006/979/mleko_b.jpg

A ta kráva mléko dává...

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

Litr mléka se skládá z 90 % vody. V ní plavou v dokonalém rozložení částečky bílkoviny (kaseinu) a tukové kuličky. A protože vše odráží světlo, vnímá ho naše oko jako bílou tekutinu. V mlékárnách je mléko ještě homogenizováno, to znamená, že tukové kuličky jsou natolik zmenšeny, že v něm dokážou plavat co nejdéle a tak mu dodávají nejen bílou barvu, ale rovněž také příjemnou chuť.

Mléčné výrobky se stále častěji objevují na našem stole. Jejich výběr je skutečně velký a každoročně se rozšiřuje. K nejnovějším patří pro-biotické výrobky, které mají blahodárné působení mikroorganismů na naše organismus. Starají se totiž o jeho důležitou součást, a to o vyváženou střevní mikroflóru.

Jogurt - vzniká působením speciálních bakterií např. Lactobacillus bulgaricus se při teplotě 42-45 °C mění mléčný cukr v mléčnou kyselinu. Má různé stupně tučnosti a je nabízen v široké paletě druhů. Samotné slovo yogurt je zřejmě tureckého původu. V mnoha zemích se odedávna konzumuje jako osvěžující nápoj nebo se používá při vaření. V Indii se do něj míchá ovoce a zelenina a podává se jako raita.

Kefír - při jeho přípravě musí proběhnout jak mléčné, tak alkoholické kvašení. Ovšem obsah alkoholu je skutečně mizivý (jen asi 0,1-0,7%). Všude ve světě jsou oblíbené nejrůznější nápoje tohoto druhu - v Rusku kumys, na Středním východě laban a lassi, v Arménii mazoun, na Islandu skyr.

Podmáslí - původně vedlejší produkt při výrobě másla, většinou se však vyrábí z odstředěného pasterizovaného (mikroorganismů zbaveného) mléka. Ideální proti žízni, bohatý na bílkoviny a v podstatě bez tuku. Podmáslí obsahuje také hodně lecitinu, proto uklidňuje nervy.

Sýry - se u nás většinou vyrábějí z kravského mléka. Pro speciality středomořské kuchyně jsou k dispozici také sýry ovčí, kozí a ty, jež se dělají z mléka buvolího (pravá mozzarella). Na výrobu sýrů je nutné nejprve mléko srazit pomocí speciálních bakterií. Na způsobu dalšího zpracování (odvodnění, solení, zvláštní skladování) závisí, zda získáme sýry měkké nebo tvrdé.

Fotogalerie

007/979/mleko_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Sobotní snídaně pro celou rodinu? Zkuste sladké i slané šátečky!

29.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Užijte si sobotní ráno ve znamení odpočinku! Snídani pro celou rodinu zvládnete během pár minut, vydrží do druhého dne a to nejlepší – přípravu zvládnou i děti. Sladké a slané šátečky chutnají nejlépe z listového těsta a s náplní, kterou máte vy a vaše ratolesti nejraději.

Letošní hit? Černá zmrzlina!

29.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Ačkoliv sezóna teprve začíná, zmrzlina je populární celoročně! V létě osvěží a v zimě chutná nejlépe na horkých palačinkách. Zmrzlinárna Little Damage v Los Angeles se rozhodla prodávat černou zmrzlinu natočenou do černého kornoutu. A stal se z ní hit!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Plné, nebo úzké: Co o vaší povaze vypovídá tvar rtů? Plné, nebo úzké: Co o vaší povaze vypovídá tvar rtů?
Vědci varují ženy před nošením podprsenek. Vážně jsou nebezpečné? Vědci varují ženy před nošením podprsenek. Vážně jsou nebezpečné?
5 zásadních pravidel sexu s kamarádem! Hlavně u něj nepřespávejte! 5 zásadních pravidel sexu s kamarádem! Hlavně u něj nepřespávejte!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web