958/978/cholesterol_b.jpg

Co bychom měli vědět o cholesterolu

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

Na srdečně cévní choroby umírá v ČR 55 % obyvatel. Vysoká hladina cholesterolu samozřejmě není jediným viníkem. Svou roli hraje kromě způsobu stravování a nadváhy také dědičná dispozice, ale zejména kouření, stres, nedostatek pohybu a odpočinku. A tady je možnost pro každého z nás - změnou životního stylu se dá riziko srdečního onemocnění výrazně omezit!...

Co je to cholesterol a nač ho potřebujeme?

Cholesterol je jemná voskovitá substance. Nachází se jednak v potravě, kterou konzumujeme a také v naší krvi. Právě krevní cholesterol se často spojuje se srdečními chorobami. Krevní cholesterol vzniká v játrech. V malém množství je pro člověka nezbytný - je to důležitá část buněk a některých hormonů. Produkce cholesterolu v játrech je stimulována množstvím tuku, který dostáváme v potravě. Játra ale tvoří více typů krevního cholesterolu: jeden typ bývá označovaný jako tzv. dobrý cholesterol HDL, zatímco druhý typ je pokládán za škodlivý LDL. HDL cholesterol vlastně pomáhá odstraňovat přebytečný cholesterol z krevního řečiště, naopak LDL cholesterol transportuje cholesterol z jater do cév. U každého člověka jsou přítomny stále oba typy cholesterolu - čím větší podíl má cholesterol HDL, tím lépe pro srdce a krevní oběh.

Proč je hladina krevního cholesterolu nebezpečná?

Při většině oběhových a srdečních chorob je průtok krve k srdci omezován tukovými usazeninami uloženými v krevním řečišti. Kromě jiného tyto usazeniny obsahují velké množství cholesterolu. V některých případech se může průsvit cévy tak zúžit, že zásobování srdce krví je narušeno a dochází k vážným poruchám srdeční činnosti.

Jak můžeme svoji stravou ovlivnit hladinu cholesterolu v krvi?

Játra v našem těle působí mimo jiné jako regulátor prudukce cholesterolu. Tuky a zvlášť nasycené tuky v potravě povzbuzují játra k produkci nežádoucího škodlivého LDL cholesterolu. Proto je základní pravidlo při snižování hladiny cholesterolu založeno na omezení příjmu tuků, a nahrazení nasycených tuků nenasycenými.
Výborné zdroje nenasycených tuků jsou například některé ryby - makrela, losos nebo sardinka. Z olejů se doporučuje využívat nejvíce slunečnicový, olivový nebo sójový olej. Další důležitý předpoklad je dostatečná konzumace vlákniny - celozrnné pečivo, těstoviny, brambory a rýže. Samozřejmostí je bohatý příjem ovoce a zeleniny - nemají téměř žádný tuk a zásobují nás vitamíny, minerálními látkami a vlákninou.
Další pomocníci v boji proti cholesterolu jsou obiloviny, hrách, čočka, fazole a zelenina se zelenými listy. Naopak se doporučuje omezit konzumaci jater a jiných vnitřností a vajec.

Podle nových výzkumů nesmíme zapomínat na tzv. antioxidanty - při reakci volných radikálů s krevním cholesterolem totiž vznikají nebezpečné látky. Mezi antioxidanty patří vitamín C z ovoce a zeleniny, vitamín E z rostlinných olejů a beta karoteny obsažené například v mrkvi.

Fotogalerie

959/978/cholesterol_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Nedělní snídaně do postele: Belgické vafle, koblihy a sladké palačinky

26.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Jen máloco voní tak vábivě jako nedělní snídaně, kterou vám zrovna někdo chystá do postele. Navíc za předpokladu, že ji připravuje z božské kombinace přepuštěného másla s cukrem a navrch ozdobí ovocem, čokoládou a šlehačkou.

Originální dezerty nejen z formy: Upečte hrad, růži nebo pandu

25.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Pečení dortů, koláčů, sušenek a bábovek vás bude bavit o to víc, když sladké získá neobvyklý tvar! Zejména pak děti ocení dezerty ve tvaru hradu, mini báboviček nebo medvídka. Pořiďte si jednu z originálních forem nebo některé z vykrajovátek na pečení podle našeho výběru.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web