034/650/2-17.jpg

Bagel − lahodná klasika

20.09.2012 | Jitka Rákosníková | Gourmet

Newyorčané z pečiva, které je navrchu křupavé a uvnitř vláčné, přímo šílí. Do Ameriky přitom ‚bejgly‘ připluly se židovskými vystěhovalci. Zde je košer recept!

Podle definice Websterova slovníku je bagel „pečivo z kynutého těsta, stočené do kulatého tvaru, povařené ve vodě a pak upečené“. Bagel je skutečně jediné známé pečivo, které se před pečením povaří. Tento postup mu dodává jedinečnou konzistenci a hladkou lesklou kůrku. Podle často opakované legendy je bagel vynálezem vídeňského židovského pekaře z roku 1683.

Vymyšlen byl jako poděkování za ochranu města před tureckým vpádem, o niž se zasloužil polský král Jan III. Sobieski. Pekař, chtěje uctít královo jezdecké umění, vytvaroval pečivo jako třmen (německy Bügel) koňského postroje, tedy s otvorem. I u nás se od té doby setkáváme s pečivem se jmény, jako je býgl či bajgle, ale název je často přisuzován nejrůznějším moučníkům…

Ve své době však byly bejgly či bajgli mimořádně oblíbené v židovských komunitách ve střední Evropě, jako dárek je dostávaly čerstvé rodičky, batolatům se zase dávaly při prořezávání zoubků, protože i jejich tvar je pro dětské ruce jako stvořený. V Rusku nesou název bubliki a prodávaly se navlečené na šňůře podobně jako preclíky.

Už počátkem 20. století se s první středoevropskou vlnou emigrace do Spojených států a Kanady vezl i bagel. V letech 1910 až 1915 vznikl v New Yorku proslavený spolek pekařů bagelů, Bagel Bakers Local, mající přesně tři sta členů. Výjimečnost příslušnosti k pekařským bratrstvům v New Yorku a New Jersey prý byla taková, že bylo snazší dostat se na lékařskou fakultu na Harvard než do jedné z 36 spolkových pekáren bagelů…

I dnes patří pravé bagely k výsostné newyorské tradici (zvlášť s klasickou oblohou žervé, losos, kopr, zvanou schmear). Právem, jsou skvělé – možná je načase, aby se zase usídlily ve středu Evropy!


Bagely

Nejtradičnější způsob podávání bagelů je s jemným tvarohem, koprem a uzeným lososem, ale fantazii (a různým oblohám) se meze nekladou.

Know-how: Vůbec první písemná zmínka o bagelech pochází z roku 1610 ze zápisu městské rady v Krakově. Už tehdy je zmiňuje jako tradiční dárky či přilepšení čerstvým rodičkám a časově tak trochu zpochybňuje legendu o třmenech krále Jana.
Od 60. let minulého století jsou v USA k mání mražené bagely a existuje také kofeinová verze, vynález molekulárního fyzika Roberta Bohannona.
Opravdoví bageloví nadšenci si vychutnávají spoustu dalších příchutí či přísad, například borůvky, rozinky se skořicí, brusinky s pomerančem, česnek, bazalkové pesto, sušená rajčata, kousky čokolády, papričky, mák, smaženou cibulku, sýr, slaninu…
Velmi oblíbený způsob podávání je také bagel rozkrojit a nasucho
opéct v toastovači.
Povařením před pečením je dosaženo pevné, hladké kůrčičky.


Fotogalerie

026/650/2-16.jpg 031/650/2-18.jpg 035/650/2-17.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Burger, nebo růže? 13 tipů, jak servírovat avokádo!

23.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Většina z nás jej nakrájí na kousky, použije do salátu nebo jako hlavní ingredienci do populárního mexického guacamole. Food blogerka Colette Dike, autorka blogu Food Deco, začala servírovat avokádo do tvaru spirál, růží i burgerů. Zkrátka tak, aby bylo dokonale fotogenické.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test řasenek v ceně od 250 do 450 korun: Která je nejlepší? Velký test řasenek v ceně od 250 do 450 korun: Která je nejlepší?
Vodka s klobásou nebo sprej na astma: Jaké šílené diety lidé drží? Vodka s klobásou nebo sprej na astma: Jaké šílené diety lidé drží?
Gastrický bypass - jednoduchá operace, která zachraňuje životy Gastrický bypass - jednoduchá operace, která zachraňuje životy
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web