034/650/2-17.jpg

Bagel − lahodná klasika

20.09.2012 | Jitka Rákosníková | Gourmet

Newyorčané z pečiva, které je navrchu křupavé a uvnitř vláčné, přímo šílí. Do Ameriky přitom ‚bejgly‘ připluly se židovskými vystěhovalci. Zde je košer recept!

Podle definice Websterova slovníku je bagel „pečivo z kynutého těsta, stočené do kulatého tvaru, povařené ve vodě a pak upečené“. Bagel je skutečně jediné známé pečivo, které se před pečením povaří. Tento postup mu dodává jedinečnou konzistenci a hladkou lesklou kůrku. Podle často opakované legendy je bagel vynálezem vídeňského židovského pekaře z roku 1683.

Vymyšlen byl jako poděkování za ochranu města před tureckým vpádem, o niž se zasloužil polský král Jan III. Sobieski. Pekař, chtěje uctít královo jezdecké umění, vytvaroval pečivo jako třmen (německy Bügel) koňského postroje, tedy s otvorem. I u nás se od té doby setkáváme s pečivem se jmény, jako je býgl či bajgle, ale název je často přisuzován nejrůznějším moučníkům…

Ve své době však byly bejgly či bajgli mimořádně oblíbené v židovských komunitách ve střední Evropě, jako dárek je dostávaly čerstvé rodičky, batolatům se zase dávaly při prořezávání zoubků, protože i jejich tvar je pro dětské ruce jako stvořený. V Rusku nesou název bubliki a prodávaly se navlečené na šňůře podobně jako preclíky.

Už počátkem 20. století se s první středoevropskou vlnou emigrace do Spojených států a Kanady vezl i bagel. V letech 1910 až 1915 vznikl v New Yorku proslavený spolek pekařů bagelů, Bagel Bakers Local, mající přesně tři sta členů. Výjimečnost příslušnosti k pekařským bratrstvům v New Yorku a New Jersey prý byla taková, že bylo snazší dostat se na lékařskou fakultu na Harvard než do jedné z 36 spolkových pekáren bagelů…

I dnes patří pravé bagely k výsostné newyorské tradici (zvlášť s klasickou oblohou žervé, losos, kopr, zvanou schmear). Právem, jsou skvělé – možná je načase, aby se zase usídlily ve středu Evropy!


Bagely

Nejtradičnější způsob podávání bagelů je s jemným tvarohem, koprem a uzeným lososem, ale fantazii (a různým oblohám) se meze nekladou.

Know-how: Vůbec první písemná zmínka o bagelech pochází z roku 1610 ze zápisu městské rady v Krakově. Už tehdy je zmiňuje jako tradiční dárky či přilepšení čerstvým rodičkám a časově tak trochu zpochybňuje legendu o třmenech krále Jana.
Od 60. let minulého století jsou v USA k mání mražené bagely a existuje také kofeinová verze, vynález molekulárního fyzika Roberta Bohannona.
Opravdoví bageloví nadšenci si vychutnávají spoustu dalších příchutí či přísad, například borůvky, rozinky se skořicí, brusinky s pomerančem, česnek, bazalkové pesto, sušená rajčata, kousky čokolády, papričky, mák, smaženou cibulku, sýr, slaninu…
Velmi oblíbený způsob podávání je také bagel rozkrojit a nasucho
opéct v toastovači.
Povařením před pečením je dosaženo pevné, hladké kůrčičky.


Fotogalerie

026/650/2-16.jpg 031/650/2-18.jpg 035/650/2-17.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Co dominuje na vánočním stole ve Francii?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Francouzi na svém vánočním stole milují pečenou krůtu nebo krocana s nádivkou, nejčastěji kaštanovou. Kaštany a pečené maso jsou jejich tradiční pokrmy na vánočím stole. Jako dezert volí vánoční poleno neboli piškotovou roládou s máslovým krémem, která je nazdobená tak, že vypadá jako větve.

Španělé o Vánocích milují ryby, šunku a sýry

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Španělé jsou známí tím, že na jejich stole najdeme několik druhů pokrmů. Ani o Vánocích nedělají výjimky, kdy jejich stůl zdobí různé druhy tapas se sýry, zeleninou a uzeninami. Hlavní chod se skládá z malých úhořů, královských krevet nebo pečené ryby s chřestem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web