jako první si předehřejte troubu na 200°C, ať nemusíte čekat a připravené ingredience na čaj rovnou vložit do trouby.

2. Zázvor, citrusy, koření..

Připravit lze hned několik variant pečeného čaje od lesní směsi přes citrusovou až po klasickou jablečnou variaci se skořicí. Citrusy nezapomeňte umýt pod horkou vodou, oloupat a zbavit co nejvíce bílých blan. Slupky chemicky neošetřených citrusů by zhořkly, ať už sáhnete po pomerančích, mandarinkách, citrónech či grepu. Nezapomeňte ani na výrazné koření, kterým je nepochybně badyán, skořice a štiplavou chuť zázvoru.

3. Zdravě, ale sladce!

I v případě, že cukrem čaje nesladíte, je potřeba jím posypat ovoce, aby v troubě zkaramelizovalo a pustilo šťávu. Doporučená doba pečení je 30 minut.

4. Nebojte se alkoholu

Ale to pouze v případě, že čaj nebudete podávat dětem. Dvě lžíce rumu dokáží zázraky a u pečeného čaje to platí dvojnásob! Výborný je také pečený čaj s pomerančovým likérem, který přidejte jako poslední a až poté vložte společně s ovocem a kořením do trouby.

5. Skladujte chytře

Hotový čaj rozdělte do čistých sklenic, zašroubujte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout a poté skladujte v lednici. Servírujte vždy 2 lžíce hotového čaje zalité horkou vodou. Pečený čaj vydrží až dva týdny a jako dárek potěší opravdu každého.

Fotogalerie

872/656/4-tee_1756497_1280.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Čerstvé ryby téměř bez tuku? Ochutnejte klasiku českých vod!

23.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by se tu ryby nejedly vůbec. Právě naopak, české sladkovodní ryby můžete mít navíc čerstvé a za dobrou cenu.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy? Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web