Každoroční hit zimního období a skvělý dárek v jednom. Připravte si pečený čaj krok za krokem pro sebe a své blízké v několika sezónních variantách. Složení čaje budete mít maximálně pod kontrolou a chutě si namícháte podle sebe.
1. Rozpalte troubu a vyberte správný plech
Na pečený čaj je vhodný hlubší plech, ve kterém pečete například buchty nebo vyšší koláče. Jako první si předehřejte troubu na 200°C, ať nemusíte čekat a připravené ingredience na čaj rovnou vložit do trouby.
2. Zázvor, citrusy, koření..
Připravit lze hned několik variant pečeného čaje od lesní směsi přes citrusovou až po klasickou jablečnou variaci se skořicí. Citrusy nezapomeňte umýt pod horkou vodou, oloupat a zbavit co nejvíce bílých blan. Slupky chemicky neošetřených citrusů by zhořkly, ať už sáhnete po pomerančích, mandarinkách, citrónech či grepu. Nezapomeňte ani na výrazné koření, kterým je nepochybně badyán, skořice a štiplavou chuť zázvoru.
3. Zdravě, ale sladce!
I v případě, že cukrem čaje nesladíte, je potřeba jím posypat ovoce, aby v troubě zkaramelizovalo a pustilo šťávu. Doporučená doba pečení je 30 minut.
4. Nebojte se alkoholu
Ale to pouze v případě, že čaj nebudete podávat dětem. Dvě lžíce rumu dokáží zázraky a u pečeného čaje to platí dvojnásob! Výborný je také pečený čaj s pomerančovým likérem, který přidejte jako poslední a až poté vložte společně s ovocem a kořením do trouby.
5. Skladujte chytře
Hotový čaj rozdělte do čistých sklenic, zašroubujte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout a poté skladujte v lednici. Servírujte vždy 2 lžíce hotového čaje zalité horkou vodou. Pečený čaj vydrží až dva týdny a jako dárek potěší opravdu každého.