508/366/2-16_1.jpg

Bublanina versus clafoutis

11.07.2012 | Jitka Rákosníková | Gourmet

Nejjednodušší letní dezert patří k našim národním pokladům. Přes tuto vznešenou klasifikaci ho ale zvládne i malé dítě. Podobný dezert s názvem clafoutis vymysleli i ve Francii a je znám po celém světě. Obě verze jsou skvělé!

Kdy přesně se bublanina usídlila v české kuchyni, asi nezjistíme, ale podle Magdaleny Dobromily Rettigové byste si mohli už v polovině 19. století upéct buď takzvaný třešňovec, nebo bublaninu švestkovou. Těsto na obojí je stejné, ale podobá se mnohem víc francouzskému vzoru než pozdějšímu piškotovému těstu. Podle Rettigové se ovoce rozložené ve formě zalévá těstíčkem ze smetany (250 ml) a vajec (5 ks), zahuštěným trochou strouhanky (z 1 housky) a ovoněným citronovou kůrou. Navrch se poklade plátky másla, posype cukrem a upeče dozlatova.

Francouzská spojka

Po Francii se clafoutis údajně rozšířil v 19. století z oblasti Limousinu, proslulé šťavnatými tmavými třešněmi. Pravý limousinský clafoutis (název prý pochází od slovesa clafir, naplnit, zjevně formu těstem) se nikdy nepeče z vypeckovaných třešní. Aromatické oleje, které se z pecek pomocí tepla trouby uvolňují, zesilují třešňovou vůni celého moučníku. Podobně jako třešňový clafoutis je možné připravovat a také se připravuje moučník i z jiného ovoce, třeba meruněk, broskví, borůvek či fíků, ale podle limousinské tradice už by se měl nazývat flaugnarde. Oproti české bublanině, jejíž těsto je dnes spíš piškotové, je to francouzské řidší a podobá se palačinkovému.

Fotogalerie

509/366/2-16_1.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Co dominuje na vánočním stole ve Francii?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Francouzi na svém vánočním stole milují pečenou krůtu nebo krocana s nádivkou, nejčastěji kaštanovou. Kaštany a pečené maso jsou jejich tradiční pokrmy na vánočím stole. Jako dezert volí vánoční poleno neboli piškotovou roládou s máslovým krémem, která je nazdobená tak, že vypadá jako větve.

Španělé o Vánocích milují ryby, šunku a sýry

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Španělé jsou známí tím, že na jejich stole najdeme několik druhů pokrmů. Ani o Vánocích nedělají výjimky, kdy jejich stůl zdobí různé druhy tapas se sýry, zeleninou a uzeninami. Hlavní chod se skládá z malých úhořů, královských krevet nebo pečené ryby s chřestem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web