508/366/2-16_1.jpg

Bublanina versus clafoutis

11.07.2012 | Jitka Rákosníková | Gourmet

Nejjednodušší letní dezert patří k našim národním pokladům. Přes tuto vznešenou klasifikaci ho ale zvládne i malé dítě. Podobný dezert s názvem clafoutis vymysleli i ve Francii a je znám po celém světě. Obě verze jsou skvělé!

Kdy přesně se bublanina usídlila v české kuchyni, asi nezjistíme, ale podle Magdaleny Dobromily Rettigové byste si mohli už v polovině 19. století upéct buď takzvaný třešňovec, nebo bublaninu švestkovou. Těsto na obojí je stejné, ale podobá se mnohem víc francouzskému vzoru než pozdějšímu piškotovému těstu. Podle Rettigové se ovoce rozložené ve formě zalévá těstíčkem ze smetany (250 ml) a vajec (5 ks), zahuštěným trochou strouhanky (z 1 housky) a ovoněným citronovou kůrou. Navrch se poklade plátky másla, posype cukrem a upeče dozlatova.

Francouzská spojka

Po Francii se clafoutis údajně rozšířil v 19. století z oblasti Limousinu, proslulé šťavnatými tmavými třešněmi. Pravý limousinský clafoutis (název prý pochází od slovesa clafir, naplnit, zjevně formu těstem) se nikdy nepeče z vypeckovaných třešní. Aromatické oleje, které se z pecek pomocí tepla trouby uvolňují, zesilují třešňovou vůni celého moučníku. Podobně jako třešňový clafoutis je možné připravovat a také se připravuje moučník i z jiného ovoce, třeba meruněk, broskví, borůvek či fíků, ale podle limousinské tradice už by se měl nazývat flaugnarde. Oproti české bublanině, jejíž těsto je dnes spíš piškotové, je to francouzské řidší a podobá se palačinkovému.

Fotogalerie

509/366/2-16_1.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

VIDEO: Jak na americké lívance bez kynutí

20.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Lívance bez kynutí jsou dokonalá snídaně, kterou si můžete dopřát nejenom o víkendu. Naučte se je připravovat podle jednoho z nejpopulárnějších receptů!

Jak se slaví masopust? Zabijačka, koblihy i trdelník

20.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Když už masopustní veselice, tak s celou parádou. Smažte koblihy a boží milosti, pečte maso a slaninu, vařte hory knedlíků, nakládejte si na talíř jelita s jitrnicemi a tlačenkou, ochutnávejte uzené, nandavejte si bohatě z hrnce zabijačkového guláše, odšpuntujte voňavou domácí slivovici. Do jedné nohy na trávení a do druhé proti mrazu, to když nám přeje příroda aneb masopust podle redakce časopisu F.O.O.D.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit? Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit?
Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů
Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství! Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web