810/655/4-fd_1114_pozor_prava_img_3370.jpg

4 přílohy ke svatomartinské huse

10.11.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Vsaďte na klasiku a oslavte příchod svatého Martina tradiční husou se zelím, špekovými knedlíky a bramborovými drbáky. Ověřené přílohy podle časopisu F.O.O.D. vás nezklamou, ať už chystáte velkou sešlost s přáteli nebo rodinný oběd.

1. ČERVENÉ ZELÍ S JABLKY

Potřebujete (na 4 - 6 porcí)

  • 4 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 1 hlávku červeného zelí -
  • kmín
  • 100 ml červeného vinného octa
  • 50 g krupicového cukru
  • 200 ml červeného vína
  • 50 g rozinek
  • sůl a pepř
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 1 bramboru
  • 2 jablka

Postup

  1. Na sádle orestujte nakrájenou cibuli. Přidejte nakrouhané zelí, kmín, ocet, cukr, červené víno, rozinky a osolte, 2 minuty restujte a pak zalijte horkým drůběžím vývarem.
  1. Chvíli předtím, než bude zelí měkké, přidejte nastrouhanou bramboru a chvíli vařte.
  1. Dochuťte solí, pepřem, octem a cukrem. Nakonec přidejte jablka.

2. KEDLUBNOVÉ ZELÍ

Potřebujete (na 4 porce)

  • 2 kedlubny
  • 4 lžíce másla
  • 1 cibule
  • sůl a pepř
  • 50 g krupicového cukru
  • 100 ml bílého vinného octa
  • římský kmín
  • 600 ml drůběžího vývaru

Postup

  1. Kedlubny očistěte a nakrájejte na tenké nudličky.
  2. Na másle orestujte dozlatova cibulku, přidejte kedlubny, dochuťte je solí a pepřem, cukrem, octem a římským kmínem. Chvíli restujte, pak zalijte vývarem.
  3. Vařte doměkka a do vypaření tekutiny. Nezahušťujte.

3. BRAMBOROVÉ DRBÁKY

Potřebujete (na 4 - 6 porcí)

  • 1 kg brambor typu C
  • 1 lžíci polohrubé mouky
  • 1 lžíci sádla
  • sůl

Postup

  1. Polovinu brambor uvařte a nechte zchladnout. Zbylou polovinu syrových brambor oškrábejte, nastrouhejte najemno, osolte a vymačkejte z nich vodu.
  2. Uvařené brambory oloupejte, prolisujte a smíchejte s nastrouhanými a moukou. Tvořte knedlíčky, které pomalu vařte asi 6 minut.
  3. Drbáky vyndejte a promíchejte s kouskem sádla, díky kterému se neslepí.

4. ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY

Potřebujete (na asi 10 knedlíků)

  • 15 plátků toustového chleba
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 50 g špeku
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • hrst plocholisté petržele

Postup

  1. Toustový chléb nakrájejte na kostičky a nechte ho přes noc vyschnout. Ráno ho prolijte mlékem a nechte nasáknout.
  2. Na másle orestujte nakrájenou cibuli a na kostičky pokrájený špek. Přidejte žloutky, koření a nasekanou petržel. Nakonec vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.

Rukama tvořte stejně velké kulaté knedlíky, které pomalu vařte asi 10 minut.

Fotogalerie

811/655/4-fd_1114_pozor_prava_img_3370.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Čerstvé ryby téměř bez tuku? Ochutnejte klasiku českých vod!

23.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by se tu ryby nejedly vůbec. Právě naopak, české sladkovodní ryby můžete mít navíc čerstvé a za dobrou cenu.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy? Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web