Vsaďte na klasiku a oslavte příchod svatého Martina tradiční husou se zelím, špekovými knedlíky a bramborovými drbáky. Ověřené přílohy podle časopisu F.O.O.D. vás nezklamou, ať už chystáte velkou sešlost s přáteli nebo rodinný oběd.
1. ČERVENÉ ZELÍ S JABLKY
Potřebujete (na 4 - 6 porcí)
4 lžíce sádla
2 cibule
1 hlávku červeného zelí -
kmín
100 ml červeného vinného octa
50 g krupicového cukru
200 ml červeného vína
50 g rozinek
sůl a pepř
1 l drůbežího vývaru
1 bramboru
2 jablka
Postup
Na sádle orestujte nakrájenou cibuli. Přidejte nakrouhané zelí, kmín, ocet, cukr, červené víno, rozinky a osolte, 2 minuty restujte a pak zalijte horkým drůběžím vývarem.
Chvíli předtím, než bude zelí měkké, přidejte nastrouhanou bramboru a chvíli vařte.
Dochuťte solí, pepřem, octem a cukrem. Nakonec přidejte jablka.
2. KEDLUBNOVÉ ZELÍ
Potřebujete (na 4 porce)
2 kedlubny
4 lžíce másla
1 cibule
sůl a pepř
50 g krupicového cukru
100 ml bílého vinného octa
římský kmín
600 ml drůběžího vývaru
Postup
Kedlubny očistěte a nakrájejte na tenké nudličky.
Na másle orestujte dozlatova cibulku, přidejte kedlubny, dochuťte je solí a pepřem, cukrem, octem a římským kmínem. Chvíli restujte, pak zalijte vývarem.
Vařte doměkka a do vypaření tekutiny. Nezahušťujte.
3. BRAMBOROVÉ DRBÁKY
Potřebujete (na 4 - 6 porcí)
1 kg brambor typu C
1 lžíci polohrubé mouky
1 lžíci sádla
sůl
Postup
Polovinu brambor uvařte a nechte zchladnout. Zbylou polovinu syrových brambor oškrábejte, nastrouhejte najemno, osolte a vymačkejte z nich vodu.
Uvařené brambory oloupejte, prolisujte a smíchejte s nastrouhanými a moukou. Tvořte knedlíčky, které pomalu vařte asi 6 minut.
Drbáky vyndejte a promíchejte s kouskem sádla, díky kterému se neslepí.
4. ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY
Potřebujete (na asi 10 knedlíků)
15 plátků toustového chleba
200 ml plnotučného mléka
2 lžíce másla
1 cibuli
50 g špeku
3 vejce
sůl, pepř
muškátový oříšek
hrst plocholisté petržele
Postup
Toustový chléb nakrájejte na kostičky a nechte ho přes noc vyschnout. Ráno ho prolijte mlékem a nechte nasáknout.
Na másle orestujte nakrájenou cibuli a na kostičky pokrájený špek. Přidejte žloutky, koření a nasekanou petržel. Nakonec vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.
Rukama tvořte stejně velké kulaté knedlíky, které pomalu vařte asi 10 minut.