810/655/4-fd_1114_pozor_prava_img_3370.jpg

4 přílohy ke svatomartinské huse

10.11.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Vsaďte na klasiku a oslavte příchod svatého Martina tradiční husou se zelím, špekovými knedlíky a bramborovými drbáky. Ověřené přílohy podle časopisu F.O.O.D. vás nezklamou, ať už chystáte velkou sešlost s přáteli nebo rodinný oběd.

1. ČERVENÉ ZELÍ S JABLKY

Potřebujete (na 4 - 6 porcí)

  • 4 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 1 hlávku červeného zelí -
  • kmín
  • 100 ml červeného vinného octa
  • 50 g krupicového cukru
  • 200 ml červeného vína
  • 50 g rozinek
  • sůl a pepř
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 1 bramboru
  • 2 jablka

Postup

  1. Na sádle orestujte nakrájenou cibuli. Přidejte nakrouhané zelí, kmín, ocet, cukr, červené víno, rozinky a osolte, 2 minuty restujte a pak zalijte horkým drůběžím vývarem.
  1. Chvíli předtím, než bude zelí měkké, přidejte nastrouhanou bramboru a chvíli vařte.
  1. Dochuťte solí, pepřem, octem a cukrem. Nakonec přidejte jablka.

2. KEDLUBNOVÉ ZELÍ

Potřebujete (na 4 porce)

  • 2 kedlubny
  • 4 lžíce másla
  • 1 cibule
  • sůl a pepř
  • 50 g krupicového cukru
  • 100 ml bílého vinného octa
  • římský kmín
  • 600 ml drůběžího vývaru

Postup

  1. Kedlubny očistěte a nakrájejte na tenké nudličky.
  2. Na másle orestujte dozlatova cibulku, přidejte kedlubny, dochuťte je solí a pepřem, cukrem, octem a římským kmínem. Chvíli restujte, pak zalijte vývarem.
  3. Vařte doměkka a do vypaření tekutiny. Nezahušťujte.

3. BRAMBOROVÉ DRBÁKY

Potřebujete (na 4 - 6 porcí)

  • 1 kg brambor typu C
  • 1 lžíci polohrubé mouky
  • 1 lžíci sádla
  • sůl

Postup

  1. Polovinu brambor uvařte a nechte zchladnout. Zbylou polovinu syrových brambor oškrábejte, nastrouhejte najemno, osolte a vymačkejte z nich vodu.
  2. Uvařené brambory oloupejte, prolisujte a smíchejte s nastrouhanými a moukou. Tvořte knedlíčky, které pomalu vařte asi 6 minut.
  3. Drbáky vyndejte a promíchejte s kouskem sádla, díky kterému se neslepí.

4. ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY

Potřebujete (na asi 10 knedlíků)

  • 15 plátků toustového chleba
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 50 g špeku
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • hrst plocholisté petržele

Postup

  1. Toustový chléb nakrájejte na kostičky a nechte ho přes noc vyschnout. Ráno ho prolijte mlékem a nechte nasáknout.
  2. Na másle orestujte nakrájenou cibuli a na kostičky pokrájený špek. Přidejte žloutky, koření a nasekanou petržel. Nakonec vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.

Rukama tvořte stejně velké kulaté knedlíky, které pomalu vařte asi 10 minut.

Fotogalerie

811/655/4-fd_1114_pozor_prava_img_3370.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Tradiční české recepty: Valašské frgále, králík nebo hrušková bryja

28.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Ochutnejte skvělá jídla napříč východním Českem, od Beskyd až do Slezska k polským hranicím. Chutím místní kuchyně vládnou králičí maso pečené do křupava, valašské frgále i levné recepty původem z hor.

Vyzkoušejte 3 recepty do skla: Bábovka i vepřové na rozmarýnu

28.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Pečení v zavařovačce? Objevte kouzlo sklenic, které vydrží vysokou teplotu a hotové jídlo v nich můžete skladovat až několik dní. A navíc je to pohodlná varianta na oběd do práce či do školy.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Petrklíče, hyacinty, narcisy: Jak na to, aby vydržely i v interiéru Petrklíče, hyacinty, narcisy: Jak na to, aby vydržely i v interiéru
5 ranních návyků, po kterých se bohužel přibírá 5 ranních návyků, po kterých se bohužel přibírá
Omlazení pro vaši pleť: pleťové masky. Jaké si můžete dopřát v salonech? Omlazení pro vaši pleť: pleťové masky. Jaké si můžete dopřát v salonech?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web