198/126/4-42gnocchi.jpg

Suroviny přímo od Itala

29.07.2015 | F.O.O.D. | Cestování za jídlem

Ať vezmete kteroukoli typickou italskou ingredienci, přenese vás v mžiku na dovolenou zalitou sluncem. Užijte si gnocchi, salám, ricottu i červené víno.

Bramborové gnocchi s pancettou

4 porce - příprava: 50 minut

TĚSTO:
* 500 g brambor typu B
* 300 g hladké mouky + na podsypání
* 2 vejce
* 1 lžička soli

OMÁČKA:
* 4 lžíce olivového oleje
* 100 g pancetty nakrájené na kostičky
* 3 stroužky česneku
* 700 g konzervovaných rajčat
* 50 g parmazánu
* hrst rukoly
* 2 lžíce nasekané pažitky

Uvařené oloupané brambory rozmačkejte. Přidejte mouku, vejce i sůl a vypracujte těsto. Z těsta vyválejte válečky, nakrájejte je na nočky a ty vložte do vroucí osolené vody. Až vyplavou, sceďte je. Na oleji osmažte nakrájenou pancettu, přidejte drcený česnek a krátce orestujte. Přidejte krájená rajčata, osolte, opepřete. Noky na talíři zalijte omáčkou, posypte parmazánem, rukolou a nasekanou pažitkou.

Gnocchi

Bramborové noky jsou vedle těstovin nejoblíbenější italskou přílohou. Nejlepší jsou čerstvé, připravené doma. K sehnání jsou ale i hotové, které pomohou vykouzlit italskou večeři za chvilku.


Telecí koleno dušené v červeném víně

4 porce - příprava: 120 minut

* 4 plátky telecího kolena s kostí
* 2 lžíce hladké mouky
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 6 lžic olivového oleje
* 1 cibule
* 2 mrkve
* 3 stonky řapíkatého celeru
* 4 bobkové listy
* 350 ml suchého červeného vína
* 500 ml hovězího vývaru
* 4 listy šalvěje
* 150 g cherry rajčátek

Maso obalte v mouce. Osolte a opepřete. Ve velkém kastrolu zahřejte olej a maso na něm z obou stran osmažte. Pak ho vyndejte, do výpeku vsypte nakrájenou zeleninu a bobkový list. Na mírném ohni smažte, až cibule změkne. Vlijte víno a nechte chvilku vařit. Pak přidejte vývar. Přiveďte k varu. Vložte maso, šalvěj a rajčátka. Přiklopte a na mírném ohni vařte, dokud maso nezměkne, asi 90 minut. Občas zkontrolujte a podle potřeby podlijte vývarem.

Červené víno

Itálie je doslova ráj pro milovníky vína, více si o tom můžete přečíst v časopise F.O.O.D. Víno Italové ovšem nejen pijí, ale také je používají při vaření a pečení. Báječně totiž rozvine chuť masa, ale také třeba rizota.

Fotogalerie

199/126/4-42gnocchi.jpg 203/126/4-43vino.jpg 207/126/4-44ricotta.jpg 211/126/4-45salam.jpg

Cannoli plněné ricottovým krémem

4 porce - příprava: 50 minut + odležení

TĚSTO:
* 250 g hladké mouky
* 30 g moučkového cukru
* 1 lžička mleté skořice
* 1 lžička instantní kávy
* 1 lžička soli
* 50 g sádla
* 1 vejce
* 2 lžíce dezertního vína Marsala
* 2 lžíce bílého vinného octa
* olej na smažení

NÁPLŇ:
* 500 g ricotty
* 150 g moučkového cukru
* 2 lžičky pomerančové kůry
* 1 lžíce pomerančové šťávy
* 100 g nasekaných pistáciových oříšků

V míse smíchejte mouku s cukrem, skořicí, kávou a solí. Přidejte sádlo a vejce a lehce promíchejte. Pak postupně vlévejte víno smíchané s octem a zpracujte hladké nelepivé těsto. Zabalené ve fólii ho nechte odležet do druhého dne.

Ricottu smíchejte s cukrem, pomerančovou kůrou a dejte do ledničky. Druhý den ji propasírujte přes jemné síto a smíchejte s pomerančovou šťávou. Odleželé těsto rozválejte na pláty. Nakrájejte z něj čtverce. Ty natočte na trubičky tak, aby se dva rohy překryly a spojily do trubičky.

V kastrolu zahřejte vyšší vrstvu oleje. Vkládejte trubičky s těstem a smažte je dokřupava. Nechte je na papírovém ubrousku okapat. Vychladlé trubičky těsta sejměte opatrně z kovových trubiček. Ricottu pomocí cukrářského sáčku nastříkejte do trubiček. Konce posypte nasekanými pistáciemi. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Ricotta

Tradiční italský sýr vyrábený ze syrovátky kravského, kozího nebo ovčího mléka znali prý již Římané ve starověku. Lahodná ricotta je dodnes základem mnoha sladkých i slaných pokrmů.


Salát s olivami a sušeným salámem

4 porce - příprava: 15 minut

* 200 g sušeného salámu (Coppa di Parma nebo Bresaola)
* 4 vejce
* 100 g černých oliv
* 50 g sýra pecorino
* 4 lžíce panenského olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy
* hrubě mletý pepř
* hrst rukoly a drobných lístků salátu

Salám nakrájejte na velmi slabé plátky a naskládejte na velký talíř. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Nakrájejte je na čtvrtky a rozložte na talíř se salámem. Posypte olivami a na lupínky nastrouhaným sýrem pecorino. Olivový olej rozmíchejte s citronovou šťávou a vše jím pokapejte. Posypte čerstvě nadrceným pepřem. Nakonec ozdobte rukolou a drobnými lístky salátu.

Suchý italský salám

Zejména severní Itálie je známá šunkami, masem a salámy sušenými na vzduchu, které jsou základem mnoha italských předkrmů. Jejich zajímavá navinulá chuť doplní i saláty nebo těstoviny či pizzu.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

New York - koncentrovaná chuť světa

22.08.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Cestování za jídlem

New York je svět na jednom talíři. Nemusíte ani zabrousit do drahých restaurací, v jeho ulicích potkáte pochoutky, jejichž pokušení mlsný člověk jen těžko odolá. Ochutnejte americkou klasiku - hotdog a cheesecake, židovský reuben, mexickou quesadillas i japonské okonomiyaki.

Barevná Jižní Afrika

30.05.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Cestování za jídlem

Kouzlo jihoafrické kuchyně tkví v tom, že kombinuje rozmanité chutě exotického kontinentu s evropskými vlivy. Často se zdejší jídla připravují na grilu, což by mohlo být v nadcházející grilovací sezoně zajímavou inspirací.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web