Chřestová sezóna je tu: 5 tipů, jak ho vybírat a zpracovat

Chřestová sezóna je tu: 5 tipů, jak ho vybírat a zpracovat

Sezona chřestu je poměrně krátká, začíná uprostřed dubna a končí v červnu. Chřest, především ten bílý, je nejlepší kupovat v sezoně, kdy není z dovozu a má mnohem přívětivější chuť.

1. Rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem:

Bílý bývá překrytý zeminou, aby nechytl zelenou barvu, a díky tomu si zanechává měkkou konzistenci. Zelený roste venku a je jednoduše zelený, protože fotosyntetizuje. Bílý je o něco jemnější v chuti, zelený zas bývá bohatší na vitamin C a je s ním méně práce.

2. Jak vybírat:

Vybírejte pevný chřest, který se moc neohýbá a není v obchodech namočený do vody.

3. Jak připravit zelený chřest:

Jestli je zelený chřest mladý, nemusíme ho loupat, stačí jen opláchnout a odstranit dřevnaté konce. Po té zelený chřest vaříme ve slané vodě tři, čtyři minuty, dokud lehce nezměkne. Jakmile se chřest uvaří, ihned ho zchladíme ledovou vodou, aby se přestal vařit a zachoval si krásně zelenou barvu.

4. Jak připravit bílý chřest:

Bílý chřest je o něco náročnější, musí se pořádně oloupat vždy od hlavičky dolů. Spodní konce chřestu se ořezají asi kolem 3 centimetrů. Díky pár kapkám citronu a kousku másla přebijeme případnou hořkost chřestu. Bílý chřest by se měl vařit o něco delší dobu než zelený.

5. S čím servírovat

Bílý chřest - klasikou je trocha másla, nový brambor či holandská omáčka a z masa se hodí spíš to světlejší, jako jsou ryby.
Zelený chřest naproti tomu snese i výraznější kombinace, jeho přirozená sladkost vynikne například vedle česneku, zázvoru či chilli a můžeme ho servírovat s tmavým masem, jako je například hovězí, nebo s pošírovanými vejci.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky