871/656/4-tee_1756497_1280.jpg

Dárek, který zahřeje? Pečený čaj!

18.11.2016 | Redakce | Gourmet

Každoroční hit zimního období a skvělý dárek v jednom. Připravte si pečený čaj krok za krokem pro sebe a své blízké v několika sezónních variantách. Složení čaje budete mít maximálně pod kontrolou a chutě si namícháte podle sebe.

1. Rozpalte troubu a vyberte správný plech

Na pečený čaj je vhodný hlubší plech, ve kterém pečete například buchty nebo vyšší koláče. Jako první si předehřejte troubu na 200°C, ať nemusíte čekat a připravené ingredience na čaj rovnou vložit do trouby.

2. Zázvor, citrusy, koření..

Připravit lze hned několik variant pečeného čaje od lesní směsi přes citrusovou až po klasickou jablečnou variaci se skořicí. Citrusy nezapomeňte umýt pod horkou vodou, oloupat a zbavit co nejvíce bílých blan. Slupky chemicky neošetřených citrusů by zhořkly, ať už sáhnete po pomerančích, mandarinkách, citrónech či grepu. Nezapomeňte ani na výrazné koření, kterým je nepochybně badyán, skořice a štiplavou chuť zázvoru.

3. Zdravě, ale sladce!

I v případě, že cukrem čaje nesladíte, je potřeba jím posypat ovoce, aby v troubě zkaramelizovalo a pustilo šťávu. Doporučená doba pečení je 30 minut.

4. Nebojte se alkoholu

Ale to pouze v případě, že čaj nebudete podávat dětem. Dvě lžíce rumu dokáží zázraky a u pečeného čaje to platí dvojnásob! Výborný je také pečený čaj s pomerančovým likérem, který přidejte jako poslední a až poté vložte společně s ovocem a kořením do trouby.

5. Skladujte chytře

Hotový čaj rozdělte do čistých sklenic, zašroubujte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout a poté skladujte v lednici. Servírujte vždy 2 lžíce hotového čaje zalité horkou vodou. Pečený čaj vydrží až dva týdny a jako dárek potěší opravdu každého.

Fotogalerie

872/656/4-tee_1756497_1280.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Tradiční české recepty: Valašské frgále, králík nebo hrušková bryja

28.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Ochutnejte skvělá jídla napříč východním Českem, od Beskyd až do Slezska k polským hranicím. Chutím místní kuchyně vládnou králičí maso pečené do křupava, valašské frgále i levné recepty původem z hor.

Vyzkoušejte 3 recepty do skla: Bábovka i vepřové na rozmarýnu

28.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Pečení v zavařovačce? Objevte kouzlo sklenic, které vydrží vysokou teplotu a hotové jídlo v nich můžete skladovat až několik dní. A navíc je to pohodlná varianta na oběd do práce či do školy.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Petrklíče, hyacinty, narcisy: Jak na to, aby vydržely i v interiéru Petrklíče, hyacinty, narcisy: Jak na to, aby vydržely i v interiéru
5 ranních návyků, po kterých se bohužel přibírá 5 ranních návyků, po kterých se bohužel přibírá
Omlazení pro vaši pleť: pleťové masky. Jaké si můžete dopřát v salonech? Omlazení pro vaši pleť: pleťové masky. Jaké si můžete dopřát v salonech?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web